Last news in Fakti

6 Октомври, 2022 21:45 2 712 13

Експерти: Прекалено много възобновяеми мощности биха създали проблеми с електрозахранването

  • зелена енергия-
  • електроенергия

В момента има заявки за присъединяване на близо 28 хиляди мегавата мощности

Експерти: Прекалено много възобновяеми мощности биха създали проблеми с електрозахранването - 1

Страната ни може да има проблеми с електрозахранването, ако бъдат инсталирани прекалено много възобновяеми мощности, а не се създават възможности за балансиране на енергийната система, съобщи БНР.

За това алармираха експерти на конференция за развитието на зелената енергия.

В момента има заявки за присъединяване на близо 28 хиляди мегавата мощности, което е четири пъти повече от производството на ток в страната, каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев:

"Към този момент в оператора има достатъчно оперативни резерви, които да му позволят да управлява електроенергийната система на страната без да има рискове от такива събития, но прекомерното развитие на възобновяемите мощности без едновременно с тях да бъдат развивани базови беземисионни мощности, без да бъдат развивани системи за съхранение, със сигурност ще доведе до едни такива рискове в бъдеще време".

Проблемите пред операторите са няколко, изтъкна Цачев. Първият е присъединяването на всички желаещи производители на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Второто предизвикателство е управлението на мрежите след присъединяването на новите ВЕИ централи. Третото е ефективното използване на новата ВЕИ енергия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 yaйтнойз

    6 0 Отговор
    Чез си имат и така проблеми .. инвестициите в скотландия са мисия невъзможна ;)
    Само скубаньйееее
  • 2 ПРЕДЛАГАМ

    12 0 Отговор
    ДА СЕ СМЕЕМ С ГЛАС И
    ЗАДРУЖНО!
  • 3 Питащия

    8 1 Отговор
    ПОВЕЧЕ " В. Е. И." ПО НИСКА ЦЕНА НА ТОКА НАЛИ???
  • 4 Аамет доган

    6 2 Отговор
    Колкото и ток да правите ша ви цакат.Моят ТЕЦ не работи и пате си взимам.През рязаната ка..Бина ми е.
  • 5 Исторически парк

    11 2 Отговор
    28 хиляди мегавата?! Че ние с толкова можем да захранваме половин Европа бре..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да ама не

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    Като залезе слънцето, а морския бриз още се обръща ще седиш на свещи. Енергетиката е наука и не е за всеки да се упражнява... Като цитирания в статията"инж."
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Да гониш

    8 1 Отговор
    питомното, за да строиш фърчиЛа, които са неефективни при 5 месеца зима, безобразни цени и неекологични, върха на ДеБилизма. В същото време 2 реактора на Белене, стоят на склад под брезент, проФукани пари на българския арод, лиценз площадка-профукани пари-Боко нарочи чака да изтече лиценза, оболузване за Белене-изчезна, не само че платихме за оборудване, а и половината изчезна при Боко, не само че изчезна ами платихме и глоби в Париж около 2 милиарда лева-пак при Боко. В същото време умното Боко ни закопа да изнасяме евтиният ток, а да купуваме скъп, присъединявайки се към "Общата енергийна ЕС политика", което не е нищо друго освен забрана България да ползва евтиният си ток за вътрешни цели. Само от закритите 2 реактора на Кунева изгубихме 90 милиарда лева, пари които никога не сме получавали от ЕС, отделно от вноските 15 милиарда. Не говорим за 120 милиарда приватизирани активи и предприятия. България е изгубила само от членството в ЕС 240 милиарда лева. Пари ограбени от българския народ. Изходът излизане от ЕС, нямаме грам полза от ЕС.
  • 13 Един

    4 1 Отговор
    Енергийния източник не е проблем! Проблема е , че не е УПРАВЛЯЕМ! Защо ли ? Как да го включиш нощем или когато няма вятър? И как да го изключиш когато частника не позволява!