Last news in Fakti

9 Юли, 2022 09:07 1 130 1

Инвестиции от 1,8 млрд. евро ще влязат в Кипър

  • кипър-
  • инвестиции-
  • икономика

Над 120 проекта в пет основни направления ще бъдат реализирани

Инвестиции от 1,8 млрд. евро ще влязат в Кипър - 1
Снимка: Правителствена пресслужба на Кипър

1,8 млрд. евро ще насочи Кипър до 2027 г. в устойчиво развитие на икономиката, реформиране и модернизиране на държавата. Това предвиждат одобрените от Европейската комисия Споразумение за партньорство в политиката на сближаване, оперативната програма и Планът за справедлив преход за Кипър, които бяха официално обявени в петък в Никозия, уточнява БНР.

Изпълнението на новата инвестиционна програма ще увеличи брутния вътрешен продукт на Кипър с 6% и ще създаде 8500 нови работни места, заяви президентът Никос Анастасиадис при нейното представяне в присъствието на еврокомисаря по сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Над 120 проекта в пет основни направления ще бъдат реализирани с отпусканите от Евросъюза 1 млрд. евро и с национално съфинансиране от 800 млн. евро.

Кипър ще използва европейските средства за интелигентни, цифрови и зелени инвестиции, за подобряване на качеството на живот.

45% от средствата по програмата са предвидени за насърчаване на зеления преход на страната, развитието на кръговата икономика и засиленото използване на възобновяеми енергийни източници, подчерта финансовият министър Константинос Петридис. 18% от европейските инвестиции ще подкрепят научни изследвания, иновации, нови технологии и цифровизация.

Целта на правителството е да се постигне устойчив растеж и конкурентоспособност на кипърската икономика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селяк

    0 1 Отговор
    А в България ще влязат 0.00лв!!! Браво на Кипър!