Last news in Fakti

16 Юни, 2022 13:51 3 435 52

Георги Ангелов: "Газпром" извива ръце като вдига цената на газа

  • газпром-
  • газ-
  • природен газ-
  • цена

Цялата теза за "сигурността" на доставките на руски газ рухна - газът спира изненадващо и без предупреждение

Георги Ангелов: "Газпром" извива ръце като вдига цената на газа - 1
Снимка: БГНЕС

Чета преди два дни текст, който твърдеше колко сигурен и евтин е руският газ и как няма нищо лошо да сме напълно зависими от руския газ. Цялата ирония е, че буквално минути по-късно "Газпром" се погрижи да обори всички тези "аргументи". И не става въпрос за думи, а за конкретни действия.

Това коментира във "Фейсбук" икономистът Георги Ангелов.

Точно преди два дни "Газпром" драстично намали доставките на газ за Германия - въпреки че съответните фирми имат дългосрочни договори за газ, плащат си точно и навреме, правят си поръчките по график, дори са открили сметки в рубли. На следващия ден бяха намалени и доставките на газ за италианската компания ЕНИ. Цялата теза за "сигурността" на доставките на руски газ рухна - газът спира изненадващо и без предупреждение. Десетилетни усилия на "Газпром" да се наложи като надежден и сигурен доставчик бяха унищожени за дни.

Забележете - става въпрос за намаление на доставките на газ през газопровода "Северен поток 1", който заобикаля Украйна. Винаги тезата е била, че когато има директен газопровод от Русия до Германия това ще осигури сигурни доставки. Но ето, че и тази теза рухна. Точно доставките от директния газопровод са спрени. В същото време доставките на газ през Украйна продължават.

Разбира се, изненадващото орязване на доставките на газ доведе до рязко повишение на цените. Тази сутрин цената на природния газ на борсата в Амстердам (TTF) достигна 135 евро (264 лв) - това е 62% поскъпване за два дни. Както многократно е дискутирано Германия е уязвима, защото все още няма нито един терминал за втечнен газ, т.е. дори да намери откъде да купи газ няма как да го получи чисто физически.

И ето как "евтиният" руски газ изведнъж рязко поскъпна (цената на руския газ е обвързана с TTF).
Германският министър на икономиката определи това ограничаване на газа като "политическо решение", чиято цел е да създава напрежение и да повишава цените на газа.

Подобно изкуствено помпане на цените не се случва за първи път. Нека си спомним, че България получаваше руски газ на цена от 9 евро през август 2020 г., а до април 2022 г. тази цена надмина 90 евро. Това поскъпване с 900% на руския газ се случи отново чрез създаване на напрежение на пазара в Европа. През 2021 г. "Газпром" намали доставките на газ за Европа въпреки растящото търсене и не само това, но също остави празни няколко от най-големите газохранилища в Европа, създавайки риск за зимата.

Общо взето, всеки път когато има някаква успокоение на пазара на природен газ "Газпром" се намесва и започва да създава напрежение, помпайки цените. Но въпросът не е само в цените - въпросът е, че реално има ограничаване на доставките. Това в момента не е фатално, но представете си какво ще стане ако подобно нещо се случи през зимата когато наистина газът е ключов за отоплителния сезон.

Между другото, рухва със страшна сила и друга теза, с която ни приглушиха ушите през последните месеци. Казваха ни, че който си открие сметка в рубли няма да има никакви проблеми с доставките на газ. Казваха ни, че проблеми ще имат тези, които нямат руски газ. Но ето, че ситуацията се оказа точно обратната. Зависимите от руски газ страдат най-много.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сократ

    69 10 Отговор
    Газпром вдига цената на газа? Нещо сте се объркал господине. Великата БОРСА е виновна.

    Коментиран от #52

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    64 8 Отговор
    Не моето момче, цената си я вдигаме самите ние, по точно политиците ни, ако въобще могат да бъдат наречени така!
  • 3 Факт

    17 52 Отговор
    Ние сега получаваме най ефтиния газ в Европа.Русоробчета имате ли коментар.Или ще врэщаме Бойко за да подпише сто годишен договор с Газпром?
  • 4 Гошо

    15 43 Отговор
    Готови са руските под...ги държавата да ликвидират ако Путин им нареди.

