Last news in Fakti

1 Март, 2022 20:37 6 156 9

Тъжна констатация за българския бизнес (СНИМКИ)

  • бизнес-
  • златна мартеница-
  • награди-
  • румен радев-
  • илияна йотова-
  • кънчо стойчев

Малкият и среден бизнес у нас не претърпя промяна през последните 28 години

Тъжна констатация за българския бизнес (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

За 28-а поредна година сдружението "Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес" връчи наградите "Златна мартеница". Целта ѝ е да подпомогне утвърждаването на българските производства и услуги и повишаването на тяхната конкурентоспособност у нас и в чужбина. Призът се връчва ежегодно и е вдъхновен от уникалния български обичай - закичване с мартеница, като пожелание за благополучие и здраве.

„Най-важното е да се възстанови диалогът между държавата и бизнеса. Без него вие трудно ще произвеждате и ще удържате позициите на нашето производство на външни пазари, където има смазваща конкуренция и държавите с редица политики стимулират този бизнес“, каза по време на официалната церемония президентът Румен Радев. Президентът връчи наградата "Златна мартеница" за утвърдило се на пазара предприятие, наложило успешни биопродукти. Това е био ферма "Розино". „Необходима е подкрепа за малкия и среден бизнес, прозрачна, справедлива бизнес среда, за равни условия за бизнеса, да има намалена административна тежест, да има ясна предсказуема нормативна база“, допълни президентът Радев.

„За разлика от някои политици, даже министри, аз не смятам, че българският бизнес е некадърен. Не смятам, че през тези години не сте направили нищо за страната си. Напротив, точно обратното. Смятам, че малките и средните предприятия са гръбнакът на българската икономика. Имам една мечта ‐ чрез станалия много известен План за възстановяване, дано българската държава да се погрижи за вас така, както го направиха всички развити страни в Европа“ каза по време на официалната церемония вицепрезидентът Илияна Йотова.

Без промяна остава ситуацията с малките и средни предприятия 28 години след началото на връчването на наградите. „Не е ясно защо у нас десетилетия не се въвежда повсеместно за малкия и среден бизнес, т.нар. патентен данък, защо не е приет готовият и депозиран Закон за мълчаливото съгласие, защо има изхарчени милиарди, без да имаме електронно управление, защо работим, за да обслужваме администрацията, а не обратното“, каза по време на церемонията Кънчо Стойчев - председател на Управителния съвет на съюза "Произведено в България". Горещата му молба към управляващите беше на фона на случващото се през последната седмица държавата да свърши разписаните неща.

Ето и победителите в четирите категории през тази година:

Компания, наложила на пазара биопродукти – био ферма "Розино"

Тъжна констатация за българския бизнес (СНИМКИ)

Български производител, утвърден на българския и международните пазари – Maison Tangerine

Тъжна констатация за българския бизнес (СНИМКИ)

Успешно женско предприемачество – Мария Паева, собственик и управител на компанията "АВЕ ПРИНТ" ЕООД

Тъжна констатация за българския бизнес (СНИМКИ)

Успешно стартиращо предприятие – "Шоколад ПД" ООД

Тъжна констатация за българския бизнес (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бриго на светльо тъста

    12 2 Отговор
    българският бкп-ейски бизнес от 32г процъфтява!
  • 2 УЖАС

    27 1 Отговор
    ТЕПЪРВА ЩЕ ВИДИТЕ ДО КЪДЕ ЩЕ НИ ДОКАРА АМЕРИКА
  • 3 Град Хърлец

    7 1 Отговор
    ... Зашто не пояснявате фатки... Бългаския Мутро-Мафиотски черен бизнес, нали така каза премиера...да казваме проблемите с Истинските им имена!... Гр. ХЪРЛЕЦ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Перо

    4 1 Отговор
    Това недоразумение Йотова4438,кога ще се приземи?
  • 6 Реалист

    6 0 Отговор
    Махнете кърлежите и ще го бъде
  • 7 Перо

    7 1 Отговор
    Лично Драгалевския мургав лаборант и примата Тиквун са отговорни за връщането ни в манифактурното производство!
  • 8 Хърлец град ли е?

    0 1 Отговор
    Няма по-хубаво нещо от малък бизнес.20-30 човека персонал с високи заплати.А и за шефа остава доволно.
  • 9 А сега де

    0 0 Отговор
    Ще цъфне и врже БЪЛГАРИЯ кокорчо хептенще се ококоли