Last news in Fakti

3 Март, 2023 10:37 2 842 5

Производители искат поскъпване на храните

  • франция-
  • търговци-
  • производители

Френските производители искат увеличение от 15%

Производители искат поскъпване на храните - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Френските производители на храни поискаха от дистрибуторите да повишат цените средно с 15% в магазините от март. На 1 март приключиха търговските преговори между производители и дистрибутори за постигане на споразумения за крайните цени на техните продукти. Жак Кресел, генерален директор на Френската федерация на търговията и дистрибуторите, отбеляза, че дистрибуторите ще бъдат принудени да купуват стоки от производителите на цена средно с 10% по-висока от преди.

„Ще трябва да плащаме средно с 10% повече за продукти на големи марки от началото на март“, каза той.

Кресел отбеляза, че преговорите са били "изключително трудни" и много големи производители настояват да повишат цените на стоките си с 15% -16%. „Този ​​ ръст е неприемлив в период, който е толкова труден от гледна точка на покупателната способност на населението. Дистрибуторите ще бъдат принудени да прехвърлят този ръст върху клиентите“, каза той, като отбеляза, че големите магазини „ще се опитат да ограничат увеличаване на цените за крайните потребители, доколкото е възможно."

Инфлацията във Франция се ускори до 6,2% през февруари, като цените на храните се покачиха с 14,5% на годишна база след 13,3% през януари, според доклад на Националния статистически институт на Франция (Insee).


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дада

    12 14 Отговор
    В целя свят храните са по евтини от себестойността си ,затова поне двойно увеличение до лятото а до зимата поне тройно. На фона на поскъпването на всичко това ще е нищо !
  • 2 ОТАН

    37 8 Отговор
    Що? В ЕС газ евтин. Торове, стомана, работна ръка, редки метали и др. също. Не мога да си обясня.
  • 3 дедя

    45 0 Отговор
    Накараха ни да си избием животните с техния птичи грип,чума и шапа гадовете и сега ще купуваме техните насекоми с Е-120
  • 4 0123

    32 0 Отговор
    От производителя до търговеца стоката до борсата е 100% нагоре от борсата до магазините още толкова СТАВА ДУМА ЗА ЗЕМЕДЕЛСКАТА ПРОДУКЦИЯ
  • 5 Хари Потен

    22 8 Отговор
    Браво! Санкциите работят