Last news in Fakti

10 Юни, 2013 15:38 3 410 0

Астра Зенека купи една от най-големите американски фармацевтични компании

  • астра зенека-
  • великобритания-
  • лекарства-
  • сделка
Астра Зенека купи една от най-големите американски фармацевтични компании - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


 Астра Зенека, втората най-голяма фармацевтична компания във Великобритания, оповести, че е купила базираната в калифорния Pearl Therapeutics, като сделката е на стойност 1.15 млрд. долара, съобщава Би Би Си.

Частната американска компания е специализирана в производството на лекарства за лечение на безплодие и астма.

Представители на  Астра Зенека обявиха, че ще направят първоначална вноска от 560 млн. долара, като останалите 450 млн. ще бъдат преведени в зависимост от постиженията които новозакупената компания ще постигне.

Британците също така могат да правят допълнителни  парични плащания свързани с продажбата, в размер до 140 млн. долара.

Сливането ще даде на Астра Зенека шанс да стъпи на постоянно разширяващите се пазари, свързани с нови видове лекарства, лекуващи белодробни заболявания и приемащи се през инхалатор.

Тези лекарства се използват при лечението на хронични белодробни заболявания от които страдат близо 210 млн. души в целия свят.

След като попадна под ръководството на новия си изпълнителен директор Паскал Сориот през 2012 г., Астра Зенека установи лечението на дихателни заболявания, като едно от основните пера на своя бизнес.

В последно време британската компания страда от постоянно падащите продажби на някои от своите  най-популярни лекарства. Такива са анти - психотичните  таблетки Серокул, както и хапчетата срещу холестерол Крестор. С времето те са загубили своята патентна защита, като това е позволило на по-евтини подобни  лекарства да завладеят пазара. Освен това, от фармацевтичната компания са загубили още 140 млн. долара от падащия интерес на купувачите към техните медикаменти лекуващи артрит.

В момента Астра Зенека е в процес на опростяване на програмата си за разработка на нови лекарства, като в план е процедура за орязването на 5000 работни места до 2016г. За напред компанията ще се стреми да се разширява чрез придобиването на конкурентни фирми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА