Last news in Fakti

30 Май, 2013 14:25 2 226 0

Китай придобива най-големия американски производител на свинско месо

  • китай-
  • прасета-
  • сащ

Най-големите фирми за свинско месо в САЩ и Китай планират да сключат сделка на стойност от 4,7 млрд. долара, целяща да осигури изхранването на страната с най-голямо население в света, съобщи Би Би Си.

Китайският гигант Shuanghui International е готов да погълне базираната в щата Вирджиния американска компания Smithfield Foods. Сделката включва активите и дълговете на предприятието, които са на стойност над 7 млрд. долара.

Очертава се това да е най-мащабното поглъщане на американска фирма от неин китайски конкурент, което свидетелства за нарастващата мощ на китайските компании и амбицията им да си осигурят ресурси от всяка една точка на света.

Все пак от американската компания очакват появата и на други кандидати. Разговори с трети заинтересовани страни могат да бъдат проведени през следващите 30 дни.

Сделката по поглъщането ще бъде внимателно контролирана от регулаторните органи на САЩ поради серия от скандали с некачествени китайски храни, в които беше замесена и Shuanghui International.

През 2011 г. китайската обществена телевизия излъчи репортаж, според който месото, предлагано от тамошния гигант, съдържа забраненото химическо вещество кленбутерол.

Най-печалният скандал с китайски храни си остава този от 2008 г., когато 6 деца починаха, а още 300 000 бяха тежко натровени при консумация на некачествено мляко на прах. По-късно беше установено, че то съдържа промишленият химикал меламин.

В резултат на тези скандали сред китайските клиенти се засили търсенето на чуждестранни храни, които те смятат за по-качествени и безопасни.

Според Шон Рейн, основен изследовател на китайския пазар, вносът на американска продукция ще вдигне доверието на потребителите към Shuanghui International. Според него, в периода между 2010 и 2012 г. вносът на свинско месо в Китай е нараснал с 500%, а местните потребители са готови да плащат по-високи цени за доказано безопасни храни.

Според ръководството на американската компания, сделката ще позволи на Smithfield Foods да разшири своите чуждестранни пазари.

Китайският гигант ще плати по 34 долара за акция на американската компания, като предложената цена е с една трета по-висока от цената при затварянето на борсата във вторник.

Очаква се сделката да бъде финализирана през втората половина на годината.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА