Last news in Fakti

7 Юни, 2022 11:04 1 556 10

Над 15 млрд. лева са парите за пенсии през 2022 година

  • пенсии-
  • разходи-
  • доо

За обезщетения на работещи са едва 3 млрд. лева

Над 15 млрд. лева са парите за пенсии през 2022 година - 1
Снимка: БГНЕС

18 милиарда и 247 милиона лева бюджет на Държавното обществено осигуряване са заложени в предлаганата актуализация, която социалните партньори ще разгледат днес. Така парите за пенсии през тази година ще са в размер на 15 милиарда 590 милиона.

Това ще е достатъчно, за да се осигури актуализация на отпуснатите до края на миналата година пенсии с 10 процента от 1 ви юли, а също и преизчисляването на трудовите пенсии от 1-ви октомври.

Двете допълнителни стъпки за повишаване на пенсиите през юли и октомври ще струват милиард и половина лева, в това число и Covid добавките от 60 лева. Те стават неразделна част от пенсиите. Същата сума ще получават към пенсиите си и хората, които ще се пенсионират след 1 юли.

От тази дата минималната пенсия за стаж и възраст ще е 467 лева, а максималната - 2000. Социалната за старост - 247 лева, а средната ще достигне 666 лева.

Средно 15% или 136 лева ще добавят към пенсиите си от октомври 718 000 пенсионери след преизчисляване по модифицирано швейцарско правило. Така всеки трети пенсионер с отпусната назад във времето пенсия ще доближи размера на новоотпусканите. За някои от тези хора увеличението ще е почти 200%.

От октомври отново се повишава и размерът на максималната пенсия - на 3 400 лева. Над този таван ще останат само 1000 пенсионери.

Предлага се - от 1 юли и актуализация на бюджета на НЗОК. Дават се 4 млн. лева допълнително за разкриване на 100 щатни бройки в администрацията. Причината - отпускането на помощните средства за хората с увреждания преминава от Агенцията за социално подпомагане към Здравната каса.

С 56 млн. лева се увеличават и здравноосигурителните плащания. 46 млн. лева ще отидат за болнична помощ, а 10 милиона - за да се покрие лечението на български граждани в други държави от ЕС през миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бедна пансионерка

    10 0 Отговор
    Голям кризисен ПиАр, голямо четкана на фашистката власт, а хладилника ми все по-празен...
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    9 1 Отговор
    14 от тях ще вземат тия с високите пенсии, а останалото за обикновените пенсионери......
  • 3 НОИ

    7 0 Отговор
    Пари нема, действай !
  • 4 Бай Лисан

    5 1 Отговор
    Айде малко математика:
    18 милиарда делено на 2 милиона пенсионери = 9000 лева годишен доход.
    Което прави средна пенсия 750 лева на месец.
    Добър ден!

    Коментиран от #7

  • 5 защо не казват

    9 0 Отговор
    Колко струва издръжката на всяко министерство - заплатите бонусите, екстрите. Ами депутатите, секретарките, други знайни и незнайни. Изобщо не се говори за хилядите излишно създадени длъжности, за които изтичат милиарди и милиарди левове. Пиша това, защото всички са се съсредоточили в едни 467 лв и в пенсионерите, и ги превърнаха в постоянна дъвка от близо две години.
  • 6 някой

    4 0 Отговор
    нали рИвете за базов доход? Те тея 60 лв. са такива. Тая година 60, догодина 120! На хаирлия да е!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тома

    4 0 Отговор
    А изчислиха ли колко пари ще икономисат от умрелите пенсионери до края на годината.
  • 9 баба Цола

    0 0 Отговор
    Упорочената пенсионна система е за прокурор. Едни получават пенсии без да имат това право, втори получават за лъжливи решения от ТЕЛК, като в тази група преобладават предимно малцинствени групи от роми и .т.н. А за определянето на размера на пенсията всичко е несправедливо нагласено и е много жалко за бъдещите пенсионери работещи предимно в частния сектор.
  • 10 тикви продажни

    1 0 Отговор
    Огромната администрация изяжда пенсиите,така е в НОИ и всички държавни институции!!!