Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 18:52 1 391 36

Никола Янков: Намаляването ДДС за хляба не е мярка, която ще доведе до поевтиняването му

  • никола янков-
  • ддс-
  • хляба-
  • поевтиняване

Данъчната система на България е едно от малкото неща, с които държавата може да се гордее, казва експертът 

Никола Янков: Намаляването ДДС за хляба не е мярка, която ще доведе до поевтиняването му - 1
Снимка: БГНЕС

Няма никакъв смисъл от намаляването на ДДС върху хляба, туй като досега цената на хляба или на каквато и да било стока не е поевтиняла заради намаляването на ДДС. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ финансовият експерт и бивш зам.-министър на икономиката и на транспорта Никола Янков.

Така той коментира задочния спор между президента Румен Радев и кабинета за намаляване на ДДС на хляба. Днес държавният глава призова за тази стъпка, докато финансовият министър отклони предложението.
По думите на Янков данъчната система на България е едно от малкото неща, с които държавата може да се гордее. Тя е доста опростена, ефективна и евтина. Разходите за събиране на данъците в България са нисък спрямо това, което се виждаме в други държави които „накъдрят“ ДДС ставката за всяка стока поотделно. Това няма да нито до намаляването на цените, защото проблемът там не са високите данъци с други фактори, които ще продължат да действат.

Помага или пречи държавата

На въпрос може ли държавата да направи нещо срещу високите цени Янков отговори, че държавата не трябва да субсидира цените като на тока на всички нас, а само определени категории граждани, които имат нужда от подпомагане.

Да се ограничават ценови диапазони изцяло не е продуктивно, защото това кара частните компании, да се изтеглят от този сектор и да бягат далече от него, защото те искат да имат свобода, да определят своята политика, каза още Янков.

А когато имате изтегляне на производители от съответния сектор, имате още по голямо намаление на предлагането в средносрочен план, което ще увеличи още повече цените, допълни експертът.

Възможна ли е нулевата корупция

Янков, който е познат и с мнението си в областта на ограничаването на корпуцпята, коментира и заявката за нулева корупция от страна на управляващите. Той посочи, е „нулева корупция може би има само в Северна Корея.
„Когато говорим за корупция говорим за разход на държавни средства, корупцията не се появява от някъде отстрани корупция има там където имате по голям разход на държавен ресурс, на обществен ресурс, който се контролира административно. В този смисъл увеличаването на бюджетните разходи на България, което се предлага в момента, не е антикорупционна политика.

Разбира се, всеки може да твърди, че сега нещата няма да се случат по този начин ще има страхотно ниво на контрол. Това, разбира се, е добре да се случи, но практиката през последните 10 години показва, че добрите намерения бързо приключват на думи и нещата се израждат с времето. Така че истинският подход за борба срещу корупцията би било политика за намаляване отпечатъка на държавата в икономиката по малко държавни разходи по малко държавни фирми“, коментира Янков.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Феодал

    23 1 Отговор
    Валката кара кола за 300 000, а реве по ТВ, че не може да си плати тока на пекарната.

    Коментиран от #2, #26

  • 2 Капитализъм

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Феодал":

    ... в действие!!! Уж данъка е равен за всички, но някой отрасли искат намалени ставки, защото уж са много важни!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Феодал

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Капитализъм":

    Аз хляб ям рядко мога и да не ям все ми е тая.
  • 4 Не само

    21 7 Отговор
    На хляба, а на всички хранителни продукти трябва да се намали ДДС! Но както се казва сития на гладния не вярва!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Е, Браво

    25 0 Отговор
    Значи увеличението ДДС в България довежда до увеличието на цените на стоките,но намаляването на ДДС не довежда до намаляване на цените на стоките....ама вие всичките за олигарсите в България ли работите

    Коментиран от #29

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 време е

    6 1 Отговор
    Промяната към 90 те продължава, явно пак ще почнат с пасти да ни хранят

    Коментиран от #13

  • 9 Прасе

    1 5 Отговор
    Булгарфашистите ще си лижат kyРa за сол.
  • 10 Смърфиета

    12 1 Отговор
    Да им намалят дедесето като вдигнат качеството.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Перо

    18 0 Отговор
    Видяхме,че цените на книгите и ресторантите не паднаха,въпреки намаляването на ДДС от 20%,на 9%,което показва,че масово не се плащат данъци от производители и търговци и не се интересуват,колко е данък печалба и ДДС. Това показва,че данъчната система е само въпрос на счетоводни шашми и всичко е в сиви сектор. Така ще стане и с хляба! Иначе Президента е прав,че това е най-важния хранителен продукт,но трябва да се търсят други решения! Хлебопроизводството е изцяло в сивия сектор, а производството на брашно влезе в мафиотската система още по костово време с измислената приватизация и картелиране на бранша!

    Коментиран от #15

  • 13 Смърфиета

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "време е":

    Задушава се лук на полумесеци в олио и се слага къри. Ако има кайма се слага и кайма. След това се разбърква хубаво с макароните. В друг вариант се слага настърган домат и маслини.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Смърфиета

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    И нулево дедесе да турят на книгите, пак няма да купувам, ега фалират чфудите.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Смърфиета

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Млад и страстен":

    За да не разваляш арийската раса. Е за тва.
  • 18 чико

    9 0 Отговор
    В хляба само 50 % е брашно и паК е ТРИ лев килограма при зърно 0.30 лв. . Това е въздух който не храни , само прави оборот и печалба .
  • 19 кУмУнист

    13 0 Отговор
    С хляба има огромна спекула, аз лично си купих преди няколко години хлебопекарна и хляба ми излиза много по евтин, винаги пресен и без менделеевата таблица вътре. Не си купувайте готовите боклуци(гадно да се каже за хляб, но е факт) а си правете.

    Коментиран от #23

  • 20 нннн

    1 3 Отговор
    По неговата логика следва, че ако се увеличи ДДС-то цените ще паднат.
  • 21 йхнкхйких

    5 1 Отговор
    Хляб рядко ям вече ,то няма такъв боклук !
  • 22 Спец

    11 0 Отговор
    Намаляването на ДДС не води до намаляване на цените, само до увеличаване печалбата на прекупвачите.

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Смърфиета

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "кУмУнист":

    Не знам защо, но аз като си правя от брашно тип 500 се рони твърде много, явно е с много ниско съдържание на глутен, а той си трябва. За тези с глутенова ентеропатия да си купуват такъв какъвто ни пробутват алчните хлебари сега. А тая хлебарка дето се е лепнала за Президента от името на някаква си асоциация е одпадък отсекаде; не може така. Хлябът трябва да е хубав и с него шега не бива.

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Решението е просто -

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Феодал":

    - безмитен внос от Турция . Там струва 36 ст. на дребно.
  • 27 Президентът

    6 0 Отговор
    Прекалява с предложенията си. Помним намалено ДДС на книги и заведения. Какъв беше резултатът. Вие усетихте ли го? Аз усетих книги по 18-20 лева и 50 лева супа в зимните курорти. По български.
  • 28 Трябва

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Смърфиета":

    да му хванеш цаката. Ако го консумираш в рамките на един ден, слагай малко повече вода, опитвай плътността на тестото на ръка, трябва да е меко, аха да се залепва на кошницата за печене.
  • 29 Президентът

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Е, Браво":

    Прекалява с предложенията си. Помним намалено ДДС на книги и заведения. Какъв беше резултатът. Вие усетихте ли го? Аз усетих книги по 18-20 лева и 50 лева супа в зимните курорти. По български.

    Коментиран от #31

  • 30 Ицо

    8 0 Отговор
    Разбира се че няма да падне цената дори тока и горивата да поефтинеят пак няма да падне в тая държава няма надолу само нагоре
  • 31 Човече

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Президентът":

    Не става само с предложения,а с КОНТРОЛ. Които фирми не са редовни бой по ръцете,не е грях да биеш ръцете, които крадат от Народа.Зс жалост, няма Контръ
  • 32 Димов

    6 1 Отговор
    Не е, защото оставяте производители и търговци да си увеличават печалбите, за сметка на данъчните облекчения. Така ние, крайните потребители, плащаме сметката по т.нар. мерки за облекчаване, с които си правите ПР.
  • 33 всичко е пари

    0 0 Отговор
    Който иска намаляне на ДДС после иска да му се помага с пари. Демек да не дава пари, но да му се дават пари. Ниско ддс и 60 на 40 помощи. Ихааа................ Така се карат БМВ-та 7 серия и S class.
  • 34 Здрасти

    0 0 Отговор
    Ас ям банани яжте банани и нещата ще се нормализират.
  • 35 Зорба Гъркът

    1 0 Отговор
    Нищо не намалявайте! Увеличете минималната работна заплата на 2 000 евро, минималната пенсия - 1 000 евро, детските - 500 евро на дете! Както е във "фалирала" Гърция...
    И вкарайте айдуците в затвора!
  • 36 Хлебопекар

    1 0 Отговор
    Проста сметка - за един хляб кило, в домашни условия: 600 гр. брашно = 60 ст., 400 гр. вода - почти без пари, 20 гр. мая = 5 ст., електроенергия за хлебопекарната = 5 ст., амортизация на хлебопекарната - 5 ст.
    Теглим чертата - килограм хляб излиза МАКСИМУМ 75 стотинки! С ДДС! На ДРЕБНО! Добре изпечен, вкусен, вез добавени боклуци и отрови!