Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 15:46 4 389 15

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Природният газ скочи с 11% в Европа, след като Берлин спря Северен поток-2

  • румен гълъбинов-
  • природен газ-
  • икономист-
  • цени-
  • петрол-
  • северен поток

"Ако всичко това продължи дългосрочно, ще доведе стагфлация в слабите икономики на Европейския съюз", обясни икономистът

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Природният газ скочи с 11% в Европа, след като Берлин спря Северен поток-2 - 1
Снимка: ФАКТИ

"В момента ситуацията е много динамична", коментира за ФАКТИ икономистът Румен Гълъбинов.

"Вчера петролът сорт Брент се повиши до 97.66 долара за барел, което е 7 годишен връх. Днес вече е 98.10. Експертите прогнозират, че още в края на седмицата може да мине нивата от 100 долара за барел. Прогнозите са, че корекция надолу няма да има", каза още Гълъбинов.

"Петролът и газът са свързани, така че ще очакваме повишение и на тази суровина. В Европа цените на природния газ скочиха с 11% - до 80.58 евро за мегаватчас, след като Германия спря газопровода "Северен поток 2". Ако всичко това продължи дългосрочно, ще доведе стагфлация в слабите икономики на Европейския съюз", обясни икономистът.

"При тези нива на цените може да се очаква и поскъпване на азерския газ. Политиката на сегашното правителство може да е с висока добавена стойност, но само ако се прави добре, смята Гълъбинов.

"В противен случай поевтиняването на енергията нито ще е скоро, нито значително, особенно след мораториума. Следващите няколко седмици ще са ключови" завърши икономистът.

Записа: Сребрина ГАДЖЕВА


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    49 1 Отговор
    Скоро няма изобщо да има газ.На дърва.

    Коментиран от #7

  • 2 Човек

    5 41 Отговор
    Време е спешно да се преориентираме към ЧИСТИ и местни възобновяеми източници.
  • 3 123456

    36 0 Отговор
    Петрола скочи , а най-евтината електричка гони 70 000 лева
  • 4 Q2z

    19 3 Отговор
    Има ли война всички възползват... Теглете кредит...
  • 5 Абе...

    35 0 Отговор
    Който няма печка на дърва да ходи си купи,щото ще трака със зъби.Съветвам германците същото.Без ток се живее,но на студ не.
  • 6 Зззз

    43 4 Отговор
    Само с 11% ,чакайте с още да поскъпна, ама нищо втечнения газ от приятелите от ФАЩ чакат да тръгнат за Европа! ХАХАХА. Ще има да ревем ама ще бъде късно либе за китка.
  • 7 Зззз

    25 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ауууу ще нарушиш зеления пакт ,а онова злобното не се показвало скоро..
  • 8 Мдааа....

    36 0 Отговор
    Европа ще навлезе яко във романтична картинка.Светене на свещи,и топлене от самоделно направени казани със патент - печка.Ще изчезне и миризмата на бензин,щото ще минем на каруци или велосипеди. Хем зелено хем романтично.
  • 9 Стоян Александров

    43 3 Отговор
    А чеатито Ви НАТО и ЕС. Със здраве да си ги подкрвпяте сега. Ето Ви и есна война изкуствено подклаждана от Господарите Ви. Ето Ви ги и НАТО и ЕС.
  • 10 Sion

    45 0 Отговор
    Демек, Германия наложи санкции на всички граждани на ЕС, които сега ще плащат цената.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 КОЙ ЩЕ ПАСЕ ТРЕВА????

    29 1 Отговор
    ГЕРМАНИЯ МОЛЕШЕ РУСИЯ СПЕШНО ДА И ДОСТАВИ 500 000 ХИЛЯДИ ТОНА ВЪГЛИЩА! АМА ВИ ПОКАЗАХА СРЕДЕН ПРЪСТ! ЩЕ СЕ ТОПЛИТЕ И ЯДЕТЕ ЗЕЛЕНО- КАЗАХА, ЧЕ ТУЧЕНИЦАТА БИЛА МНОГО ХРАНИТЕЛНА И НАСИЩАЛА.
  • 13 2000 ДОЛАРА А ФАКТИ ТРИЯТ

    20 0 Отговор
    Бившият президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев предупреди европейците, че скоро ще плащат по 2 хил. евро за един кубичен метър газ. Медведев написа това в профила си в Туитър. Малко преди това канцлерът на Германия Олаф Шулц обяви, че спира съвместния проект с Русия "Северен поток- 2",.
    "Добре дошли в новия свят, в който скоро европейците ще плащате по 2 000 евро за кубичен метър газ", написа бившата дясна ръка на Путин на немски език.
    В момента Медведев е заместник-председател на националния Съвет за сигурност на Русия, след като през 2020 година Путин обяви, че правителството му е подало оставка. Ходът бе изненадващ и повдигна много въпроси за отношенията между прем
    В момента Медведев е заместник-предсеиер-президент, които бяха изключително близки през последното десетилетие.
  • 14 Смешници

    31 0 Отговор
    С глупавата си политика на васал Европа само за половин ден се докара да четем че цената на всичко лети във въздуха само от спирането на северен поток2 .Анако наистина го спрат руснаците сигурно в Европа ще се изядат сами без да ги напада Русия,злото тогава и 10000 може да стигне газа и 300 петрола.До края на годината ще гледаме шоу в Европа и падане на правителства едно след едно като круши.Катар днес е натисната от Русия че може да се появят военни проблеми от съседите и и сам шейха им каза че Катар не може да замени Русия в европейския дял.Да видим с глупави политики до къде ще стигне Европа ,а може да извикат за съветник Мишо шамара той е специалист по икономика за това и са забранили да се коментира под интервюто му защото обяснява как Байдън е направил отново американската икономика велика и силна.
  • 15 мен

    1 0 Отговор
    Американците унищожават Европа икономически ....отмъщението на евреите за холокоста в Европа...това никога не са забравяли....а нали знаете кой управлява Америка...и васала Европа...