Last news in Fakti

6 Юли, 2022 15:11 3 545 7

Един от най-богатите украинци напуска парламента

  • вадим новинский-
  • украйна-
  • парламент-
  • депутат-
  • милиардер

Състоянието на милиардера Вадим Новинский възлиза на 1.3 млрд. USD

Украинският милиардер Вадим Новинский подаде оставка от Върховната рада, където беше избран от партията "Опозиционен блок" в едномандатен избирателен район в Мариупол. В момента политическата организация е забранена от съда, тъй като властите в страната я смятат за "проруска".

„Реших да се оттегля като народен депутат на Украйна и да се съсредоточа върху хуманитарни проекти, върху развитието на националната икономика, служенето на Украинската православна църква и възстановяването на разрушените църкви“, написа той в изявление, публикувано в канала му в Telegram.

Според украинското издание на списание Forbes, състоянието на Новински се оценява на 1,3 млрд. USD. Той е на четвърто място в списъка на най-богатите граждани на Украйна. Новински е бизнес партньор на най-богатия бизнесмен в Украйна Ринат Ахметов и също така притежава дялове в компании, собственост на Ахметов. Освен това Новинский е дякон на Украинската православна църква. През 2018 г. той беше включен в списъка на украинските граждани, срещу които Русия наложи санкции.

Новинский получи украинско гражданство през 2012 г., преди това е бил руски гражданин. Самият бизнесмен заяви, че препоръката да му бъде дадено украинско гражданство е дал Петро Порошенко, който онзи момент е бил министър на икономиката. Партията "Опозиционен блок" беше забранена в Украйна в началото на юни с решение на съда в Лвов. Тя е сред другите партии, чиято дейност беше спряна поради обвинения за връзки с Русия с указ на украинския президент Володимир Зеленски.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    28 2 Отговор
    Гепил е милиардите на краварите и си бие камшика!

    Коментиран от #5

  • 2 олигарх

    6 12 Отговор
    Човек на Путин
  • 3 В.В.П.

    5 3 Отговор
    Украински борш ,+ руско люто..Пълни глупости.
  • 4 Поумнял

    9 0 Отговор
    За Вадим не знам! Ама, Ринат Ахмедов е 100% украйнец!:)
  • 5 Вадим

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Какви кравари бе?! Аз, си разпродавам родината и хич не ми пука! Кравари ли, ескимоси ли все тая!:) Много ти здраве!
  • 6 Цжж

    0 0 Отговор
    Че то Зеленото си е най- чистокръвния хазарски украйнец там, много преди маскавиите да окупират родината му...

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.