    Коментиран от #5, #28

  • 5 Обективно

    27 7 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Американските такива първи ще свършат тая работа.
  • 6 локийухъ

    54 9 Отговор
    Гошко, а кога ще споменеш защо се случват нещата? А всичко е елементарно- Сименс НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ договорите си за поддръжка и това създава ФИЗИЧЕСКА НЕВЪЗМОЖНОСТ СП-1 да работи на пълна мощност. Разбира се и Газпром използват случая да се гаврят- 100% имат резервно оборудване с което да подменят това което Сименс не ремонтират, но ЗАЩО да го монтират? Играта на Швабия беше да купува газ по техния договор за $280 и да го продава на Полша и кой ли не за $1000+++, сега просто няма да има излишъци за продажба... И кой го отнася- Полша и другите лаещи псета...

    Коментиран от #24

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ами

    35 7 Отговор
    Те хората обясниха защо се случва това,ама на нашите грантаджий не им изнася.
  • 9 нннн

    37 5 Отговор
    Сърбия и Гърция не се оплакват. А, и не плащат газ според борсата в Амстердам

    Коментиран от #10

  • 10 нннн

    33 5 Отговор

    До коментар #9 от "нннн":

    И Унгария. (Добавям)
  • 11 така така

    32 4 Отговор
    Газпром трябеа да спре газта за ес и тогава вече цената за де......те няма да е от значение, но родопските одеала ще се изчерпат бързо

    Коментиран от #40

  • 12 СЗО

    4 15 Отговор
    Браво на Кирчо!
  • 13 Раша

    28 7 Отговор
    Газпром планово беше предал на "Сименс" турбините.
    Въпроси към Сименс.Те не са коректни и са ненадежни.
    Нямат достоинство да признаят,че причините за неизпълнени обязателства са политически.
    Кстати,оценките на г-н Ангелов и др.Газпром ще премести от крачол в другия!
  • 14 го шо

    26 1 Отговор
    не е добре да се лъже, гусине!
    но въпреки наглия подход, имам съвет - тия с извитите ръце да спрат да купуват от "газпром". и сичко ше е на шес! капиш?
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 4 Отговор
    на нас газ не ни е нужна щото ние нямаме работеща икономика киреее
  • 16 Точно така

    12 28 Отговор
    Отказа от руските петрол и газ е огромна печалба защото това е прекратяване на пагубната зависимост. И стига з тези заблуда, че те бели евтините, не са. Евини са за азиатските пазари, но не и за тук.
    Точно така Путлер извива ръцете на цяла Европа и това беше допуснато от поне две поколения европейски политици обслужващи неговите интереси. Крайно време е веднъж за винаги тази зависимост да бъде преодоляна без значение от цената в краткосрочен план, защото в противен случи загубите в дългосрочен план са много по-големи и тежки
  • 17 Смешник

    32 8 Отговор
    Смешник,защо не мислиш?,ако запада не беше тръгнал да се подчинява на САЩ и да налага самоубийствени санкции и бяха подписани дългосрочни договори ,Европа все още щеше да си плаща по 300-400 евро газа,но не може хем да ми налагаш санкции хем да очакваш да е всичко нормално.Поне се научете когато ви дават поле за изяви да бъдете коректни а да ползвате заучени фрази които ви спускат от Европа и САЩ .

    Коментиран от #19, #23

  • 18 Кресна

    29 5 Отговор
    Георги Атанасов ако ти беше наистина икономист щеше да знаеш причината за скъпия газ и петрол и за причините в които се намираме ,караш ме да се съмнявам за нивото ти на икономист или смяташ че ние българите сме вече без мозъци.
  • 19 Зелена енергия

    12 28 Отговор

    До коментар #17 от "Смешник":

    Европа ще се оправи. Разбира се ще има сътресения, трудни няколко години но това е цена която трябва да се плати от всички за да се поправят щетите нанесени от поне две поколения продажни европейски политици защитаващи интересите на Путлер. Всяко зло е за добро както казват процеса на отказ от въглеводородите вече е започнал и е не обратим. Сегашната ситуация само ще го ускори с поне 10-15 години. Просто трябва да се използват събитията и да се даде огромен тласък на зелените технологии за сметка на въглеводородните и така и ще се преодолее и енергийната зависимост от Русия. Грешката е, че досега това не се правеше достатъчно масово заради големите необходими инвестиции. Високата цена на въглеводородите е нещото което ще даде необходимия тласък сега във всяко лошо нещо има и нещо добро както се казва Отказа от въглеродните ще е последния пирон в ковчега на руската икономика.

    Коментиран от #20, #29, #35

  • 20 Смешник

    28 7 Отговор

    До коментар #19 от "Зелена енергия":

    Вярваш ли и една дума на което пишеш? Съмнявам се че можеш да мислиш ,Европа се ръководи от немската икономика ,тя е на път да умре.Искам след 2 години да пишеш в този вестник ако още го има пак същото как Европа можела без Русия и как Русия е фалирала и Европа се е оправила,ще имаш ли смелостта да повториш същата глупост?,съмнявам се....

    Коментиран от #22, #31

  • 21 Ами ...

    3 19 Отговор
    То е ясно. Имаш ли работа с РФ, си имаш и проблеми.
  • 22 Ами ...

    1 16 Отговор

    До коментар #20 от "Смешник":

    То е хубаво да слушаш поне вашите какво казват. Според Набиулина, времето на експорта за РФ свърши. Трябва да се ориентират към вътрешния си пазар.
  • 23 Наблюдател 1

    1 14 Отговор

    До коментар #17 от "Смешник":

    300-400 евро газа. Ти луд ли си? Света го купува за 150.

    Коментиран от #25

  • 24 Накимура

    2 16 Отговор

    До коментар #6 от "локийухъ":

    На вас все някой ви пречеи .Ако не е Сименс ще е Мименс и все ще пречи а вие сте най добрите!

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 иуйхъгт

    19 1 Отговор

    До коментар #24 от "Накимура":

    Записвай си:

    НЕ МОЖЕ ДА РЕВЕШ, че не получаваш обещаните количества когато ТИ НЕ ИЗПЪЛНЯВАШ ДОГОВОРИТЕ СИ- в случая за ремонт и поддръжка на оборудване.

    И ГАРАНТИРАНО Газпром имат с какво да подменят железата (и 100% са подменени и чакат някой да ги включи) и да доставят всичката газ, но на сегашното положение му се казва "обективна невъзможност по вина на фирма Сименс" и просто се използва за натиск и откровена гавра...
  • 27 .л,кйухъ

    2 4 Отговор
    Благодарности на мадурчо, че за ПОРЕДЕН ПЪТ ИЗТРИ БЕЗСПОРНАТА ИСТИНА в ком. №25- това не променя нещата и ще си останеш просто нечий жалък и миризлив ляв мадур...
  • 28 Пъци

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Тц,те с ентусиазъм го правят и без да им нареди,и поглеждат с очакване да дойде "бащицата" на приготвено.
  • 29 Недей така

    0 12 Отговор

    До коментар #19 от "Зелена енергия":

    Че пукне некоя ЧебуРашка! Тр са заложили гАзовете си за Матушка😁
  • 30 ИНЖ

    2 15 Отговор
    И сега кво!? Спирането на "Южен поток" се оказа стратегически правилен ход!!!! А какъв рев беше!?!?! И какво като Германия си има два Северни потока!?!? ;-)
  • 31 Така така

    4 13 Отговор

    До коментар #20 от "Смешник":

    Останалият демократичен свят без никакви взаимоотношения с Русия може да изкара завинаги, обратното не е така. Поне историята е доказала, че това е факт. В края на студената война фалиралата се оказа икономика на СССР, а не на останалия свят. След няколко години Русия ще бъде там където беше СССР в края на студената война фалирал и потънал в бедност и разруха. Като си е само достатъчна Русия защо СССР загуби студената война точно на икономическия фронт?А СССР обхващаше още повече страни разполагаше и със сателитни държави в своята сфера на влияние и имаше дори и повече ресурси от Русия, а релно се срина икономически. Защо този път ще е различно от тогава?

    Коментиран от #43

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Култура миянко

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "Зелена енергия":

    Сегай рупай,докато има зелено,та да натрупаш мазнинка,както казваше един" мислител "от Банкя.Щото зимата ще си на зелено,та мазнинката ще те топли в студените дни.

