Last news in Fakti

5 Април, 2022 10:14 3 304 7

НАП с важна новина за търговията в интернет

  • нап-
  • търговия

Получените суми са от наложен платеж

НАП с важна новина за търговията в интернет - 1

Над 500 милиона лева от наложен платеж са получили физически лица от продажба на стоки в Интернет през 2021 г., като пратките, които са изпратили надвишават 7,4 млн. Това показват данните за лицата, извършващи продажби в интернет, подадени в НАП от пощенските оператори (куриерските фирми).

Получените суми от наложен платеж, подадени от куриерските фирми, са отразени в предварително попълнените годишни данъчни декларации, които са достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис в Портала за електронни услуги на приходната агенция.

При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми, уточняват още от НАП. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, съветват от НАП. В случай че данъкоплатците установят вписани суми, които са получили от продажба на лична вещ или при връщане на стока, то те могат да ги изтрият, след което да подадат декларацията.

Физическите лица, които извършват търговска дейност в интернет с цел печалба, независимо, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, са длъжни да декларират доходите си от продажби в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ, напомнят от НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации от физическите лица, извършващи дейност като търговци, едноличните търговци и регистрираните земеделски стопани, избрали този ред на облагане, е до 30 юни.

В случаите, в които физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, който не е избрал реда за облагане като едноличен търговец, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение № 3. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение № 5. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за 2021 г. за тези физически лица изтича на 3 май 2022 г.

Повече информация за това кои доходи от търговия в Интернет се облагат може да разберете от видеото в канала на НАП в YouTube и в сайта на приходната агенция


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буда

    19 0 Отговор
    Ами ако наложения платеж ми е платен с биктойни, може ли от НАП да си гледат работата :)

    Коментиран от #5

  • 2 Герб гепи борисофф

    10 1 Отговор
    Тиквата създаде Нап хап за мачкане на бизнеса!!!! Оставете хората да работят спокойно.
  • 3 Загрижен

    25 1 Отговор
    НАП да си сберат ония 700 млн лева от времето на владити горанов, подлогата и ковчежник при тиквата от Банкя, а не да се вглеждат в жълтите стотинки на народа... От коментираните 500млн лева, минали през Еконт, Спиди и т.н. 95% е втора и трета ръка.
  • 4 Циник

    19 0 Отговор
    Няма проблем НАП да събира данъци; на бюджета са нужни пари. Ама, два въпроса - 1. кога ще влезат в затвора тия, които откраднаха милиарди от същия тоя бюджет и 2. кога ще се върне поне част от тия пари и ще се изхарчи за нещо, дето народа ще го види.

    Докато 1 и 2 не се случат, нокой нормален човек няма да се затича да запълва бюджета след като от него се краде поголовно и безнаказано.
  • 5 Schmidt

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Буда":

    Само се надявай някой да не те докладва и НАП да ти поискат падане на банковата тайна... има да пишеш обяснения като замаян...

    Коментиран от #6

  • 6 В държава която съдебната система....и..

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Schmidt":

    Всички контролни органи вонят на продажност,подкупност и слагачество на чужди интереси,няма оправия без АК и подобни атрибути...
  • 7 интернет търгаш

    8 0 Отговор
    специ да ми прави като вятъра