19 Март, 2023 05:52 2 206 7

Доставките на природен газ от черноморското газово находище Сакария започват до края на април

  • турция-
  • газ-
  • черно море-
  • сакария-
  • находище

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез обясни, че забавянето на плана се дължи на земетресенията през февруари

Доставките на природен газ от черноморското газово находище Сакария започват до края на април  - 1
Снимка: trt.net.tr

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез увери, че доставките на природен газ от черноморското газово находище Сакария за местните потребители ще започнат до края на април тази година, съобщи телевизия ТРТ, цитирана от БТА.

"Спазваме плана, но имаше известно забавяне поради земетресенията [през февруари]. Планираме да започнем да доставяме газ на потребителите до края на април. Ще спазим обещанието, което сме дали на нашите граждани", каза Дьонмез.

По-рано турските власти бяха казали, че газът от находището в Сакария ще започне да постъпва към потребителите през март.

Според Анкара залежите на газ в Черно море се оценяват на 540 милиарда кубически метра. За най-голямо се смята находището в Сакария, чиито запаси надхвърлят 400 млрд. куб. м. На първоначалния етап от него се планира да се добиват около 10 млн. куб. м газ на ден, или 3,4 до 4 млрд. куб. м годишно. До 2027-2028 г. дневният добив на газ трябва да достигне 40 млн. куб. м, а годишният добив ще се увеличи до 15 млрд. куб. м, посочва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    6 7 Отговор
    Султана ни шитка Руски газ а? Добре е.

    Коментиран от #2

  • 2 един

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Да шитка-да шитка колко да шитка,след като ние получаваме 1/3 от необходимият ни газ от Азърбейджан,отделно от това много домакинства се отказаха от отоплението на газ/аз съм един от тях/ а и зимата е към края си?

    Коментиран от #4

  • 3 Бамбука

    7 0 Отговор
    Който го може, го прави. Интересно, ако имахме умни политици и бяха поканили техния изследователски кораб да продължи малко на север в Черно море, както щеше да се окаже ?
  • 4 нпо агент

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "един":

    руски газ опакован в азерски и всички го знаят..но цената за опаковката е доста солена..не като да купиш пряко от газпром..а с 30% отгоре..така че ти си го отказал, НО преди това дал си 3-4 хл.лева за да го инсталираш тази система..Унгарци все още купуват от доставчика..защото са глупави, само българи са големи тарикати..дори и поляци до последно получаваха петрол пряко от Русия..защо ли..все идиоти ни управляват

    Коментиран от #6

  • 5 Ванко шемета

    3 3 Отговор
    Копелет@ аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
  • 6 един

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "нпо агент":

    Хайде престанете с тия ваши бълнувания че и азерския газ бил руски!Азерския газ който внасяме в момента е изключително евтин,и абсолютна простотия е да мислиш че Газпром може да ни продава под тая цена и то с 30%!?!Газовата ми инсталация е монтирана преди малко повече от 18год.,така че инвестицията се е изплатила вече!
  • 7 Ники

    1 0 Отговор
    Няма по-добро решение от газа...а и първите стъпки към диверсификация са вече факт, цената на газа влиза в нормални граници и съм сигурна, че няма да има повече такива завишения.