    Коментиран от #36

  • 36 Зелена енергия

    1 5 Отговор

    До коментар #35 от "Култура миянко":

    Генерираш когато има условия на максимум с излишъка произвеждаш водород който складираш в хранилищата за газ които съществуват и в тези които ще бъдат построени тепърва.Захранваш помпено акумулиращи водно електрически централи пълнещи язовирите. Когато условията за генериране на електроенергия са такива, че генерираната не е достатъчна се използва натрупаната енергия под формата на складирания водород и акумулираната енергия в ПВЕЦ.
  • 37 ттт

    4 0 Отговор
    Ми не купувайте бе!
  • 38 Ами

    11 2 Отговор
    Нали ЕС налага санкции. Русия едва почва и започва неистов вой.
  • 39 Амитакае

    9 2 Отговор
    .. сега извива ръце , а по-късно като се наложи - и глави!
  • 40 Така,така

    1 10 Отговор

    До коментар #11 от "така така":

    ..Само дето Руснаците ще трябва да ручат родопски одеяла,оти нема газ - нема деньги!

    Коментиран от #42

  • 41 М вън

    7 0 Отговор
    Никой не ви кара да го купувате.
  • 42 Додо

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Така,така":

    Руснаците са на профицит (положително салдо) 800 млн дол НА ДЕН сравнение с миналата година.
    Докато Пенсионерът обяснява инфлацията зад океана с ,,Путинови налози"
    Последно изследване показва популярност на Деменцията 28% сред испаноговорящите,22% сред младите и 32% сред цялото население.Един галон бензин в Калифорния удари 9 дол.
  • 43 Бонго

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Така така":

    Ами много просто защо фалира. Защото Русия хранеше целия Соц. Лагер + половината от останалия свят извън Европа. Те за това старото поколение е за времето на Живков. Феномена на бурно строителство във всички сфери на живота. Висок стандарт, високо образование, здравеопазване, социални грижи и т.н. Баща ми се пенсионира на 50 години и вече 42 години си взема пенсията.Ако беше "мракобесния социализъм" аз щях поне от 10 години да съм пенсионер а сега "демократично" продължавам да работя. А за вас младите ми е жал да мисля до колко години ще работите?! Остава ви само да се радвате, че руснаците били по-зле от вас,но това няма да ви стопли и нахрани...
  • 44 сирене

    3 1 Отговор
    поредната спекула... Намалени са доставките, защото едната турбина е пратена за ремонт от Siemens в Канада които отказват да я пратят обратно в резултат на Западните санкции (Информация от ТАСС) . Също така, Северен Поток който заобикаля Украйна не е ратифициран от правителството на Германия, също като част от санкциите. А цените на горивата се определят от Търсене срещу Предлагане както знаем, в глобален мащаб има търсене, а от към предлагане отказваш работа с Русия.. какво да стане? много ясно че ще има покачване..
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Иван до Бонго

    2 0 Отговор
    "Свободата Санчо, свободата да избираш" да се чувстваш свободен и да си свободен.
  • 47 Инж

    1 0 Отговор
    Не е вярно! Газпром е благотворителна организация с идеална цел. Те го подаряват газа - на който колкото му трябва! 😉
  • 48 ТО-220

    1 0 Отговор
    Въобще не ме интересуват писанията на сорос-нпо-тата.
  • 49 Гостттт

    1 0 Отговор
    Жорка Ангелов, нали искахте пазарни, спотови цени вместо договорни?!?!?? Въпрос: Що ревете сега бе малоумници?!?!??
  • 50 Иванушка

    0 0 Отговор
    Ангелов язък че си икономист. Американския втечнен газ е с 14 долара по скъп от руския. Дългосрочните договори сключени с Газпром са около 500 долара. А на измислената Европейска борса за краткосрочни доставки 2000 долара. Е кой извива ръцете на
    европейските потребители -Русия или техните правителства. Всеки гледа интереса си само Ганьо се прави на бабаит без гащи.
    г

    Коментиран от #51

  • 51 Иванушка

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Иванушка":

    На всичко отгоре Русия дава газ ама за рубли не иска хартийки без покритие. Който плаща получава.
  • 52 чекмедже 2

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сократ":

    Още един на хранилката на сорос..се из---ра... по-темата..