Last news in Fakti

4 Май, 2022 13:10 2 130 6

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Държавата да увеличи доходите, а не само да прибира от данъкоплатците

  • румен гълъбинов-
  • бизнес-
  • цени-
  • инфлация-
  • икономика

Не може да има ръст в икономиката, без стимулиране на базовото потребление, заяви икономистът

"Глобалната икономика претърпя два големи негативни шока от страна на предлагането, от пандемията от COVID-19 и от войната в Украйна. Всичко това наруши икономическата активност и доведе до висока инфлация, тъй като нейните краткосрочни ефекти върху предлагането и цените се комбинират с последиците от прекомерните парични и фискални стимули. Непосредственото икономическо въздействие дойде под формата на високи цени на енергията, храните и суровините. А прекъсванията в глобалните вериги за доставки, изострят още повече стагфлационните очаквания".

Това заяви за ФАКТИ икономистът Румен Гълъбинов.

"Бюджетният излишък за първото тримесечие на годината е 300 милиона лева,защото в момента бюджетните приходи растат по-бързо от разходите. Държавата да се опита да увеличи доходите над инфлацията чрез данъчни облекчения и стимули, а не само да събира все повече пари от данъкоплатците", призова икономистът.

"Високата инфлация в момента води повече допълнителни приходи в бюджета тъй като повечето стоки и услуги се облагат с ДДС на повишените вече цени" смята Гълъбинов.

И допълни, че в енергетиката също се реализират свръхпечалби, така че правителството спокойно може да задели пари за антикризисни мерки. Не може да има ръст в икономиката, без стимулиране на базовото потребление. Дори и с известно закъснение повишаването на доходите трябва да следва растящата инфлация. В противен случай се губи покупателната способност на хората, смята Гълъбинов.

Записа: Сребрина ГАДЖЕВА


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 макс

    18 0 Отговор
    Трябва да се обвърже повишаването на доходите с увеличението на минималната заплата,защото доходите на работещите в частния сектор изостават,и то драстично!!!
  • 2 Да да да

    18 1 Отговор
    Държавата е най големия престъпник !

    Коментиран от #6

  • 3 чужди интереси

    11 0 Отговор
    Как ще увеличи доходите, като иска да харчи милиарди за нови самолети, милиарди за газ с посредници и комисионни, милиарди за компенсации за тока.... От къде ще дойдат? От джоба на 6-те милиона опитни мишлета!
  • 4 Чичо

    5 0 Отговор
    БГ се превръща в концлагер.
  • 5 Анита

    2 0 Отговор
    Какви доходи имат Трайно безработни без обезщетение? Та държавата да им търси Здравни вноски 28.40лв.! На борсата си за няколко месеца а здравните вечно!
  • 6 Волен

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да да да":

    Ясно е кой е държавата това са държавните служители изпълняващи законите на народното събрание което е избрано чрез гласуване за партии които са създадени от САЩ за да обслужват техните интереси.