Last news in Fakti

6 Април, 2022 10:56 1 020 3

Козметичният бранш отчита тежки загуби покрай войната

  • козметичен бранш-
  • бизнес-
  • русия украйна

Близо 20 големи козметични компании в България работят с Русия и Украйна

Козметичният бранш отчита тежки загуби покрай войната - 1
Снимка: Shutterstock

Козметичният бранш у нас също търпи загуби заради войната в Украйна. За някои от фирмите в сектора износът е намален с до 20-30% в последния месец. В същото време обаче, именно в тази област много от бежанците, дошли в България, могат да се реализират успешно. И родни фирми вече заявиха желание да предложат обучение и работа в сферата на козметиката, съобщи БНТ.

Близо 20 големи козметични компании в България работят с Русия и Украйна, за някои от тях това са основни пазари и от началото на войната стокооборотът им рязко е намалял.

"Предвид факта, че предстои една девалвация на рублата, една невъзможност за разплащане и събираемост на вземанията, износ на козметични продукти от 24 февруари не е извършван", заяви Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика.

За разлика от тежката индустрия, производството в козметиката към момента не е затруднено.

"Нямаме в момента сериозни затруднения по отношение на доставките, но ние работим предимно със суровини и материали от Европа и по тази причина нямаме проблеми - икономически правим всякакви анализи и проекти, които да могат да работят, но тази война наистина трябва да спре", допълни Емилия Динкова, управител на козметична компания.

В знак на съпричастност с Украйна, фирми от бранша вече помагат на хората, избягали от войната.

"Като фирма съм обявила свободни работни места, ако някой желае. Освен това ние можем да предоставим и обучение", добави Емилия Динкова.

Олга няма да се възползва от възможността да се учи, защото вече има богат опит в тази сфера.

"Около 10 години съм работила именно с козметика, ако си намеря работа в тази сфера бих била щастлива, защото това ми доставя удоволствие", каза още Олга Брус.

Олга не крие, че харесва родните козметични продукти още преди да дойде в България. И сега с нетърпение очаква да работи с тях, особено с тези, в чийто състав има рози и лавандула.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шперца

    5 0 Отговор
    Тая система трябва да бъде срината и изградена наново....
  • 3 Гост

    3 0 Отговор
    Да се преквалифицират за работа с фотошопа. Много се търсят нагласени снимки. Почвайте със заявки от пайнерките.