Тема: Украйна

9 Август, 2022 07:21 4 089 9

Съдбата на руските скъпоценни камъни

  • русия-
  • кехлибар-
  • сделки-
  • търговия-
  • бизнес

Руският кехлибар отива на Изток

Съдбата на руските скъпоценни камъни - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Руската Калининградска област, заобиколена от държави членски на Европейския съюз (ЕС), в контекста на антируските санкции, демонстрира политика на „отворени врати“ за чуждия бизнес. Доказателство за това е международният кехлибарен форум, проведен през лятото на 2022 г. в курортния град Светлогорск.

Кехлибарът е вкаменената смола от най-старите иглолистни дървета, растяли на Земята преди няколко десетки милиона години. Днес до 95% от световните запаси от кехлибар са съсредоточени на брега на Балтийско море в руската Калининградска област. В региона промишленото производство на кехлибар е поверено в ръцете на Калининградския кехлибарен завод. Само през 2021 г. предприятието е добило 575 тона „слънчев камък“ от пясъка.

Още новини от Украйна

Ако допреди 10 години Калининградският кехлибарен комбинат се фокусираше основно върху потребители от Европа (Германия, Полша, Литва, Латвия), то сега антируските санкции коренно промениха ситуацията. Днес приоритет са страните от Близкия изток.

Този път Калининградският кехлибарен форум беше посетен от председателя на Gulf Amber Association, директора на голямата компания за бижута GSL Limited liability Company Мохамад Алкандари, който пристигна в Калининград от Кувейт, както и представители на дружеството с ограничена отговорност Deimos от Армения, начело със съветника на посланика на Армения в Русия Карен Суджян. Кувейтски и арменски бизнесмени закупиха няколко уникални партиди на специален търг - по-специално две кехлибарени късчета с тегло над 1 килограм, както и камъни, в които има фрагменти от праисторически насекоми. Максималната цена на самородните камъни беше 1 милион рубли (16 000 EUR). В разговор с журналисти Мохамад Алкандари призна: „Калининградският кехлибарен завод измина дълъг път към страните от Близкия изток за възможно най-кратко време“.

В кулоарите на форума темата за откриването на Музея на кехлибара в Дубай. Беше обсъдено и изграждането на своеобразна „кехлибарена стая“ в столицата на Катар – Доха, джамия, чийто интериор ще бъде изцяло рамкиран с кехлибар. Предвидени са още срещи с представители на министерствата на туризма и икономиката на Обединените арабски емирства. Също така представители на компании от страните от Персийския залив и Армения изразиха готовност да сключат договори за франчайз с Amber Plant за отварянето на магазини за бижута в техните страни. Общата сума на договорите достига 300 млн. USD.

Директорът на Калининградския кехлибарен завод – Михаил Зацепин, сподели, че перспективите на компанията включват навлизане на пазарите в Централна Азия, включително страни като Казахстан, Узбекистан и Киргизстан. За да потвърди плановете, почетният консул на Казахстан в Калининград Александър Каневски участва в откриването на форума, а Лигата на бижутерите от Казахстан, ръководена от председателя Кайсар Жумагалиев, се заинтересува от сътрудничество с завода.

„Ние сме отворени към целия свят. В архивите на предприятието открихме любопитен документ за държавите, с които Калининградският кехлибарен комбинат е търгувал през съветските години. С 46 страни по света! Включително Нова Зеландия, Бразилия, САЩ, Канада, Япония. Става дума за готови продукти, а не за суровини. Като цяло до 90-те години на миналия век, преди разпадането на Съветския съюз, заводът не търгуваше със суровини. Добивайки до 900 тона кехлибар годишно, в него се обработваше 100% камъка. Правеха се бижута и сувенири“, каза Зацепин пред репортери.

Андрей Исмагамбетов


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дамммм

    40 3 Отговор
    Демек-санкции-манкции...а рашаните продължават да бачкат и печелят кинти...
  • 2 Перо

    40 2 Отговор
    Сега бизнеса за ЕС и САЩ ще минава само през арменци,еврей и араби от близкия изток с големи печалби,подобно на диамантите!
  • 3 Ха ха ха ха

    24 3 Отговор
    Милите ни европейски ръководители не разбраха ли ,че"срещу ръжен не се рита"?

    Коментиран от #8

  • 4 ГУМЕН КРАДЕВ

    6 22 Отговор
    Грешка ! Калининград е германски ! Да се изгонят рашистите от него !

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ами

    7 0 Отговор
    сега,буля от къде ще си вземе кехлибарени обички ?!
  • 7 Епа

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    ходи ги изгони !
  • 8 100

    0 7 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха ха":

    Хахаха, ама рашките доста се оплакват от санкциите.

    Коментиран от #9

  • 9 Швейцарска баба

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "100":

    О, и тук през войната беше много лошо. Веднъж три дена нямаше шоколад!