Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Февруари, 2023 07:37 8 720 41

ЕС с важно признание за руските активи

  • русия-
  • централна банка-
  • активи

Никой не знае къде се намират 86% от „замразените“ активи на Централната банка на Русия

ЕС с важно признание за руските активи - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Правната служба на ЕС всъщност потвърди, че никой не знае къде се намират 86% от „замразените“ активи на Централната банка на Русия, чиято обща сума се оценява на 258 млрд. USD. От тази сума е установено местоположението на не повече от 36,4 млрд. USD, съобщи агенция Bloomberg, цитирайки документ, подготвен за лидерите на ЕС за среща на върха с участието на украинския президент Володимир Зеленски.

За да прехвърлите руски активи в Украйна, първо трябва да ги намерите, отбелязва правната служба, която за това препоръчва на срещата на върха на ЕС да задължи европейските банки незабавно да прехвърлят цялата информация за замразените средства на Руската федерация на Европейската комисия.

Още новини от Украйна

„Адвокатите изчисляват, че около 258 млрд. USD могат да бъдат открити въз основа на информация, предоставена от Банката на Русия в началото на 2022 г. в доклад за нейните златни и валутни резерви. Към днешна дата страните от ЕС са открили и съобщили местонахождението на 36,4 милиарда долара на замразените активи на Централната банка на Русия“, каза агенцията.

При тези обстоятелства правната служба на ЕС препоръчва ЕС също да „работи с G7 и международните партньори на ЕС“, за да намери останалата част от замразените руски златни и валутни резерви, ако Брюксел възнамерява да инвестира тези средства и да използва лихвата за плащане Украйна. Тя също така признава, че жизнеспособността на този план ще зависи пряко от това колко от тези средства ще бъдат намерени в сметките на европейските търговски и централни банки.

От пролетта на 2022 г. ЕС многократно заявява, че е замразил около 300 млрд. USD от златните и валутните ресурси на Русия. През есента Европейската комисия съобщи за замразяването на още 19 млрд. USD на „руски олигарси“. Европейската комисия обаче все още не е успяла да конфискува тези пари, тъй като такъв механизъм по принцип липсва в международната практика и тази стъпка допълнително ще подкопае доверието на останалия свят в надеждността на поставянето на техните активи в западни банки.

В тази връзка в края на 2022 г. Брюксел започна да обмисля план, според който замразените средства, докато формално остават руски, могат временно да бъдат инвестирани от ЕС, а приходите от тези инвестиции да бъдат използвани за подкрепа на Украйна. Въпреки това, както се оказа, този план все още е невъзможен за изпълнение.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аууу

    81 2 Отговор
    Верно ли е така. Аз па си помислих че всяка сутрин публикуват сметките след прогнозата на времето.
  • 2 Българин

    147 6 Отговор
    Ако това го направят ще е кражбата на всички времена и сериозен удар върху западните банки. Никой няма да инвестира и да си държи парите там, направи ли го автоматично ще се откаже от суверенитет
  • 3 ХАХАХА

    138 5 Отговор
    Крадците завинаги остават крадци в каквато и целофанена хартия да опаковат кражбата си.
  • 4 Някой

    128 8 Отговор
    Хехе, цялата работа на европейците е такава. Затова и потъва като "Титаник".
  • 5 Сандо

    145 8 Отговор
    Има ли още балъци, които да вярват в западната демокрация и в пазарната икономика?

    Коментиран от #16

  • 6 Факт

    94 6 Отговор
    Нали разбирате , че тази "банкова система" е творение на САЩ и колективния Запад - и точно това е целта и - "банковата тайна"! Елементарно е : като не се знае колко авоари имаш - никой няма да пита как си се сдобил с тях!!!
  • 7 Само

    39 6 Отговор
    Ганю се орезили !
  • 8 ЦРУ ЗНАЕ КЪДЕ СА

    19 54 Отговор
    Парите ще отидат за оръжие срещу руснаците
  • 9 250 000 000 000 ДОЛАРА

    55 2 Отговор
    Не се губят ей така.....
  • 10 Домо

    78 2 Отговор
    Първия въпрос , който се появява след това четиво ее , как може да замразиш актив , при условие , че не може да го локализираш ?????

    Коментиран от #26

  • 11 Бумеранг

    105 3 Отговор
    Ако успеят да го осъществят, на съсипана Украйна 300 млрд. няма да й стигнат за възстановяване, а разярена Русия ще направи всичко възможно да унищожи доверието в западните банки и в долара като международно платежно средство. Това доверие вече е подкопано и процесът е като лавина, няма връщане. Та коя нормална държава ще вложи парите си в банки, които всеки момент могат да си ги присвоят и да ги използват по свое усмотрение? Не само това, цялата сегашна световна банкова система, създадена по западен модел, за да ограбва вложителите, ще рухне, рано или късно!
  • 12 Путин

    5 75 Отговор
    За какво са им на руснаците пари? Те искат матрьошки и милиционери. Хаха
  • 13 Като обявят смяна на старите долари

    35 3 Отговор
    С нови със защитни знаци а за старите емисии че са фалшиви
    Че стане интересно

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ХА ХА ХА

    60 3 Отговор
    АБЕ НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ГЛЪМАВИ !!! ТИЯ АКТИВИ НА РУСИЯ ГИ ТЪРСЕТЕ ПРИ КРАВАРИТЕ , КРАВИТЕ ГИ ОТКРАДНАХА !!!
  • 16 Равносметка

    77 4 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Преядоха и сега се вижда от цял свят пълната липса на морал и каквито и да е добродетели. Гнилостният процес е настъпил в тъканта на техните общества дълбоко. Народите са приспани в хипнотичен сън, но няма да е задълго. Бившите колонии, дали богатството на Западна Европа, вече се събудиха и търсят сметката. А Меркел и Олаф сами признаха, че са лъгали Русия. Какво повече да се каже?
  • 17 Ицо от пп

    23 9 Отговор

    До коментар #13 от "Като обявят смяна на старите долари":

    Ще стане интересно само за наркосите . С хартиини пари вече никой не работи . Акции , криптовалути , ценни метали имоти . Основното предзначение на банкнотата е да шмъркаш кока вднешно време

    Коментиран от #30

  • 18 Обикновена логика

    66 5 Отговор
    Ще измислят умниците как да ги присвоят бандитски, но Русия има злато, диаманти, редки елементи, качествен нефт и газ, ще си възстанови тези откраднати средства, че и отгоре. Но , доверието в западните банки вече никога няма да се върне! И кой губи?
  • 19 Българин

    6 64 Отговор
    ватенките си заслужават сатрапа и състоянието -без пари и под ботуш
  • 20 Всички парички на ушанките от банките

    5 62 Отговор
    Да отидат за УКРАЙНА ! Всичките !
    Чичко паричко.

    Коментиран от #23

  • 21 Голямото издирване

    55 3 Отговор
    Това с "търсенето" на руските активи е само за заблуждение. Знаят къде са. Просто ги е страх, въпреки неистовото желание да го направят. Отлагат, докато не измислят нещо още по-глупаво. Русия може да се унищожи само по начина, по който постъпиха с Хирошима, но пък дали тя няма да успее да отвърне своевременно? Там е въпросът и съмнението.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Споко

    66 5 Отговор

    До коментар #20 от "Всички парички на ушанките от банките":

    Утре ще блокират и парите на България например щото не пускаме Македония в ЕС без да поставяме условия. Златото ни е в Англия и ако откажем да дадем например пиринска Македония на макетата то Англия и Америка може да го конфискуват.така е когато някой решава какво му е угодно
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Опа

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Домо":

    Много добър въпрос!
  • 27 ами

    30 3 Отговор
    главната борба е колективния запад и сащ да ограби каквото може от бедната и фалирала РФ
  • 28 Ха-ха!

    24 2 Отговор
    Я ние, подскачащото и опитващо се да лае паленце, да си гледаме ракийката, салатката и пържолката! Последното-само ако сме си отгледали собствено прасенце, защото месото по магазините от 50-годишните замразени чужди резерви не е за препоръчване! Виж, стековете от скакалци и щурци ще са по-полезни!
  • 29 Не на ЕС

    43 4 Отговор
    ЕС се оказаха най големи крадци и България като член на тази престъпна организация е не по малко участник в тази кражба.
  • 30 Леле ееее..

    16 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ицо от пп":

    И ти ли си със същия доставчик като Зеленски.
  • 31 Мнение

    41 4 Отговор
    До демоните от Давос!

    Колко активи на американската банка замразихте и прехвърлихте на поробените от фащ страни, в близкия изток?????

    Дори най-прозападните хора, когато разгледат фактите (какви ги вършат фащисаните) и моментално се отдръпват от запада в този му вид!!!

