Last news in Fakti

13 Април, 2022 15:34 1 705 11

Кабинетът се разпореди с печалбата на държавните предприятия

  • правителство-
  • държава-
  • предприятия

Решението е на правителството

Кабинетът се разпореди с печалбата на държавните предприятия - 1
Снимка: Shutterstock

Министерският съвет прие Разпореждане за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата за финансовата 2021 г. от държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала.

Размерът на отчисленията от печалбата, съответно дивидент, е в съответствие с текущите нужди на бюджета, предизвикани от усложнената международна ситуация.

От обхвата на Разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, като се отчита тяхната специфика и изключителната им зависимост от ограничен брой източници на финансиране. Не са обхванати и дружествата от отрасъл „Водоснабдяване и канализация“, поради изпълнение на предварителни условия във водния сектор за усвояване на средствата от европейските фондове за програмния период 2014 - 2020 година.

Публичните дружества, съгласно чл. 110 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), следва в срок до 15 декември 2022 г. да разпределят междинен 6-месечен дивидент в размер не по-малко от 50 на сто от печалбата, съгласно финансов отчет за първото полугодие на 2022 г., при условията на чл. 115в от ЗППЦК.

Разпореждането е в съответствие с чл. 14, т. 3 от Закона за публичните предприятия и с него се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет за 2022 г. в частта на неданъчните приходи от дивиденти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан от Бджтп

    6 4 Отговор
    Няма такива предприятия теса ликвидирани отдавна при това 4000 на брой
  • 2 Заеб....и,

    5 4 Отговор
    егати айдуците!
  • 3 Олег

    5 5 Отговор
    32 години без РФ и става все по-лошо 😔
  • 4 Пич

    7 4 Отговор
    Печалбите заминават да се финансира войната в Украйна !!! Народа да прави , като чичовото и супата !!! Гешев да ги подгони всички !!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Грульо

    6 4 Отговор
    Печалбите трябва да се раздават на народа, а който иска може да ги дарява на държавата всичките, не само 20% ДДС.

    Коментиран от #8

  • 7 Вова

    1 5 Отговор
    А ремонтите с плюнка и канап ли ще се извършват?

    Политиката на МС е грешна. Трябва цялата печалба да се изземва авансово. Иска дружеството да работи, нека работниците да съберат пари, за да се случи това.

    Адмирации, просто Киро!
  • 8 Вова

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Грульо":

    Народът да си гледа работата. Печалбата е изработена от някого и няма логика да бъде давана на плебса. Нека и той поработи.

    Коментиран от #9

  • 9 Грульо

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Вова":

    Това са държавни предприятия, не частни. Началниците им би трябвало да са родолюбци, щом са назначени в такива предприятия и да не са лакоми за премии, а да работят за благото на народа и страната!

    Коментиран от #10

  • 10 Вова

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Грульо":

    Родолюбие, подплатено с постоянно напрежение, милион комопромиси със себе си, осакатена нервна система от непрекъснатия стрес...
    Хайде няма нужда и да се оказва, че се е работило за благото на племето.

    Искат се резултати, значи да има високо заплащане и гаранция за високи цени. Иначе мотивацията си заминава и идват авариите.

    Справка ПАВЕЦ Чаира.
  • 11 6Х6

    0 0 Отговор
    Българи, дошъл съм за дивидента (бонуса). Ситуация Дянков-2. Взимам и бягам.