Last news in Fakti

11 Декември, 2022 07:42 2 097 47

Експерти: Въвеждането на еврото ще доведе до инфлация под 1%

  • евро-
  • инфлация-
  • поскъпване

От Икономическия и социален съвет настояват за мащабна информационна кампания

Експерти: Въвеждането на еврото ще доведе до инфлация под 1% - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поскъпване на живота с по-малко от 1 процент и увеличение на доходите прогнозират експерти като следствия от въвеждането на еврото у нас, предаде БНР. От Икономическия и социален съвет настояват за мащабна информационна кампания, която възможно най-скоро да отговори на въпросите и страховете на българите от преминаването към единната европейска валута. Планираната дата за въвеждане на еврото е 1 януари 2024 година.

Председателят на икономическия и социален съвет Зорница Русинова коментира пред БНР, че много от хората у нас имат страх от въвеждането на еврото и по-конкретно от поскъпването на цените.

"Хората не знаят, когато видят повишение на една цена на кого да се обадят. Затова едната препоръка е достатъчно дълъг период на двуично показване на цените. Когато всички имаме информация къде, колко струва и как се преизчислява един хляб - колко би струвал в евро, и това го виждаме абсолютно всеки ден и виждаме, че цената в евро не се променя, тогава ако случайно се промени цената в евро ще трябва да си дадем сметка какво се случва. Големият страх на хората е свързан и с нелоялните практики".

Експертите са категорични, че въвеждането на еврото ще доведе до инфлация под 1%, но президентът на КНСБ Пламен Димитров призовава още отсега да се обясни на хората, че при някои от стоките цените ще скочат с повече:

"Кафето и минералната вода няма да пораснат с 0,3%, ще пораснат сигурно с повечко. Това се вижда от това, което стана във всички държави-членки. Най-евтиното кафе, което сега е 60-70 стотинки, може би ще стане 50 евроцента. Някой ще го сметне и ще каже - вижте какъв ръст на инфлацията, да де, ама общата кошница на това, което потребяваме, е под половин процентен пункт еднократно в годината на влизането".

Синдикалистът коментира, че влизането в еврозоната ще повиши доходите, а за минималната заплата напомни:

"Инфлация, влизайки в еврозоната, нейната минимална заплата беше 500 евро. И не е имало държава, която е влязла в момент в деня на влизане да има минимална заплата под 500 евро".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    30 9 Отговор
    Нито един български политик или журналист не се досети да подемеме кампания да запазим поне стотинката, като национален символ, след като приемем еврото, Гърция така направи.

    Коментиран от #26

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    65 12 Отговор
    НИКАКВО ЕВРО имаме си БГ ЛЕВ

    Коментиран от #33

  • 3 ИГРА С ПУБЛИКАТА

    69 7 Отговор
    И къде се е случило това в ЕС-никъде. Инфлацията ще нарасне автоматично с 2-3% при сегашния курс на лева. А ако не признаят курса ще е много повече. Стига сте лъгали
  • 4 да де

    68 7 Отговор
    Някой ще обясни ли след като всичко е толкова хубаво защо други държави в ЕС коино са в пъти по-добре от нас не бързат да го въвеждат???

    Коментиран от #7

  • 5 Пак ни залъгват

    64 8 Отговор
    Влизането в Евросъюза щеше също да повиши доходите ама си останахме най бедната страна. Сега смяната към евро щяла да го постигне. От какво точно ще се повишат доходите в страна с разрушено селско стопанство, промишленост, а скоро и без енергетика?

    Коментиран от #36, #37, #38

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Защото я нямат

    27 4 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    председателката Зорница да им го обясни "двуично"
  • 8 Баце

    42 7 Отговор
    Тези експерти, с тази си експертиза ще да са големи.... шарлатани. А защо в цяла западна европа официалната инфлация е около 10%, а при нас ще е 1% ?????
    И моля без шарлатанстване.
  • 9 Искаме

    5 22 Отговор
    Рублиии
  • 10 Исторически парк

    41 5 Отговор
    ТИЯ ЕВРОГ ЕЙЦИ НЕ СПИРАТ ДА ЛЪЖАТ И МАЖАТ! Естония имат евро и са с най-голямата инфлация 26%

    Коментиран от #14

  • 11 ха ха

    29 4 Отговор
    наслушахме се и се начетохме на експертни мнения , само дето няма и капка истина в експертизите а лъжи безкрай

    Коментиран от #17

  • 12 Абе....

    42 4 Отговор
    Европа отива в канала, те евро ще ми въвеждат.
    Слабо умници.
  • 13 ТаУмВзе

    32 4 Отговор
    Важното е робът овца да Спинка! Последна национална Катастрофа е.
  • 14 оня с коня

    7 32 Отговор

    До коментар #10 от "Исторически парк":

    МРЗ в Естония в момента е 654 Евро,а предвиденото за следващата година е 725 Евро.Явно си нямаш и Хал Хабер колко е в БГ,та си седнал да оплакваш Естонската инфлация.И запомни нещо много важно,което ще ти е от полза в Живота:Едно е да пишеш,съвсем друго е Мислиш!

