5 Юни, 2013 14:01 1 965 0

Строим "Белене" най-рано през 2015 г.

  • белене-
  • аец-
  • булатом-
  • богомил манчев
Строим "Белене" най-рано през 2015 г. - 1
Снимка: БГНЕС

При сегашната ситуация стартирането на реално строителство на АЕЦ на площадка "Белене" не може да се случи преди 2015 г. Дори правителството скоро да вземе решение да възобнови проекта, за организирането на старта на работата ще трябват около година и половина. Това заяви председателят на „Булатом" Богомил Манчев по време на конференцията „Българската ядрена енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност", съобщи "Стандарт".

Думите му бяха потвърдени и от вицепрезидента на обединената компания „Атомстройекпорт-Атоменергопроект" Генадий Тепкян. Той обясни, че изпълнителят на проекта е спрял работата и при евентуално решение за рестарт на „Белене" ще има нужда от реорганизация и повторно ангажиране на персонала, необходим за дейностите преди и около реалното строителство.

От думите на Тепкян стана ясно още, че възобновяването на изграждането на Втора атомна вероятно ще промени и цената на проекта, тъй като всяко отлагане води до промяна в разходите. Въпреки че не се ангажира да предположи в коя посока ще бъде промяната на цената, от думите му стана ясно, че говори за поскъпване. Тепкян допълни и че за възобновяване на работата и строителството на „Белене" освен политическо решение, ще трябва и Агенцията за ядрено регулиране да одобри техническия проект. По рано Богомил Манчев коментира, че на практика документите след последните изискани корекции са били разгледани от АЯР и организацията е била готова да одобри проекта през миналата пролет. Това обаче не се е случило единствно заради решението на тогавашното правителство да спре изграждането на АЕЦ „Белене".

До края на седмицата руснаците ще са готови с окончателната сума, която ще искат от НЕК като неустойка за спирането на проекта за Втора атомна. Той обаче не уточни дали сумата от 1 млрд. евро, за която се говори от месеци в общественото пространство, ще се запази, увеличи или намали.

От своя страна НЕК ще има 3 месеца, за да подготви отговора си и защитата пред Арбитражния съд, обясни изпълнителният директор на компанията Иво Левтеров. Той каза още, че България в даден момент при всички положения ще има нужда от изграждане на нови ядрени мощности. От думите му обаче не стана ясно дали това трябва да бъде АЕЦ „Белене" или нови блокове в АЕЦ „Козлодуй".

Въпросът за бъдещето на „Белене" вероятно ще бъде обсъден още в петък, когато у нас пристига руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновски. Той ще има среща с българския министър на икономиката Драгомир Стойнев. Другата голяма тема, която двамата вероятно ще обсъдят, е реализацията на проекта „Южен поток", който наскоро получи одобрение на доклада за Оценка за въсдействие върху околната среда (ОВОС) от родното екоминистерство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА