11 Март, 2023 05:52 1 531 8

Иван Христанов: Фермерите банкрутират, а цените на щандовете са изключително високи

  • иман христанов-
  • цени-
  • стоки-
  • земеделие-
  • търговци

Контрабандният внос на сухо мляко през "Капитан Андреево" сигурно е подновен, зяви бившият зам.-министър на земеделието

Иван Христанов: Фермерите банкрутират, а цените на щандовете са изключително високи - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Решението на съда е озадачаващо, защото казва, че "Евролаб 2011" трябва да си вършат работата там. Съдът не е разбрал, че честната лабораторна дейност на границата е незконна. Когато съдът каже, че спазването на закона не е мотивиран аргумент, тогава си задаме въпроса какво мотивира съда за това решение. Няма как да вменим на съда идея за вина, но е очевидно, че поведението му е странно", коментира бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той отчете като напредък действията на МВР за отнемане на допуска на служителите до сградата.

"Всеки излизаше и влизаше, когато си посика, поискахме този режим да бъде затегнат, много време отне на "Гранична полиция", но сега вече е факт. Да отдадем дължимото на Иван Демерджиев", каза Христанов и опедели като плахи действията на държавата на "Капитан Андреево" пред последните 8 месеца. Според него е задължително поставянето на камери.

"Трябва да си дадем сметка, че има ли камери навсякъде, по две, и това всичко отива в контролния пункт на "Гранична полиция", елиминираме големия риск - контрабандата. Чухме оправдание - ние ще го дадем на "Гранична полиция" да го прави - няма логика, защото помещенията са на БАБХ", заяви Христанов пред Bulgaria ON AIR.

Бившият зам.-министър на земеделието призова да се изясни дали "Евролаб 2011" извършва някаква лабораторна дейност, както твърди пред съда, или всичко е в ръцете на държавата.

"Това е златна мина, златна кокошка, всеки иска да има една такава, но въпросът не е частен бизнес срещу частен бизнес. Тук става въпрос държавата да гарантира качеството и безопасността на продуктите, които влизат в България и ЕС. Държавата е в най-добрата позиция да го прави", категоричен беше гостът.

Христанов се усъмни, че в България отново се внася контрабандно сухо мляко от Турция, което подбива цената на родните производители.

"Става въпрос за контрабанда на млечен концентрат, сухо мляко. В Агенция "Митници" има подробни данни за всичкия внос - трябва да се види какво идва от Унгария, Полша. Важно е веднага да видим какви са доставките за последната 1 г. Ако моите подозрения се потвърдят и няма увеличение - тогава остава една възможност - подновяване на контрабандния внос на сухо мляко през "Капитан Андреево", който ние спряхме и така суровото мляко повиши своята цена и осигури по-добри условия на нашите фермери", припомни Христанов.

Екс зам.-земеделският министър призова също за контрол на цените по веригата ферма-търговски вериги, за да бъдат нормализирани цените на млякото и млечните продукти.

"От една страна имаме изнемогващи, банкрутиращи фермери, цената на суровото мляко от 1,25 лв. стана 0,65 лв., това е унизително. Никой фермер с хубави стада не може да постигне себестойност, която да му позволи да продава на тази цена. А на щандовете цените са изключително високи. Тази разлика все още никой не я е обяснил. Достатъчно е контролните органи да отидат във фермите, преработвателите и веригите. Научаваме от КЗП, че след няколко месеца техните действия от днес ще дадат резултат. Цените на почти всичко през лятото падат. Целта е да си пришият едни успехи, които са резултат на нормален икономически цикъл", убеден е Христанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Системата е Гнила

    10 1 Отговор
    Системата е Колониална.Колония бг бавно и сигурно се спуска към Дъното,естествената дестинация на всяка Колония..
  • 2 Няма лошо ,

    15 2 Отговор
    ще останат малко , но можещи и инвестиралите в бизнеса си субсидиите , а не в имения , джипове , лимузини , скъпи нови пикапи за лов , пътешествия по цял свят и живот в лукс !
  • 3 Перо

    11 1 Отговор
    Няма държава, няма държавност, няма регулации!

    Коментиран от #7

  • 4 И кво?

    5 3 Отговор
    Трябва да плачем всеки път когато на някой не сполучи в бизнеса ли 😂
  • 5 Млякото

    4 3 Отговор
    За млякото е ясно. А зърното? Украинските хрантелни продукти са отровени още 1986 от Чернобил. Ние изнасяме, нашите, чистите, а внасяме....
  • 6 Слава на Зеления потник

    2 2 Отговор
    Голем праз па да банкрутират ще внасят от други държави .Да не би да уплашат веригите случайно
  • 7 ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    ха ха ха за теб може и да има. за ония нагоре няма
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.