    Коментиран от #31

  • 15 нннн

    25 3 Отговор
    Тия 10 милиона за реклама на еврото не свършиха ли? Стига сте трошили народни пари, а да прави референдум: Сега ли да влезем в Еврозоната или... друг път?
  • 16 Знаменосец

    28 3 Отговор
    Ние такива "Експерти" ги знаем... Слугинаж на крад ците и измамници те в политиката! Българския народ не желае еврото и ЕС тирания! Народния съд идва бавно и безвъзвратно и много продажници ще квичат накрая!
  • 17 Хихи

    30 2 Отговор

    До коментар #11 от "ха ха":

    То и с тока за бизнеса беше така, като направят енергийната борса щал да стане пи евтин. И той стана, от 30 лева на 300 лева.
  • 18 Слепок

    30 3 Отговор
    Нека първо Чехия, Дания, Унгария, Полша и Швеция да въведат еврото а ние после... Да ама те сигурно са по-глупави от нас?
  • 19 ЛиБеРаст

    25 3 Отговор
    Единствената причина за въвеждане на еврото е СПОДЕЛЕН ФАЛИТ!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Поредната лъжа от шарлатаните

    20 2 Отговор
    То при валутен борд нямаше да има инфлация, ама кражбата върви с пълна сила!
  • 22 Някоя си

    20 3 Отговор
    1000 пъти ще го напиша ако трябва..... Видяхме презрението и двуличието на "европейците" време е да ги загърбим....там сме нежелани....единственно като равни биха ни приели в един бъдещ евразииски съюз ....на там трябва да гледаме и а насочим усилия в тази посока ....
  • 23 Васил

    12 2 Отговор
    Поредната глупост няма начин да стане инфлацията е в страни без икономиката демек като България държавата разчита на данъци и акцизи без реално производство.
  • 24 Анонимен

    15 3 Отговор
    Аре стига лъгахте! Питайте другите малки държави с евро как е било! В Словения например инфлацията е била значително по голяма от 1 %! Първо в Шенген, после ще видим!
  • 25 Анонимен

    14 2 Отговор
    Какви са тия експерти? Като им платят заключават какво е удобно на платилия? Това никой не го вярвам! А инфлацията в бг вече е мега гига, още една мега гига инфлация ще ни довърши! Спрете се! Помислете за народа си малко!
  • 26 САМО НАПОМНЯМ

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":




    От факта, че ПРОПАГАНДАТА за еврото е толкова масирана (по всички големи медии от сутрин до вечер) и е едностранна (само за "ползите" се говори), могат да се направят 2 важни извода:


    1. НАРОДЪТ МАСОВО НЕ е съгласен с влизането на България в еврозоната и се опитват насила да ни убедят.

    2.Без СЪГЛАСИЕТО на НАРОДА няма как да ни вкарат в еврозоната. Ако можеха политиците сами да го направят без да ни питат, нямаше да се харчат толкова много пари за такава ПРОПАГАНДА.


    Нещата са в НАШИ РЪЦЕ. Само трябва да сме уверени и да действаме умно.😉







  • 27 По-лаишки дългоопашати

    17 2 Отговор
    "аргументи" едва ли биха могли да изфабрикуват тия "специалисти"!
    Кафе 70 ст. сега / 50 цента после (98 ст.).
    ТОВА Е 40% ПО-СКЪПО!

    Но! Това въобще не е основният въпрос.

    Битката е да спасим националната си валута и суверенитет - да си запазим СВОБОДАТА САМИ ДА ОПРЕДЕЛЯМЕ ФИНАНСОВАТА СИ ПОЛИТИКА, САМИ ДА РЕШАВАМЕ КЪДЕ И В КАКВИ АКТИВИ ДА ДЪРЖИМ НАЦИОНАЛНОТО БОГАТСТВО (вкл. и Сребърния фонд), и т.н.

    Всичко това крадливите евроантически чиновници (като оная гърла, дето я арестуваха за подкупи вчера) искат да ни го отнемат.

    Е няма да я бъде тая!
  • 28 Гост

    13 2 Отговор
    Просто глупости от просто глупава експертка! Как така ще стане, след като в Германия инфлацията е 15%, в прибалтийските пудели над 20%?! Откъде накъде у нас ще е под 1%?! Нещо ни взехте за мезе тук! Пак казвам: уважавайте читателите си!
  • 29 Екс Фарт

    9 2 Отговор
    На такива "екс перти" да им се окъсат пагонете публично..
  • 30 ЯКО ЛЪЖАТ в детайлите.

