Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Юни, 2022 10:21 1 967 5

Кога ще бъде овладяна инфлацията в една от най-големите икономики в света

  • федерален резерв-
  • сащ-
  • инфрация-
  • прогноза-
  • овладяване

В САЩ този процес ще отнеме няколко години

Кога ще бъде овладяна инфлацията в една от най-големите икономики в света - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Връщането на инфлацията под 2% в САЩ може да отнеме няколко години. „Причината е, че паричните инструменти не успяват да решат проблема с изоставането на предлагането“, казва президентът на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местър.

За да ограничи покачването на цените до 40-годишен връх от 8,6%, Федералният резерв повиши миналата седмица основната си лихва до рекордните 75 базисни пункта, което не се е случвало от 1994 г. и даде сигнал, че планира нови повишения.

Още новини от Украйна

„Трябва да приведем паричната политика в състояние, чрез което да се справим с излишното търсене, което стои зад натиска върху цените... Също така трябва да върне предлагането, за да имаме по-добър баланс. Така че няма да видим 2% инфлация веднага. Ще отнеме няколко години, но ще намалее”, каза Местър в интервю за CBS.

Тя призна, че няма признаци за стабилизиране на инфлацията през май, а редица показатели са по-лоши от април. „Отчасти поради това беше решено ставката да се повиши малко по-високо от обичайното“, казва Местър.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ицо

    11 0 Отговор
    Санкции ли
  • 2 квя

    10 0 Отговор
    Май само самоите американци не са осъзнали, че са пътници вече. Започва световно преразпределен ие на господството. В природата няма вечни неща, нито една империя не е просъществувала вечно. Появяват се и изчезват, въпрос на време.
  • 3 Гандалф

    8 0 Отговор
    Изобщо не ми пука за американската инфлация
    ..както и на американците не им пука за нашата... повече ме вълнува кога ние ще оправим нашата инфлация...и кога ще излезем на положително салдо..
  • 4 Ами

    1 0 Отговор
    Когато махнат санкциите на Русия.

    Коментиран от #5

  • 5 Великият Случайник на Прехода

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ами":

    Дори това няма да им помогне. Майкъл Фероли, икономист от JPMorgan пред The Economist: "Нашите модели сочат 63% шанс за рецесия през следващите 2 години и 81% шанс рецесия да започне през следващите 3." Икономистите на Goldman Sachs са съгласни с Фероли.