Last news in Fakti

19 Март, 2023 07:07 1 095 5

Божидар Петков: Ако подхранването закъснее заради скъпа вода, ще загубим до 40% от реколтата на ягоди и малини

  • божидар петков-
  • ягоди-
  • малини-
  • вода-
  • реколта

За поредна година средствата за зимните пръскания на ягоди и малини са недостатъчни като финансов ресурс и брой препарати, заяви председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните

Ако подхранването закъснее заради скъпа вода, ще загубим до 40% от реколтата на ягоди и малини. Това каза за "Фокус“ Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

"Беше пусната помощ за подпомагане на ягоди и малини оранжерийно производство, но за съжаление, тя е с такъв лимит, който беше изчерпан още миналата година, и по тази мярка на практика почти никой не се възползва. Сега очакваме да имаме допълнително помощ заради конфликта в Украйна, но тези помощи, на фона на драстичното увеличение на торове, препарати и електроенергията, аз бих казал така – не е съществена част или елемент на подпомагане, но въпреки всичко, той оказва своето плодотворно действие в рамките на това, че земеделските производители да не изпаднат в такъв финансов колапс. По една или друга причина към дадения момент закъсняват и субсидиите за обвързаната подкрепа, които миналата година по това време вече бяха изплатени, защото сега е точно критичният момент, в който правим зимни пръскания, в който правим торене на ягоди и малини, и отделно – голямо количество ръчен труд вече почва да се прави на полето и разходи към него“, обясни той.

Петков обърна внимание, че за поредна година за ягодите и малините средствата за зимните пръскания са недостатъчни като финансов ресурс и недостатъчни като брой препарати, необходими за борба с вредителите през зимния сезон.

"Водата към дадения момент е най-големият проблем, защото иновациите и технологиите, които сме вложили са с изключително много средства – ягодите са на 99% оборудвани със системи за капково напояване, също ние вкарваме прецизно торовете с помощта на системата за капково напояване, и за нея трябва вода. Ако няма вода, ние на практика не можем да подхраним нашите ягоди под найлона, защото дори да вали дъжд, първо, корените ще си останат сухи. И най-важното е, че сега е моментът да започне и подхранването, за да имаме добра и пълноценна реколта. Ако това подхранване поради липса на вода или скъпата вода закъснее, ние ще реализираме загуби в рамките на 20 до 40% от реколтата. Ако го превърнем това в пари, става също една главозамайваща сума“, изтъкна той.

"Въпреки че ние поставихме условия както на министерството, така и на веригите, че когато започне производството на нашите ягоди, било то от оранжерии или на открито, вносът на подобни да бъде намален или да бъде в границите, които биха създали дефицит. Тук има един друг елемент: произвеждайки сравнително по-скъпи ягоди от вноса, но по-вкусни, по-качествени, тези ягоди си намират пазар, който примерно е в Румъния, защото в района на Североизточна България, където има голяма концентрация на производство на ягоди, там румънският пазар или най-вече Букурещ, който е един търговски център много по-голям от София, и сравнително по-скъпите от вносните български ягоди, но по-ценени отиват там“, поясни председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ягодите ви

    13 0 Отговор
    по 8 лв. килото хич не ми липсват

    Коментиран от #3

  • 2 Глобалист

    10 1 Отговор
    Закривай!
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ягодите ви":

    Факт
  • 4 Чарлз lll

    3 1 Отговор
    Strawberries raspberries- ела си набери!
  • 5 факти.бг=100% истината

    2 0 Отговор
    ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ТИ ГИ ИЗНАСЯШ ТЕЗИ 40% С ЧУЖБИНА, БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЯМА ДА ИЗГУБИ НИЩО