Last news in Fakti

5 Февруари, 2023 12:46 1 412 16

Кузман Илиев: Ние де факто сме в еврозоната, но де юре не сме

  • кузман илиев-
  • евро-
  • еврозона-
  • мерки

Направиха се сериозни отстъпки

Кузман Илиев: Ние де факто сме в еврозоната, но де юре не сме - 1
Снимка: Архив

"Ние де факто сме в еврозоната, но де юре не сме. Ние сме в борд към еврото, ние сме вързани за този валутен съюз, нашата валута де факто е евро, тъй като активите на нашата централна банка са евро. ... Анализът трябва да е - кое е по-малкото зло. Еврозоната е стабилен валутен съюз и относително по-малко зло. България не е в ситуация да стои отстрани и да казва колко е зле еврозоната, защото ние сме в еврозоната де факто и консумираме всички болежки от това".

Коментара направи пред БНР икономистът Кузман Илиев и обясни:

"Еврозоната е клуб на богатите, в който алкохолът е много евтин, ако нямате дисциплина, влизате и много бързо се напивате като Гърция - ставате двойкар, а не отличник - както бяха германците. Еврозоната не е панацея".

По думите на икономиста с въвеждането на валутния борд българите са разбрали, че левът е бил много силно политизиран и някой е злоупотребявал с неговата покупателна сила и са избрали друга валута:

"Днес това се забравя. Днес казваме, че ще загубим паричен суверенитет. Ние нямаме суверенитет, ние сме в еврозоната".

Според него България няма проблем с бюджетния дефицит и покрива критериите за влизане в еврозоната, защото не е имала редовно правителство, което да направи повече разходи.

"Както и да го въртим и да го сучем, не отговаряме на критериите и трябва да има много силно политическо желание от страна на еврозоната, за да ни приемат. Макроикономическите тенденции не са добри с оглед на хроничните дефицити и високата инфлация".

Кузман Илиев коментира влизането на Хърватия в еврозоната като социален експеримент и сме видели в епруветка, че обективните критерии нямат особено значение, а има политическо решение:

"Направиха се сериозни отстъпки. И за България ще се направят отстъпки, ако политическото решение е такова, ако френското лоби в еврозоната надделее над немското".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плашимир

    12 4 Отговор
    Дефакто с голи задни части и нови зависимости. Щот без парите за възстановяване и развитие ,които ще върнем и повърнем нямаме НИЩО!
  • 2 иваило

    6 12 Отговор
    дефакто холандия и германия не искат да сме защото пристанищата ни ще са конкоретни на тяхните ,но това не споменават !!!джендърите от холандия

    Коментиран от #7

  • 3 хи хи

    14 2 Отговор
    Не се интересуваме от "де юре", затова ще си останем така. Хем в еврезоната, хем не.
  • 4 бомбето

    13 2 Отговор
    Ниски лихви е кяра , т.е. ше я караме на заеми . За обикновените картунчовци по-скъпи застраховки и зелена карта , по-високи изисквания за автомобилните емесии и пр.благини Никой отговорно не казва подробности , но поразбиращо е , че за шкембетата ше има облекчения , а към картуните изисквания и да платят цената.Наште медиатори с ЕС имат лошия навик да подготвят себе си , а останалите у дълбокото - кой изплува добре , кой не може тоже. Такава е статистиката на нашта приказка , а Алеко го няма . Франсетата предложиха преди време Европа на две скорости , но местните пророци - не сакат , Затва изпъчи космати гърди и иди .......
  • 5 нннн

    12 2 Отговор
    ,,- Бабо, скъпа ти е копривата. - Пазарна икономика, синко." Този е икономист, колкото бабата. Пожелавам му да си даде всичките пари на комшията и оня да му отпуска пари според както се е представила жената на ,,икономиста".
  • 6 На зоната на мрака

    10 1 Отговор
    еврозона ли и викат ?
  • 7 Смех

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "иваило":

    "Конкоретни", да - в сънищата ти. Пристанището в Ротердам е толкова голямо и обработват толкова доставки дневно, колкото ние за половин година не можем.

    Изобщо какво общо има еврото с пристанища ? Валутата тук не играе абсолютно никаква роля. Да сме в Шенген допринася за по-лесен транспорт на стоки, не валутата.
  • 8 не е сега времето

    16 0 Отговор
    Ама то това е основният проблем - че влизайки официално в Евро-зоната, отпада Валутният борд! И нашите политици, каквито са "разумни", набързо ще ни заробят с многомилиардни заеми, които няма кой да плаща после! И понеже няма и правосъдна система, тези милиарди ще отпътуват за офшорните зони. А на народа ще се обяснява, че така строим демокрация!
  • 9 Братята Кабабик

    10 3 Отговор
    Като де факто сме, защо са тези зорове да ни вкарате? Защото не сме и го знаеш, но разчиташ на невежеството на българина. Свърши тая
  • 10 Леля Гошо

    6 2 Отговор
    Откъде ги вадите тези неголямоумници. Де факто щяхме да сме в еврозоната ако кака Дочка приемаше евро в квартлната зарзаватчийница
  • 11 НИКИ(пилето) КРАДЕЦА, Левон Наглеца

    12 2 Отговор
    , Кузман Илиев все Б. О К Л У Ц И!! Народа казва НЕ на Еврото!!
  • 12 Тахумба

    5 0 Отговор
    Кузи, Абе приказката ти ми намирисва на оная. По принцип трябваше да имаме вкъщи 4 хил. долара, а се оказа, че имаме 4 куви.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 НЯКОЙ СИ

    6 1 Отговор
    На този Кузман не вярвам . Всичките му анализи са....,виевати и....трудно се възприемат като....независими
  • 15 парамук

    1 2 Отговор
    На мен ми е интересно,какво ще стане с натрупаната инфлация в лева докато сме били в борд,кой ще я поеме?
  • 16 гост

    0 0 Отговор
    Като следствие - понасяме негативите и не усещаме ползите ...