Last news in Fakti

2 Януари, 2023 10:43 2 567 5

Добри новини относно рецесията

  • рецесия-
  • свят-
  • прогноза

Рискът от световна рецесия се понижава

Добри новини относно рецесията - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Рискът от глобална рецесия през 2023 г. намалява поради стабилизирането на световните цени на суровините, смекчаването на енергийната криза в Европа и намаляването на негативните фактори в икономиката на САЩ, Евгений Миронюк, посочва експерт в BCS World of Investments.

През декември Федералната резервна система на САЩ (FRS), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Bank of England повишиха основните си лихви с 50 базисни пункта. Централната банка също потвърди, че очаква нови увеличения. Тази политика на регулаторите води до забавяне на икономическия растеж и подхранва страховете на инвеститорите за глобална рецесия.

„През декември рискът от глобална рецесия започна да намалява. Предпоставките за това се появиха, когато последствията от енергийната криза в Европа бяха смекчени, световните цени на суровините се стабилизираха и рисковете за икономиката на САЩ бяха намалени“, смята анализаторът.

Миронюк припомни, че началото на рецесия настъпва, когато БВП спада повече от две тримесечия подред. В същото време например в САЩ през третото тримесечие беше отчетен икономически растеж след две тримесечия на рецесия.

Един от най-важните "сигнали" за възможна рецесия беше инфлацията. В световен мащаб тя се сега се забавя, въпреки че остава висока. „Пикът на инфлацията може вече да е преминат, наближава пикът на лихвите, след което се очаква те да се понижат“, посочва експертът.

В допълнение, индексът на суровините вече се доближава до дъното на диапазона и последното движение е свързано, наред с други неща, с вълна от падащи цени на газа. Стабилизирането на цените намалява инфлационния натиск и насърчава възстановяването на производството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    14 0 Отговор
    НИЕ СИ ЗАВИСИМ ЕДИНСТВЕНО И САМО ОТ НАШИТЕ СПЕКУЛАНТИ.НИКАКВИ ЦБ,МВФ,ФЕДЕ.РЕЗ. И ДРУГИ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ МОГАТ ДА ИМ ВЛИЯЯТ.ТЕ СИ ПРАВЯТ КВОТ СИ ИСКАТ...ХЪХЪХЪ...
  • 2 Тошо

    17 0 Отговор
    ЗА ДА КАЖЕШ ПОДОБНО НЕЩО ТРЯБВА ДА СИ НЕОРИЕНТИРАН И НАДЪХАН ОПТИМИСТ. ТЕПЪРЦА ПРЕДСТОИ ЖЕСТОКАТА КРИЗА С КОЯТО ЧОВЕЧЕСТВОТО СКОРО НЕ СЕ Е СБЛЪСКВАЛА.
  • 3 Адам Хилтън

    7 0 Отговор
    "Понижава се" бре - не е сякаш 80% от съществуващите сега долари, бяха напечатани след 2020-та година. Докато МВФ може да лъже света че долара струва нещо, няма да има рецесия.
  • 4 Амиии, не

    8 0 Отговор
    Точно обратното е. Цитирам: За голяма част от глобалната икономика 2023 г. ще бъде трудна година, тъй като основните двигатели на глобалния растеж - Съединените щати, Европа и Китай - изпитват отслабване на активността, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в интервю, излъчено в неделя сутринта в новинарска програма "Face the Nation" на американската телевизия CBS.
    Все пак, тя е доста по-добре информирана и с по-мощни анализаторски екипи. А тази пропагандна статийка, можете да ....
  • 5 Аз Кочо

    5 0 Отговор
    Хаха. Еми ако няма рецесия инфлацията ще остане висока, и надеждите за пивот на фед ще се изпарят. Тоест лихвите ще останат високи. Ако някой си мисли че тая рекордна инфлация от 40 г ще изчезне ей така за миг, жестоко се лъже. За Wall Street и тези оптимисти чакащи отново ниски лихви и отрицателни такива ще кажа, ще има да почакате