22 Февруари, 2023 08:05 721 4

Сърбия ще произвежда торбички от хранителни отпадъци

  • сърбия-
  • торбички-
  • отпадъция

Хранителните отпадъци, които сега се изхвърлят, ще се използват за производство на торбички, чинии, чаши, фолио

Сърбия  ще произвежда торбички от хранителни отпадъци - 1
Снимка: Shutterstock

До няколко месеца на пазара в Сърбия ще има торбички, които ще се правят от хранителни отпадъци вместо от найлон, информира сръбската държавна телевизия РТС.

Това е едно от 16-те наградени нови бизнес решения за ускоряване на зеления преход на сръбската икономика. Проектите са финансово подкрепени от ЕС в рамките на проекта „ЕС за Зелен дневен ред в Сърбия“.

Хранителните отпадъци, които сега се изхвърлят, ще се използват за производство на торбички, чинии, чаши, фолио. Това допринася за намаляване на количеството органични, биоразградими отпадъци, ще бъдат намалени и отпадъците от изделията за еднократна употреба.

Успяхме да получим материал, който е доказано нетоксичен чрез обработка на няколко етапа. Защитихме процеса на производство на материала с европейски патент и получихме сертификат на ниво Европейски съюз. Материалът е нетоксичен и се разгражда без никакви добавки по естествен начин, казва Марина Цвиянович от „Еко био инвест".

Прилагането на наградените решения ще допринесе за намаляване на емисиите вредни газове, увеличаване на степента на рециклиране и преминаване към възобновяеми енергийни източници.

Наградените решения бяха избрани измежду 140 предложения и получиха финансова подкрепа от 726 000 евро. Инициативата е на стойност 16,5 милиона евро, осигурени от ЕС и правителствата на Швеция, Швейцария и Сърбия.

Обявена е и нова обществена покана за финансиране на зелени решения, която е отворена до края на 2026 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Деф

    5 2 Отговор
    България е затънала в найлонови боклуци. Правителството нищо не предприема срещу това. Целта им е само власт и пари.
  • 2 и кво от това?

    1 2 Отговор
    Торбичка от повърнато!Кой ще си сложи яденето вътре?
  • 3 ТИР

    1 1 Отговор
    Браво , а ние ще си носим ларвите ,скакалците и другите твари в тях,,,
  • 4 Тост

    1 1 Отговор
    Като влязат в ЕС ще имат много хранителни отпадъци.Както стана при нас :)