Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 09:42 1 020 11

Георги Ангелов: Цялата ни икономика ще колабира, ако не се гласува бюджетът

  • георги ангелов-
  • бюджет-
  • икономика-
  • инфлация

Пакетът налага таван на цената на руския петрол

Георги Ангелов: Цялата ни икономика ще колабира, ако не се гласува бюджетът - 1
Снимка: Нова ТВ

Ако не бъде гласуван бюджетът, цялата икономика ще колабира. Много компании ще спрат да работят, ще пуснат работниците в неплатен отпуск и ще се окажем с половин-един милион безработни за ден. Това коментира пред "Нова телевизия" икономистът Георги Ангелов, според когото покрай политическите кавги трябва да се действа и практично.

„Бюджетът е най-важният инструментариум. Ако няма бюджет, просто не можем да навигираме лодката в бурното море”, подчерта още той.

Сроковете по Плана за възстановяване са много кратки, предупреди икономистът. Ако парите не бъдат усвоени, се насочват към други страни. „Идеята е бързо да се усвоят, за да има антикризисен ефект. От ден първи на парламента трябва да се започне работа. Ние все още не сме усвоили нищо. Можем да използваме тези средства за антикризисни мерки”, допълни той.

Икономистът коментира дали в част от текстовете, които трябва да се приемат по Плана, е либерализацията на цената на тока за домакинствата. „Има ангажимент, но не е от догодина. Мисля, че става въпрос за след 2025 г.”, каза той.

Относно компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока, той каза, че са приети със Закона за бюджета, който изтича на 31 декември. „На 1 януари бюджетът ще помпа приходи, но няма да може да похарчи една стотинка. Когато не е приет, може да се харчи, колкото предишната година по същото време”, поясни икономистът.

Ангелов обясни дали държавата ни се намира в икономически крах или ситуацията е добра: „До момента се справяме добре, но ако оставим нещата на самотек, без бюджет и без енергийни помощи - тогава крахът е неминуем”, допълни икономистът.

Той засегна и новите икономически санкции срещу Русия: „Пакетът налага таван на цената на руския петрол. Ние сме една от страните, която получи изключение, може да внасяме евтин петрол, но засега това не се е отразило на цената на горивата. Предизвикателство е по какъв начин парламентът може да даде правомощия, да кажем на КЗК, да контролира фирмите с изключения от ембаргото”, каза Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пье шу

    5 2 Отговор
    тоя е редък убавец. и умник!
  • 2 Поп

    4 1 Отговор
    Поредният глупак прелива от пусто в празно
  • 3 дгдх

    1 7 Отговор
    Този, дето го плюете, разбира процесите по-добре от всички вас.Дори 10 години да учите финанси няма да го стигнете.слушайте и записвайте а не хулете

    Коментиран от #7

  • 4 Продължаваме Промяната

    0 3 Отговор
    Ще се гласува. Правим коалиция всички срещу ГЕРБ и ДПС
  • 5 Ангелов

    3 0 Отговор
    Част от икономиката ни работи въпреки вас! Аман от експерти на каишка...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ССС

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "дгдх":

    Аман от разбирачи.
  • 8 Абе тъпп конн

    2 0 Отговор
    ще колабират бюджетнозависимите схемички на калинките. толкова смотано изкаван...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ФГХЙК

    4 0 Отговор
    И как аджеба ще колабира нещо дето у бг не съществува вече над 20 години? За да кажеш "имаме икономика" трябва да имаш:

    - тежка индустрия
    - лека индустрия
    - земеделие
    - животновъдство
    - стабилна енергетика
    - независимост от външно влияние за да се работи в полза на народа

    Кое от тези неща ги имате у бг? Май нито едно... Значи нямате икономика, а просто си живуркате на системи- колкото да не умрете... А като гледам вече и на системите ви намалиха яко дозите- явно не е нужно всички да сте живи...