Last news in Fakti

5 Юли, 2022 15:17 2 025 21

Българските газохранилища - най-празни след тези на Хърватия и Украйна

  • газохранилища-
  • чирен-
  • газ

Държавите в Европа са на прага на енергийна криза

Българските газохранилища - най-празни след тези на Хърватия и Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Българските газохранилища са най-празни след тези на Хърватия и Украйна. Това показват данните на AGSI+ - базата данни, която следи нивата на газохранилищата в цяла Европа. Оказва се, че у нас малко над 35% от капацитета на газохранилищата е запълнен, а освен това дни наред няма никакво движение - нито надолу, нито нагоре. Тази тенденция е единствена за Европа.
Газохранилищата у нас са пълни на 35.27%. Това ни отрежда не съвсем почетното трето място сред държавите на стария континент. По-зле от нас са единствено Хърватия (32.94%) и Украйна (20.53%). Киев обаче е във война.

Държавите в Европа са на прага на енергийна криза заради заплахата на “Газпром” да врътне кранчето на всички държави на стария континент. Това вече се случи с някои страни, които отказаха да изпълнят условието на руския газов гигант за синьо гориво да се плаща в рубли. Сред тези държави е и България.

На прага на идващата зима всички страни се притесняват, че могат да останат без газ. Вероятно това е и причината да се търсят алтернативи и държавите да се запасяват. Това би обяснило и движението по газохранилищата - средното движение за Европа е 0.46% нагоре. Газохранилищата на стария континент са близо 60% пълни като единствено тези на Португалия са запълнени на 100%.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ААА НЕЕЕ ТАКА

    47 6 Отговор
    КИРЧО КАЗА ЧЕ ИДВА ЕВТИНА ГАЗ ДАР ОТ БАЙ ПЪН

    Коментиран от #19

  • 2 Ъъъъ

    49 4 Отговор
    Гарантирано от киро
  • 3 Истината

    47 3 Отговор
    Мизерията е вече в България.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Философ

    37 9 Отговор
    България се управлява от 2009 г от слуги на Козяк затова хранилището е празно ни скъпа нито евтина газ готови за банкрут.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 да де

    37 5 Отговор
    В замяна на това КирЕ про100то се показа като най-наду.ения краваски пудел важното е да викаме слава кокаина.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 4 Отговор

    До коментар #6 от "Философ":

    Лека корекция ,
    не от 2009г, а от декември 1989г ‼️
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "Философ":

    "Още през март-август 1990 г. с този документ ( плана Ран-Ът) са предопределени всички бъдещи процеси в икономическия и обществения живот у нас. От самото начало новите управници са знаели всичко, което ще последва у нас. Това е най-стриктно спазвания документ в България от 1990 г. до днес.
    След избухването на демокрацията правителството на Андрей Луканов кани екип от 22-ма специалисти от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът, за да разработят „Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм“. Към тях се присъединява и екип от 29 български специалисти.
    Това е практическата програма, по която се измени обществения строй в България. Още през март-август 1990 г. с този документ са предопределени всички бъдещи процеси в икономическия и обществения живот у нас. В него се залага стопанското, културното и духовното съсипване на страната. От самото начало новите управници са знаели всичко, което ще последва в България."
  • 10 В цяла

    16 1 Отговор
    Европа е така , много водещи предприятия обмислят да минат дори на нафта ако се наложи , за да не спрат евентуално производство си !
  • 11 вели

    35 0 Отговор
    Хранилището празно, газа скъп, но нали изгонихме руските дипломати, получихме потупване по рамото от европейските чиновници и зимата ще се топлим с европейските ценности!

    Коментиран от #16

  • 12 Дилбер Танас

    16 0 Отговор
    Газохранилището. За експертите. Имаме само едно, единствено газохранилище. Намира се в землището на с.Чирен, Врачанско. Изградено е въз основа на откритото от "Северозападна Геолого Проучвателна Бригада-Михайловград" газо-кондензатно находище 1963г. При фонтаниране на Р3 Чирен.
  • 13 Гоуем демократ

    16 0 Отговор
    Ааааа, голема изненада като че ли по-голяма част от народа ни не знае горчивата истина! Ама спокойно Киро и Асен по магичен начин ще ги напълнят, но наужким, както и наужким изпълниха голяма част от обещанията си и промяната която така и не дойде!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГАЗОВ ШУТ ЗА РУСИЯТА

    2 8 Отговор

    До коментар #11 от "вели":

    Това е важно.....ша са упрайм с газта...квото за другите това и за нас.....
  • 17 асдаа

    8 2 Отговор
    КитоТъпото ще ни го напълни с "евтин" джендърски газ. В момента газа го пълнят в балони от презервативи щото няма танкери за втечнен газ, няма терминал, няма и тръби...
  • 18 Решетников

    2 7 Отговор
    Стига с тази газ бе мисирки! Газта не е структороопределяща за бълг. икономика.при добра координация няма никакви проблеми.ама толкова сте на клона на кремъл че той се счупи
  • 19 ГАЗОВ ШУТ ЗА РУСИЯТА

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "ААА НЕЕЕ ТАКА":

    Путин ни спря газа повече от два месеца....работим с не руска газ и пак се оправяме..А ДРУГАРЕ....

    Коментиран от #20

  • 20 асдаа

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "ГАЗОВ ШУТ ЗА РУСИЯТА":

    Грешка! Пак използваме руска газ но ни я препродават. Толкоз...
  • 21 Много

    0 0 Отговор
    показателно за практичността на управленците и за техните реални възможности!