Last news in Fakti

8 Март, 2023 05:24 833 10

Богомил Николов: Трябва да се търсят картелни отношения между търговците

  • богомил николов-
  • активни потребители-
  • търговци-
  • цени

Не трябва да сравняваме конкретните цени, а по-скоро покупателната ни способност, каза председателят на „Активни потребители“

Богомил Николов: Трябва да се търсят картелни отношения между търговците - 1
Снимка: Евронюз България

Подходът със сравнение на цените на отделни продукти в различни европейски държави и България не е много благонадежден, защото в различните държави има различни данъци. ДДС у нас е 20% с изключение на хляба, а в много страни е 9, 8, 4, даже някъде и 0%.

Това каза за Euronews Bulgaria председателят на „Активни потребители“ Богомил Николов.

Не трябва да сравняваме конкретните цени, а по-скоро покупателната ни способност. Тогава вече числата хич няма да ни харесат. Но пък ще ни даде да преценим какво е нашето развитие през годините. Представете си, че има инфлация, но и доходите нарастват паралелно, няма да е голяма трагедия или обратното.

Трябва да търсим има ли някакъв вид съглашателство или картелни отношения между търговците, които колективно да извиват ръцете на производителите или има звена по веригата на доставката с господстващо положение.

Както КЗК каза преди време – проблемът с горивата не бил по бензиностанциите, а в търговците на едро. Мисля, че основната задача на правителството е да снабди КЗК с факти и доказателства. Разговорът за надценките е по-скоро контрапродуктивен. Това ще е някакво моментно решение, което в дългосрочен план ще направи повече бели.

Проверките са добре дошли за потребителите, защото изчистват пазара от нелоялни практики, но със сигурност няма да решат проблема с инфлацията. Има недостиг в производството, който поражда покачване на цените, също напечатаните пари през пандемията, а ние сърбаме последствията на това, че пазарът ни е достатъчно конкурентен, колкото други.

Наскоро чух за производители, които в договорите им с веригите имат клаузи, че им се забранява да продават на други цени на конкурентите. Това е класическо нарушение на правилата на конкуренцията. Но не е наша работа да даваме тези данни на КЗК, ощетените трябва да го правят, а не да чакат неволята.

Проблемът с краставиците е показателен – стопаните не засадиха краставици заради високите цени на газа, тъй като не бяха подпомогнати от държавата. Помощите отидоха за „Лукойл“, мобилните оператори и кой ли още не. И сега обвиняваме търговците за скъпите краставици, а просто краставици няма. След спирането на вноса от Турция очаквам повишение на цените на доматите, защото просто няма откъде да ги вземете.

Фиксираните надценки ще доведат до още по-голямо намаляване на малките магазинчета. Големите вериги могат да издържат дълго време с малки надценки, но малките магазинчета колко ще издържат? Да не стане така, че да постигнем обратен ефект.

Глобите за нелоялни практики трябва да се обвържат с оборота, за да нямаме една и съща санкция за гаражче и мобилен оператор.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    Всичко се Знае бре, кво че търсиш леля си у лево!
  • 2 Гепард

    7 0 Отговор
    ВсичкиСте в Далаверата
  • 3 Сирма

    7 0 Отговор
    Думи, думи и пак думи.....
  • 4 тикви продажни

    4 0 Отговор
    Време е за затвори не решения пред камерата!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тити

    3 0 Отговор
    У нас всичко е на думи.
  • 7 ПСР

    7 0 Отговор
    Туй,дето го чух и публикуваха,много ми"хареса" в практиките на веригите.Стока-такса вход,такса щанд,такса рекламна брошура,такса излъскване на доматиту и портокалите с неща мазно,но лъскаво,такса каса и пр.,и пр.такси.Това го плащаме от дебело,та по-дебело.А че,картел има,то е ясно не от вчера.Че КЗП и КЗК изобщо не работят-също.Калинки,на наша издръжка.На сегашните цени,ни домати,ни краставици купувам.Сорка,ще рупам марули и репички.

    Коментиран от #8

  • 8 Миризлив пор

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "ПСР":

    Пропусна "нашите продукти са сертифицирани" а лабораторията е на веригата. За да продаваш във веригата, трябва лабораторията да ти издаде сертификат който е 5 цифрена сума в евро. Не е точно такса, но пак някой трябва да го плати това.
  • 9 Перо

    6 0 Отговор
    В БГ има от много време престъпна картелна икономика във всички сфери! Особено криминални са схемите в търговията, където спекулата е традиция, а управниците причисляват престъпната практика към криво-разбраната пазарна икономика и ненамеса на държавната администрация!
  • 10 ДЪРТ

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ В ТОЯ БРАНШ СА ЗА ТОЯГАТА