15 Февруари, 2022 11:48 1 948 6

Ново поскъпване на млякото

  • мляко-
  • поскъпване-
  • инфлация

От януари цените са променени заради по-скъпите ток, горива и консумативи

Ново поскъпване на млякото - 1
Снимка: Shutterstock

В малка мандра край Стара Загора се преработват около 100 тона прясно мляко на месец, а в млечните продукти не се влагат никакви заместители, казва собственикът Иван Славов. От януари е увеличил цените с 20% заради по-скъпите ток, горива и консумативи.

„Категорично цените ще продължат да вървят нагоре и по още една причина – намаляване на суровината, поради намаляване на фермерските стопанства и в момента се задъхваме, нямаме суровина“, обяснява Иван Славов пред бТВ.

Така производството се свива веднъж, заради увеличените разходи и втори път, заради липсата на българско прясно мляко.

„За 1 килограм хубав кашкавал е нужно 10 литра мляко, няма мляко, не е достатъчно за нашия работен процес“, казва и технологът Желязко Динев.

Затова мандрата не работи с пълния си капацитет.

Една кофичка кисело мляко от 2% масленост излиза от мандрата с цена 78 стотинки. Докато стигне до магазина цената ѝ се увеличава поне с 35%.

Цените растат, потреблението намалява. Георги отчита 20% спад в продажбите на млечни продукти. Горе-долу толкова, с колкото са се увеличили цените само от началото на годината.

„Преди можеше да намериш мляко за 80 стотинки, сега това е почти абсурдно“, посочва Камелия.

Затова във всекидневното пазаруване тя компенсира като купува по-малко стоки, които не са толкова важни за доброто хранене в семейството.

Все пак киселото мляко е. И ще продължи да сервира мляко на децата си.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 спестовник

    7 0 Отговор
    спирам кайвето 😊
  • 2 Българка

    15 0 Отговор
    Не се ли овладее енергийната криза, няма да се успокои и инфлацията. Това може да стане с радикални реформи- ограничаване износа на енергията от АЕЦ за сметка на увеличаването й в микса за регулиран пазар. Това е вътрешно решение и зависи от българско законодателство и българска регулация. Спешно трябва да се спрат държавните помощи за американските Марици, а парите пренасочат за помощ на бизнеса. Спешно спиране милионите държавни подаръци за ТЕЦ Варна на Доган за непроизведена енергия и пренасочване към икономиката ни. И най-вече реформи, според които да търгуват с енергия да имат право само и единствено производителите на енергия . Спешно отстраняване на търговците- спекуланти от борсата.

    Коментиран от #3

  • 3 Средствата

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    ... за производство да са обществени!!! Това е хапчето!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Чиуауа

    9 0 Отговор
    100 тона за месец, малка мандра, без добавка на сухо а само прясно, в България където крави има вече само в зоологическите градини...... мииии добреее
  • 6 ИВАНОВА

    4 0 Отговор
    Не ще се задъхвате,ами ще издъхнете заради липса на мляко-плащате на производителите на мляко жълти стотинки за литър.