Last news in Fakti

24 Декември, 2022 12:38 5 385 6

Тръгна нов железопътен средноазиатски маршрут до Бургас

  • бургас-
  • железопътен маршрут-
  • мерки

Това трасе заобикаля Русия

 Тръгна нов железопътен средноазиатски маршрут до Бургас - 1

Миналата седмица са започнали първите доставки на меден концентрат по нов маршрут, заобикалящ Русия от Узбекистан до Европа. Повече от 90 контейнера се движат в момента по т. нар. "Среден коридор“, чиято крайна точка е българското пристанище Бургас, пишат руските анализатори от "Рибар“.

"Средният коридор“ или Транскаспийският международен транспортен маршрут е път от Китай към Европа. Седалището на Асоциацията на превозвачите на "Средния коридор" се намира в Астана.

Доскоро основната транспортна артерия от Централна Азия към Европа беше Северният път, който минава през Русия и свързва Европа и Азия. На 5 декември партида торове беше изпратена от Узбекистан за Литва.

Ръководството на ЕС насърчава "Средния коридор“ като алтернатива на "Северния път". Европейската банка за възстановяване и развитие вече обяви, че е готова да инвестира милиарди евро за развитие на товарни маршрути между Европа и Азия, заобикалящи Русия.

В изпращането на влака участваха логистични компании от Туркменистан, Азербайджан и Грузия. По пътя влакът се транспортира два пъти с фериботи: по Каспийско море - от Туркменистан Туркменбаши до азербайджанския Баку, и по Черно море - от грузинския Поти до българския Бургас.

Според твърденията на руските експерти, турските компании бързо набират тежест в региона на Средна Азия, а също се стремят да разширят своите логистични възможности. Анкара твърди, че използването на "Средния коридор" е свързано с по-малко геополитически рискове за Пекин.

Ръстът на превозите винаги дава тласък за развитието на регионите. За транзитните страни това означава създаване на нови работни места чрез инвестиции в инфраструктура и навлизане на нови пазари.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сравнението

    27 14 Отговор
    Насърчете ме да пътувам от София за Плевен през Пловдив ! Хем "еФтино", хем "бързо" ! Ако знаете обаче какви "насърчения" ни чакат ще ви се изправи косата ! Дали ще разберете какви са няма значение ! Като си бръкнете в джоба ще разберете обаче !
    Народа е казал: Овцата цял живот се страхувала от вълка, а накрая я изял овчаря !
    Дано сте ме разбрали и весели празници на Фсички !!!

    Коментиран от #6

  • 2 мда

    11 4 Отговор
    Корабният транспорт е най–евтин.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Требе да се сдушиме

    9 4 Отговор
    със Султана и да врътнеме далаверата. Леб в ЕС нема да има.
  • 4 Ицето

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "мда":

    И ПЕШИЯТ...
  • 5 гост

    9 8 Отговор

    До коментар #2 от "мда":

    Корабния транспорт пък хептен заобикаля Раша и Иран и ВИНАГИ ще ги заобикаля ! Особено след като китайците купиха пристанището в Пирея влаковете през Раша ще секнат като отрязани ! За мечтите на вожда пък за Северен път направо в Пекин вече се убеждават , че си имат работа с пълен кухавел !! Значи Китай не може да мине по ДВА ПЪТИ по- къс маршрут през Суецкия канал и да разтовари в Пирея , откъдето има бърз достъп до цяла Европа и целия път е през ТОПЛИ морета , а ще иде да плаща двойно и тройно да се навира в северните ледове дори през лятото за да направи кеф на изкукалия " император", хахахаха !!
  • 6 гост

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "Сравнението":

    Не знам тебе кой те насърчава , макар че знам с какво , ама копейките са много измамно насърчение да си знаеш , хахаха !! А ако беше погледнал картата щеше да видиш , че точно през любимата ти Раша пътят е " от София за Плевен през Пловдив" !! Без да броим дребната подробност , че в момента просто е ЗАБРАНЕН , дори такива като тебе да биха го използвали и десет пъти да е по-скъп , пътя през Раша вече наистина е по-скъп в пъти !! Най - малкото , защото застраховките по него НЕ ВАЖАТ , никоя световна компания няма да ти даде застраховка през Раша , да не говорим , че никоя спедиторска компания няма да вози през Раша , щото това вече не е държава от световната общност , а бермудски триъгълник от пирати извън закона !! И още много неща мога да обяснявам , ама няма нужда , който трябва ги знае , а такива като тебе ще ги научат от новините , и без това на никой нормален не му пука за теорикките ви !