    12 2 Отговор
    ЯКО ВИ МАМЯТ ТЕЗИ ПСЕВДО ЕКСПЕРТИ. ИНФЛАЦИЯТА ЩЕ БЪДЕ НАД 400 %. НАПРАВО ЩЕ ВИ ЗАКОЛЯТ, БЕЗ УПОЙКА.
  • 31 Ивелин Михайлов

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    В бг официалната е 17, ажтам 26 ай гръмни се сега!
  • 32 Нашия

    10 2 Отговор
    Референдум.Суверена да се произнесе.
  • 33 Град Каспичан

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Пак си бил на течение
  • 34 Геша

    7 1 Отговор
    Като прочета думата експерти направо се вбесявам. На такива по сто тояги на голо са малко.
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 3 Отговор
    За България, "влизането" ни в Еврозоната през 2024 г. ще бъде като поредната смяна на парите ни....За последните от 60-70 години сме имали 4-5 такива смени. Ниe oтдaвнa cмe въвeли Eврoтo, a cлeд 1. Януари 2024г., caмo щe прeмaхнeм бюрoкрaтичнитe фoрмaлнocти, oблeкчим cчeтoвoдcтвoтo нa бизнeca и oблeкчим бaнкитe oт двoйнaтa пaричнa cиcтeмa. Дoри и ceгa, нямaш никaкъв прoблeм дa тeглиш нa кacaтa в бaнкa Eврo, oт лeвoвaтa cи cмeткa. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    ...Цялата тази дандания около приемането на Еврото у нас ПОКАЗВА НЕЧИСТИТЕ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА...копи-пейст: "........правителството ще похарчи 10 МИЛИОНА ЛЕВА за разяснителна кампания за ползите от еврозоната...."
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пак ни залъгват":

    Грешка , не е 3,5 пъти , 4 пъти , ЧЕТИРИ ПЪТИ за 15 години са се вдигнали заплатите и то минималните , щото средната е много повече !! Прочети колко е средната заплата в АЙ ТИ сектора , ама внимавай , че ще получиш инфаркт !! 5400 (ПЕТ ХИЛЯДИ И ЧЕТИРИСТОТИН лева или 2800 ЕВРО !!! И това са НАД 100 000 млади българи , които работят в сектора и се увеличават всяка година с 10-15% !! А такива като тебе не 710 , ами 70 лева не заслужават заплата , не ами отдавна трябваше да са им показали пътя към любимата им Раша , да си живеят охолно със 10 000 рубли (170 лева) , хахахаххаха !!
  • 38 гост

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "Пак ни залъгват":

    Пак да повторя , че някои не понасят фактите и обичат да трият !! За 15 години в ЕС минималната заплата се е вдигнала 4 ПЪТИ , от 180 на 710 лева и още след месец ще стане 850 , което си е близо 5 пъти спрямо 2007 година !! А в любимата ти Раша "извън" ЕС и с всичките "ресурси" 2022 година минималната заплата е 10 000 рубли , 170 лева !!! ПО-МАЛКО ОТ В БЪЛГАРИЯ през 2007 година !!!

    Коментиран от #46

  • 39 Банкер

    5 2 Отговор
    Естественно няма да ви кажат това, България е единствената страна, която липсва в европейските списъци на държави, в които са били проведени референдум за влизане в ЕС или в еврозоната.
    Или че всеки, който е в еврозоната, трябва да спасява. Независимо че може да не сте съгласни в лично качество, като член на еврозоната трябва да плащате отчисления.
    Елементарно сравнение - нашият дълг спрямо брутния ни вътрешен продукт е 23-24%, докато в Италия и Испания е 140-150%. Направете си сметка кой ще закъса първи.
  • 40 Христов

    1 1 Отговор
    Не спряхте да лъжете!
  • 41 1234

    3 1 Отговор
    Поредното предателство на България, от правителството
  • 42 Въвеждане на, Еврото ще доведе до по

    2 0 Отговор
    Голяма бедност Народа!! Останалото са Лъжи!! Държавата, е от пуснала 10мил лв, за, тиражиране на Лъжи, Каква, полза, ще има, от Еврото!! Лъжи, лъжи, лъжи!!
  • 43 Държавата отпусна 10мил лв

    3 0 Отговор
    Да се титажират Лъжи за ползата, от Еврото!? Швеция, Дания Унгария, Полша и още държави не щат да, чуят за, Евро!! Защо??? Великобритания също, никакво Евро!!! Далаверата на тези ,с милионите и милиардите в Овшорките!!
  • 44 Естония е колкото Пловдив или Варна!!

    2 0 Отговор
    Това нее държава да се дава за пример! 0т 1300 000 по документи Естонци в Държавата са останали около 700 000!!всичко друго е напусна!! "Пудели живеещи от Подаяния!! Какви примери с тази пропаднала държава ще ни давате!!
  • 45 Държавата плаща на"есперти" лъжци

    1 0 Отговор
    Да лъжат за ползи от Еврото!! Държавата плаща на Лъжци да лъжат Народа!! Срам и позор!! Лъжата Държавна политика!! Прав е Рюте, че сме Мафиотска Държава, колкото и да плюете срещу него!!
  • 46 Ами да

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Значи разликата от 0,1 до 1 е "десет пъти", ама това не прави 1 да е равно на 100!
  • 47 Всичките в затвора за корупция

    2 0 Отговор
    Щом толкова се старят да ни "обясняват", явно някой им е платил по един апартамент. Хич не им вярвайте. Старите номера на измамници от Нигерия.