29 Март, 2022 08:57 7 509 21

РИА Новости: Anonymous публикува общодостъпни „тайни“

  • anonymous-
  • данни-
  • русия-
  • централна банка

Информационната агенция анализира изнесените от хакерската група данни от Централната банка на Русия

РИА Новости: Anonymous публикува общодостъпни „тайни“ - 1
Снимка: Shutterstock

Групата хакери Anonymous публикува „тайни“, за които се твърди, че са откраднати от Банката на Русия. Те обаче се оказаха достъпни на уебсайта на регулатора за отчитане на кредитни институции и отворена статистика за финансовите потоци и различни сектори на икономиката, пише в анализ на публикуваните данни РИА Новости.

Миналата седмица хакери в Twitter обявиха, че са хакнали успешно базата данни на Централната банка на Русия. Тогава се твърдеше, че повече от 35 000 секретни файла ще бъдат публикувани в рамките на 48 часа. По-късно Банката на Русия отрече хакването на нейните информационни системи. Въпреки това в петък вечерта групата изпълни заплахата си, като публикува „изтичане на 28 гигабайта данни от ЦБР“.

РИА Новости разследва дали има икономически "тайни" на Русия.

Общо групата е публикувала 10 папки с документи. Според анализа на агенцията повечето от файловете, с малки изключения, съдържат стара информация от преди 2018 г. Файловете са представени на английски и руски език. Всички документи, проучени от агенцията от публикувания архив, са публично достъпни на сайта на Централната банка.

Повечето от публикуваните документи са финансови отчети на банки, а някои кредитни институции, чиито отчети са архивирани, вече са загубили лиценза си. Има и одиторски доклади и различни обяснения за изявленията, които обикновено се „поднасят” към окончателния вариант на документа. Документите в заглавието имат от една до четири цифри, които най-често показват регистрационния номер на банката, която притежава файла. Тази информация може да бъде получена на уебсайтовете на самите кредитни институции и на страниците на банките на уебсайта на Централната банка.

Базите данни съдържат и файлове под формата на таблици с различни форми на банкова отчетност по RAS, които бяха публикувани в публичното пространство преди решението на Централната банка да ги „закрие“, като се започне с информация за февруари. Тези отчети на кредитните институции обаче от 1 февруари все още са достъпни на сайта на регулатора. Публикуваната база данни съдържа и остарели данни за собственици на банки - най-актуалните файлове са датирани през есента на 2018 г. В същото време Централната банка през март 2022 г. скри информация за собствениците на финансови организации. Има и различни регистри на финансови институции и информационни съобщения на регулатора.

Базите данни съдържат множество документи с икономическа статистика за различни периоди от време. Има данни за международни резерви, трансгранични парични преводи, преки чуждестранни инвестиции, платежен баланс, експортно-вносни сделки и т.н. Най-„пресните“ документи от тази група са с дата 1 октомври 2021 г. Имената на документите съдържат съкратеното име на финансовия индикатор и датата. Тази информация за изучаване в по-систематична форма е достъпна на уебсайта на Централната банка в раздела „статистика“ на руски и английски език.

Някои от "txt" документи съдържат HTML кодове, които се използват за проектиране на уебсайтове. Вероятно тези файлове са получени чрез копиране на отворените кодове на разработката на сайта, но не е възможно да се установи кой сайт е. Има и няколко снимки: най-често това са екранни снимки на отделни фрагменти от уебсайта на Централната банка - номера, заглавия на документи или части от интерактивно представяне на статистически данни.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да така е

    41 12 Отговор
    зеленски е правил блол джоб на синчето на байдън.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тиква

    22 35 Отговор
    Да така е - РИА Новости е един наистина достоверен източник на информация, както и разбирасе всички руски средства за масова информация, след разчистване на мръсните западни лъжливи, продажни медии!

    Коментиран от #5

  • 4 Механик

    60 8 Отговор
    Когато Сноудън и оня от викилийкс публикуваха хакерси данни, запада каза, че на хакери не може да се вярва, нали?
  • 5 Някой

    49 7 Отговор

    До коментар #3 от "Тиква":

    Щото CNN, BBC, DW и т.н. са много достоверни източници...

    Коментиран от #14

  • 6 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    41 10 Отговор
    Тези Anonymous изглежда са обикновени Pederymous, също като ТиШу...

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 зеленски

    15 7 Отговор
    е куросмук.укрофашистите са за екирисажа.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Рубла = Z ero

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "Чичо":

    Кой ще се разправя с умрело фалирало куче, няма сой да одрорва мястото ва най силния и богатия, събуди се рубладжиио!

    Коментиран от #19

  • 12 Рубла = Z ero

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "Чичо":

    Кой ще се разправя с умрело фалирало куче, няма кой да оспорва мястото на най силния и богатия, събуди се рубладжиио!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Шумен

    1 1 Отговор
    По тъпа стятия за пропаганда не бях чел,направо си загубих времето.От1до10 3.3
  • 18 Цензура

    2 1 Отговор
    РИА Новости в България е блокирата от службите,това срам.Атия анонимните измамници може да получат един синжал ако продължават така.
  • 19 stan40

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Рубла = Z ero":

    Германия и Русия са брак по-сметка. Не знам как е в Русия, но знам, че положението в България не е добро. Чух се с познати от Германия и Нидерландия , и те казват, че цените се вдигат. За мен Пирова победа за ЕС срещу Русия не решение. Който го удоволетворява нека и се радва.
  • 20 Nnnnn

    4 1 Отговор
    Анонимните трябва да хакнат федералния резерв и пентагона.
  • 21 Хахаха

    2 0 Отговор
    Смех!Стара информация,достъпна за всеки.