Last news in Fakti

7 Май, 2013 12:36 1 061 0

Росен Плевнелиев: Енергийната ефективност по-важна от АЕЦ „Белене“

  • росен плевнелиев-
  • президент-
  • избори
Росен Плевнелиев: Енергийната ефективност по-важна от АЕЦ „Белене“ - 1
Снимка: МИЕТ

Реализацията на Националната програма за енергийна ефективност ще направи проект като АЕЦ „Белене“ ненужен и същевременно българските граждани ще живеят в уютни сгради и качествена среда. Това коментира президентът Росен Плевнелиев, който присъства на церемония в икономическото министерство 16 споразумения с бенефициенти по V транш на проекта „Енергийно ефективни мерки в обществени сгради“.

„Надявам се веднъж завинаги да спрем да задаваме въпроса трябва ли енергийната ефективност да бъде приоритет“, подчерта държавният глава. С инвестиции от 1 млрд. евро може да бъде реализирана икономия от около 2000 мегавата, колкото е проектната мощност на АЕЦ „Белене“ на стойност 10 млрд. евро, коментира президентът.
„Винаги съм казвал, че най-евтината енергия е икономисаната енергия, а най-умните инвестиции не са в количество, а в качество. Енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация – това е „Големият шлем“ на България“, каза още държавният глава. Той изрази надежда, че националната програма за енергийна ефективност „ще стартира много скоро“, като първоначално се предвижда да бъдат санирани близо 200 обекта. Делът на европейското финансиране в проектите по програмата беше увеличен от 50 на 75 на сто, припомни президентът и призова гражданите да се възползват от възможностите, които ще доведат до двойно намаление на разходите за електричество.
Служебното правителство преговаря с ЕК по Договора с партньорство до 2020 г. енергийната ефективност да бъде финансирана по две оперативни програми, като смислен национален приоритет, от който печелят милиони българи, коментира президентът пред журналисти. В момента от произвеждани 13 000 мегавата електроенергия ползваме едва от 2 до 4 хиляди, затова работим за намирането на цялостно решение на проблемите в енергийния сектор, допълни държавният глава. В момента всички елементи на енергийната система се проверяват, за да се вземе решение по какъв начин да бъде променена националната енергийна стратегия. „Ще бъдат проверени всички по веригата - кой, защо и какво и прави по отношение на цената на тока, за да имаме решение не на парче, а цялостно решение“, коментира президентът. Той поздрави ръководството на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за добре работещия Обществен съвет към институцията. „В областта на енергетиката служебното правителство действа много амбициозно и постига немалко с единствената цел за пълна прозрачност и за легитимна промяна на енергийната стратегия на страната“, допълни още държавният глава. Законодателните промени в тази посока трябва да бъдат извършени от следващия парламент.
Президентът Росен Плевнелиев и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев връчиха на бенефициенти 16 споразумения по проект за енергийно ефективни мерки в 31 сгради в столицата. Предвижда се да бъдат рехабилитирани 15 болнични, шест учебни, четири административни сгради, две спортни зали и четири други. „Енергийната ефективност не е абстрактен термин, а има конкретни измерения в намаляването на сметките за ток и парно и ограничаване на климатичните промени, повишаване на жизнения стандарт на хората и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика“, заяви на церемонията министър Асен Василев. Проектът, финансиран с близо 8.5 млн. евро от Международния фонд „Козлодуй“, ще осигури годишно спестяване на енергия в размер на 27.75 млн. кВч и намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 9.63 тона годишно. По същата програма ще бъдат санирани 75 сгради в големите общини и 168 сгради в малките общини. Програмата не изисква съфинансиране от страна на получателите, поясни Асен Василев.

„С подписването на днешните споразумения правим още една стъпка към подобряване на енергийната ефективност в обществените сгради“. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на връчването на 16 споразумения за рехабилитация на 31 обществени сгради по Международен фонд "Козлодуй" в присъствието на президента Росен Плевнелиев.
Президентът Росен Плевнелиев изведе енергийната ефективност като един от основните приоритети на страната. „Той, заедно с енергийната диверсификация и енергийната либерализация са в основата на енергийната ни независимост“, подчерта президентът. Той припомни, че проектът АЕЦ „Белене“, който е 2 000 МВ, щеше да струва поне 10 млрд. евро. В същото време 2 000 МВ могат да се спестят с 1 млрд. евро, вложени в енергийна ефективност. „Най-евтината енергия е икономисаната“, каза още Росен Плевнелиев.
„Близо 8.5 млн. евро от МФК ще осигурят годишно спестяване на енергия в размер на 28.78 млн. квтч и намаляване на емисиите въглероден диоксид с 9.63 тона“, подчерта министър Василев. По неговите думи „енергийната ефективност“ не е просто термин от научни доклади, а има съвсем конкретни измерения в намаляване на сметките за ток, подобряване конкурентоспособността на българската икономика и по-добър жизнен стандарт. „Благодарение на помощта по МФК нашите градове и села стават по-добро и уютно място за живеене“, каза още той. Министър Василев подчерта, че за реализацията на проектите на се изисква съфинансиране от страна на бенефициентите, което е допълнително преимущество за тях.
България вече е получила общо 850 млн. евро от Международен фонд Козлодуй, от които 378.5 млн. евро – за т.нар. „неядрен прозорец“. С помощта на тези средства са подписани 34 споразумения на стойност 334.8 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност в обществени сгради. Вече са рехабилитирани 126 сгради, още 75 в големите общини са в процес на избор на изпълнители за санирането, а предстои да бъдат сключени договори за още 150 сгради, където изпълнителите вече са избрани. Отново със средства от фонда е подменено уличното осветление в 20 общини, а в още 14 процесът все още не е приключил.
Реализацията на всички тези проектисе очаква да осигури повече от 2 млн. киловатчаса спестена енергия годишно. Това се равнява на 640 мегавата инсталирана мощност – или повече от половин блок на АЕЦ „Козлодуй“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА