Last news in Fakti

14 Март, 2023 10:11 518 8

Доц. Йосиф Аврамов: 6% ще е инфлацията през 2023 година

  • българия-
  • инфлация-
  • йосиф аврамов

Големите български банки ще бъдат под банковия надзор на ЕЦБ. Банковият надзор е много важен

Доц. Йосиф Аврамов: 6% ще е инфлацията през 2023 година - 1
Снимка: БНР

През тази година може да стигнем до 5-6% инфлация, изказа мнението си пред БНР доц. Йосиф Аврамов от департамент "Телекомуникации" на НБУ, доктор по икономика.

"Тя се изконсумира в България. След септември миналата година и началото на тази година беше прекалено висока - за малката потребителска кошница инфлацията не беше 16,7%, а беше между 30 и 80% в зависимост от отделните стоки, като най-голяма беше при млечните продукти и яйцата. Можем да се доближим до инфлацията във Франция (6%) и Испания (7-8%). Цените няма да се върнат на равнищата от 2020 г., т.е. те ще спаднат с няколко процента от сегашните равнища. Инфлацията на практика е изконсумирана", обясни той в интервю за предаването "Преди всички".

Като най-голямо предимство от влизането на страната ни в еврозоната икономистът посочи, че България и финансовият ни министър ще сяда на една маса всеки месец на съвещанията на министрите на финансите на еврогрупата:

"Досега ние изпълнявахме безпрекословно техните решения, а те взимат основните решения, включително за разпределение на еврофондове и други важни въпроси, които касаят останалите страни-членки, и ги пращат на ЕК, а те ни ги спускат за изпълнение. Досега обаче ние нямахме думата по тези решения и трябва да ги изпълняваме безусловно".

Друго предимство, по думите му, е по-добрата регулаторна рамка:

"Големите български банки ще бъдат под банковия надзор на ЕЦБ. Банковият надзор е много важен. Нашите банки са стабилни, но е друго като минем под егидата на ЕЦБ. Кредитният рейтинг на страната ще бъде подобрен. Възможно е да се придвижим с 1-2 пункта нагоре".

Разходите за транзакции ще бъдат ликвидирани, добави още доц. Аврамов. Според него това ще поевтини значително външнотърговския обмен и най-вероятно ще паднат и цените.

Като недостатък, който се посочва от членството ни в еврозоната е, загубата на националната валута - българския лев. Според него обаче левът и сега не е предпочитана валута.

Той успокои, че покупателната сила на еврото ще бъде същата, както сега на лева.

Доц. Йосиф Аврамов посочи и част от предложенията, които ще дадат за националната страна за българските евро монети - които да са от българската история на монетите.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 2 Отговор
    Ефекта на доминото започна.Гърмят банки в САЩ и ЕС една след друга.Теглете си парите!

    Коментиран от #4, #5, #8

  • 2 много доцент

    6 0 Отговор
    много професор, много генерал и много празни приказки
  • 3 ТаУмВзе

    7 0 Отговор
    Никой от лаещите тимберици Не знае колко е инфлацията реално!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анонимен

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Гърмят регионални банки, а мастодонтите растат и прибират депозити.
  • 6 Доц Аврамов?? Много Лъжеш бе ЙОСИФ

    6 0 Отговор
    Каква ЕЦБ, какво Евро?? Б. О К. Л. У. К. Поредния Платен Агитатор за Еврото!? Референдум, Народа ще каже за Еврото, а не чиновниците като теб!! Изчезвай!!
  • 7 толкова ще е

    4 0 Отговор
    ама седично
  • 8 Баща ти

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Пак ли не си пил лекарствата си?