Last news in Fakti

15 Юли, 2022 14:54 2 206 15

Инфлацията в България постави нов 24-годишен рекорд

  • инфлация-
  • мерки-
  • криза-
  • нси

Увеличението при цената на дизеловото гориво възлиза на 5.7%, на бензина А95Н - с 7.6%

Инфлацията в България постави нов 24-годишен рекорд - 1
Снимка: Shutterstock

Инфлацията в България не спира да се ускорява и достига 16.9% на годишна база през юни 2022-а, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени в страната не спира да се повишава от началото на годината. За сравнение годишната инфлация през май достигна 15.6%, през април - 14.4%, през март - 12.4%, през февруари 10.0%, а през януари 9.1 на сто.

Това е най-високото ниво от май 1998 година, когато равнището е достигало 18.8%. Това означава, че инфлацията в България се намира на 24-годишен връх.

Ако сравним индекса на потребителските цени със същия месец на последната предкризисна година - 2019 г. ще видим още по-големи проценти, коментира money.bg.

Според националната статистика месечната инфлация възлиза на 0.9 процента. Ако се вгледаме по-детайлно ще забележим, че основните храни са поскъпнали най-значително. Такава стока, например е хлябът, който през юни се е продавал с 4.2% по-скъпо спрямо май. Пълномасленото и нискомасленото прясно мляко - съответно с 3.1 и 4.3 процента, а киселото мляко - с 2.5%. За месец олиото е поскъпнало с 2.5%, а захарта - с 4.6 на сто. Същевременно най-голямо поевтиняване се забелязва при т.нар. сезонни плодове и зеленчуци, като домати и краставици, зеле, чушки, другите пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжани) и пресните плодове, съответно - с 23.1%, 19.4%, 12.6%, 20.0%, 17.3% и 29.9 процента.

Само за месец въздушният транспорт е поскъпнал средно с 8.7%, а автобусният - с 1.3 на сто.

Увеличението при цената на дизеловото гориво възлиза на 5.7%, на бензина А95Н - с 7.6%, а на бензина А100Н - на 6.4%. Същевременно НСИ отчита поевтиняване има при пропан-бутана - с 1.8% и при метана - с 2.3 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лалугер

    27 4 Отговор
    Поне да сме рекордьори в нещо. Браво Кире, продължаваме промяната!

    Коментиран от #4

  • 2 Сега

    28 1 Отговор
    Някой лъже, бензина от началото на годината е нагоре с 35 процента, природния газ над 90, от къде ги вадите тези стойности, не е ясно
  • 3 Сандо

    27 6 Отговор
    Благодарим ви ЕС,тенкю САЩ!!!С вашата благословена помощ постигаме нови върхове.
  • 4 Сурикат

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "Лалугер":

    Бойко ако беше не инфлация ами дефлация щеше да има викаш.

    Коментиран от #6

  • 5 Българка

    15 4 Отговор
    Само регулиране цените на енергията и горивата може да спре галопиращата инфлация. Питам защо евтината енергия от АЕЦ се изнася , а не остава за българската икономика и домакинства? Питам защо горивата не са на пазарните около 2,50 лв? Питам защо в сектор енергетика не са изгонени мафиотите и тези, които ги обслужват? Питам защо държавата не е поела оперативното ръководство в руската Лукойл-Нефтохим , а им се позволява да обират българите пряко и косвено?Мога да питам за още много безобразия
  • 6 Лалугер

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сурикат":

    Все Бойко в чугунените ви глави. Ако не си за харвардските аферисти, автоматично те изкарват или гербаджия, или комуняга.
  • 7 Селянин

    15 1 Отговор
    Благодаря ти зелено човече за Кирчо и кокорчо. На есен доведи митку и пешку от Карлуково да са плюнчат и зъбят пред умния ни народ. Ти друго не моеш.
  • 8 Сандо

    4 9 Отговор
    Благодаря ви Русия, благодаря ви СССР.... виждаме, че се връщаме във времето когато бяхме под руски ботуш, когато се отоплявахме на дърва, когато имаше режим на тока, и във всяка къща на стената имаше газена лампа,когато за да купим кола чакахме 20 години,а за да купим маслини чакахме Нова година.
  • 9 Започва се

    17 3 Отговор
    Какво друго можеше да се очаква от ПП,начело с Кире Харвардски?Марионетка в американските ръце!
  • 10 А държавата

    3 0 Отговор
    стояла добре,каква оценка!?
  • 11 Нашмъркан Кокор

    7 2 Отговор
    Постарахме се тая година виденовата зима да ви се стори като лято
  • 12 нормален

    3 2 Отговор
    Така е като безропотно изпълняваме измишльотините на джендъри те от е с и САЩ специална благодарност за това на Киро тъпото Цяла зима ще си спомняме за него и ще споменаваме майка му да е жива и здрава
  • 13 бл.134 в Zап. парк

    1 0 Отговор
    Ура! УТРИ , ТИЯ АЛЧНИ ТЪПАЦИ, УДРИ!
  • 14 Анонимен

    3 0 Отговор
    Кога ши ще спре този геноцид върху българите....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.