Last news in Fakti

23 Юли, 2013 09:16 2 420 1

Бюджетът на Дянков рухна

  • бюджет-
  • симеон дянков

Вчерашният опит за свикване на спешно заседание на Тристранния съвет, на което да бъде обсъдена актуализацията на бюджета, беше бойкотиран от синдикати и работодатели. Освен управляващите, в срещата участваха единствено от КНСБ. Заседанието беше толкова спешно, че материалите пристигнаха час и половина преди началото му.

„Това е стил на всички правителства. Винаги се внася два-три дни предварително в Тристранния съвет и никога не са се интересували от нашето мнение”, коментира в „Здравей, България” по Нова телевизия Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара.

Иначе според него от актуализация има нужда, тъй като опорите на бюджета на бившия финансов министър Симеон Дянков са рухнали. Даде пример с очаквания ръст на БВП от 1,9 на сто, който в момента е едва 0,4%, оптимистичното очакване за нарастване на потреблението, прогнозната инфлация от 3,4%, при отчетена дефлация в момента и т.н. Според представителя на работодателските организации заемът, който възнамерява да тегли правителството, трябва да е буфер за следващите няколко месеца „в случай, че не изпълняваме БВП и продължаваме да имаме дефлация”.

„Всички опори на бюджета на Дянков рухнаха и той трябва да се актуализира. Има и нова програма, която трябва да бъде обезпечена със съответните средства”, посочи Данев.

По думите на изпълнителния президент на БСК важно е да има контрол на бюджета и на публичните разходи, защото в 90 на сто от обществените поръчки има корупция. Малкият и средният бизнес беше смачкан през последните три – четири години, отбеляза още Божидар Данев.

Президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев определи вчерашното заседание като опит за свикване на Тристранен съвет и го нарече нелегитимен поради отсъствието на едната страна.

„Считаме, че ако искат от нас адекватен отговор трябва да изпратят материалите два три-дни преди заседанието на Тристранния съвет”, посочи синдикалният лидер. Профсъюзите получили доста страници с числа едва час и половина преди заседанието.

„Не се съмнявам, че Дянков е оставил пълен погром. Начинът обаче, по който това се представя пред хората ме кара да мисля, че е политически незряло”, каза Тренчев и добави, че начинът по който е станала актуализацията на бюджета е твърде далеч от нормалната процедура.

„Явно е, че държавата не върви. Тепърва предстои голямата катастрофа. Ситуацията в енергетиката е ужасна - става нещо страшно, а рухне ли тя ще повлече и това, което работи. Трябва да се сменят правилата, ако сменим само актьорите, пиесата е същата”, коментира още президентът на КТ „Подкрепа”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 galaxy

    0 0 Отговор
    Дянков и бюджет??? Той беше смотан канцеларски плъх. Съсипа държавата.