    Кражбата на активи от бившите ти партньори, означава, че текущата финансова система се е сринала отдавна и не я чака добро бъдеще!
    Как може някой да иска да търгува с вас и вашите ценни книжа, когато утре ако ви кефне ще му замразите и открадете тия активи???!!!

    Пропускат много важен факт - парите не струват нищо!!! Цена имат само реалните ресурси!!!
    Освен това, до сега Германия правеше добър бизнес с евтин газ от Русия, но сега втечнения от фащ е на 4-на цена!!! Така, че очаквайте икономиката на ЕС да продължи да запада!!!

    Естествено това ще е възможно до момента в който европейските народи се събудят и изметат фащисаните кукли на конци от парламентите си!!!

    Коментиран от #34

  • 32 Е добре де

    26 1 Отговор
    Те не знаят къде са парите, как тогава са ги замразили?
  • 33 Забравили урока

    38 3 Отговор
    Германците, вместо да благодарят за евтиния руски газ, осигурил им години благосъстояние и развита икономика, сега, забравили жестокия урок от миналото, се включват послушно в надпреварата за съсипването на една огромна държава, известна, обаче, с това, че не прощава предателството.
  • 34 Номад

    28 1 Отговор

    До коментар #31 от "Мнение":

    Няма как да изметат фащ, щото Европа е окупирана територия от тия горните
  • 35 Никой

    34 2 Отговор
    Най голямата кражба за всички времена. Що не спряха активите на САЩ след поредица измислени войни и неправомерно нахлуване във други държави?
  • 36 Адолф

    31 2 Отговор
    И каква е идеята? Да се даде четвърт милиард на американците за да изпратят в Украйна 20 стари F16 и стотина излезли от строя стари танкове, събиращи прах в някой хангари из близкия изток?
    Кражба, оправяща икономиката на САЩ и доразвиваща и без това разбитата такава на ЕС, със сриване и на ЕС банковата система! Е, ми много умно! Много!
  • 37 Боклуци с цветовете на дъгата

    24 2 Отговор
    , просто съм потресен от вашата инфантилнос!! Явно наистина ваксините водят до тотално затъпяване!!
  • 38 Миленке,

    3 18 Отговор
    Като копираш и превеждаш с Гугъл транслейт казвай все пак от кой източник черпиш информацията. Аз намирам тази новина разпространена от ТАСС. Така ли е, не е ли?Има ли други източници? Европейски, официални? Всички знаем, че ТАСС е съветската информационна агенция. Води се война и пропагандата е навсякъде, разбери, ние искаме да сме информирани с точна информация, а не с манипулация и дезинформация, ако и в случая е така, няма как да се ориентираме.
  • 39 Перо

    3 0 Отговор
    Това е престъпление да се конфискуват активи, без съдебно решение!
  • 40 Абе не знам,но

    2 1 Отговор
    Дори през ВСВ Швейцария благодарение на своя пълен неутралитет,беше остров на спокойствие.Защото се ползваше със абсолютно доверие, като непробиваема и сигурна,банкова дестинация.Самия вермахт,и Луфтвафе е заобикаляха именно поради тази причина.Там не е гръмнала пушка никога! Все повече се замислям за " конспиративни теории" който може да се окажат верни.Този бесен натиск върху ЕС да наложи еврото,не е случаен.За да останат две валути.Зеленото и евро.След това тотална дигитализация,с унищожаване на кеша.Гениален план за пълно зануляване на неизплатими дългове.Ти си говори,че имаш милиарди в чужди банки.Запор- зануляване,и ще те принудят да приемеш тяхната дигитална валута.Иначе,дефолт за часове.Но с руснака ще имат проблеми.Реципрочно ( убеден съм) ще конфискуват имущество и активи на чуждите фирми,вериги ,чиято стойност е над 350 млрд$. Реални активи,а не виртуални нули и единици.А злато имат в изобилие.Ако допуснат тази уникална глупост( де факто престъпление) банкстерите си прострелват и двете ръце.Дори най бедната държава,няма да рискува ,да съхрани активи навън.А това още повече потвърждава тази теория. При тях,банкстерското лоби ,глупаци няма!
  • 41 Варна

    0 0 Отговор
    И след революцията така са окрали парите на богати руснаци, държани в чужди банки. Едни загинали, други останали в затворената Русия, трети избягали в чужбина, ама не успели да си изнесат документите.