Last news in Fakti

15 Август, 2013 14:57 1 169 0

Стачка затвори най-голямата мина за мед в Чили

  • мед-
  • чили-
  • стачка

Ескондида формира 20% от добива на мед за Чили, който е водещият производител на суровината в света

Стачка затвори най-голямата мина за мед в Чили - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 2500 работници от най-голямата мина за добив на мед в Чили – Ескондида организираха масова стачка, съобщи Би Би Си.

Те настояват за по-високо възнаграждение и по-безопасни условия за труд. Всички работни процеси в мината са спрени, а работниците са представили своите искания, на които ръководството на мината все още не са отговорили.

Протестът е бил планиран през последните 24 часа, заяви председателят на синдиката Марсело Тапия.

Чили е най-големият производител на мед в света. Мината Ескондида се намира в пустинята Атакама и в нея се добиват по 1 милион тона мед годишно. Това е около 20% от добива на Чили.

Последната голяма стачка в Ескондида се проведе през 2011 г., като продължи 2 седмици и причини сериозно повишение на цените на мед на световния пазар. Мината е част от интернационалния гигант BHP Billiton, която държи 30% от собствеността й. Според Тапиа работниците от още две мини, контролирани от същата компания са се включили в протеста на миньорите от Ескондида, припомня Ройтерс.

Световните пазари следят отблизо ситуацията със стачката. Към този момент те запазват спокойствие относно опасенията за евентуалното нейно разрастване, въпреки притесненията за трудности за бъдещи доставки на мед при продължаване на протеста.

С отварянето на азиатските пазари днес, цените на медта бяха близо до своя девет седмичен връх. Те бяха подкрепени от признаците за възстановяването на икономиката в Еврозоната и надеждите за повторен растеж на китайската икономика, коментира Блумбърг.

Минната индустрия играе ключова роля в чилийската икономика, съобщава Фокс нюз. Последният път, в който миньорите искаха да се обърне по-сериозно внимание на техните искания беше по време на провелите през миналия ноември президентски избори в Чили. Това доведе до постигането на ново споразумение, относно трудовите договори на работниците от Ескондида през януари, което към онзи период разсея опасенията за евентуални миньорски протести.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА