Last news in Fakti

19 Април, 2022 15:43 1 040

Асоциацията на българските авиокомпании с писмо до премиера за държавната помощ

  • самолет-
  • авиация-
  • премиер

През последните месеци беше извършена сериозна по обем работа от МТС за разширяване обхвата на помощта

Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) изпрати писмо до премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев, министъра на транспорта Николай Събев и председателя на Комисията по транспорт и съобщения в НС Борислав Гуцанов, в което изразяват своята позиция за безвъзмездните средства на авиопревозвачите и възразяват срещу тази на Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ).

По думите им, тя е некоректна и подвеждаща и не отразява мнението на основната част от авиопревозвачите.

Ето е пълния текст на писмото на АБА по казуса:

"Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаеми господа министри,

Уважаеми г-н председател на Комисията по транспорт и съобщения в Народното събрание,

С изненада днес чрез медийни публикации се запознахме с изпратеното от АБАИ писмо до Вас относно решението на Министерски съвет за реда и условията за предоставяне на безвъзмездни средства на авиопревозвачите в България oдoбpeни oт Eвропейската комисия.

Ще си позволим да отбележим, че нашата Асоциация на българските авиокомпании АБА е учредена през 2002г. и нейните членове съставляват над 85 % от българския авиационен сектор. Съответно приблизително такова е и участието им във формирането на приходи в България от тази авиотранспортна дейност. Авиокомпаниите от АБА изпълняват почти изцяло чартърните програми за България.

Изнесената в писмото позиция на АБАИ е некоректна и подвеждаща и не отразява мнението на основната част от авиопревозвачите.

Искането - цитираме: „От бранша настояват в текста на ПМС, с което ще се определят условията за разпределяне на безвъзмездната помощ за авиационните превозвачи в България, да бъде записано, че средствата ще се предоставят за покриване на непокрити фиксирани разходи, направени през периода от 1 март 2020 г. – 31 декември 2021 г.", е изпълнено. То е залегнало в публикуваното вече ПМС 51 от 13.04.2022 г., с което се определят условията за предоставяне на помощта.

Както е видно от т.3.2 на Постановлението, безвъзмездните средства се предоставят – „.....както и за покриване на непокрити фиксирани разходи, направени през периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2021 г., съгласно Съобщение на Комисията "Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашното разпространение на C0VID-19"

През последните месеци беше извършена сериозна по обем работа от МТС за разширяване обхвата на помощта, регламентирана в чл.109 на Закона за държавния бюджет, което позволи прилагането и на описаната възможност. Проведена бе оперативна кореспонденция с ЕК, във връзка с представянето на необходимите документи и доказателства за отпускане на безвъзмездна държавна помощ на българските авиокомпании за преодоляване последиците от тежката икономическа криза, предизвикана от пандемията.

Не приемаме внушението, че „Авиопревозвачите в България“, както е изнесено в публикацията от днес, изразяват несъгласие с начина на определяне на критериите за получаване на цитираната държавна помощ. Смятаме, че това твърдение на АБАИ е в противоречие със становището на почти всички авиопревозвачи.

С това писмо отново изразяваме нашата подкрепа за адекватни и отговорни действия по бързо финализиране на процедурата. Считаме, че разпределението на средствата се извършва по утвърдени, ясни и прозрачни критерии в одобрената от ЕК рамка. Постановлението е съобразено с решението на Европейската комисия относно правото за получаване на безвъзмездна държавна помощ.

Даваме си ясна сметка, че посочената помощ е недостатъчна, предвид още по- усложнената ситуация в момента, и че трябва да се търсят допълнителни възможности за подпомагане на сектора.

Надяваме се кръгът на помощите да се разшири и обхване и други силно засегнати компании от сектора, които не се вместват в приетата рамка.

С уважение,

Светослав Станулов

Председател на АБА

Йовко Йоцев

Главен секретар



Свързани новини