Last news in Fakti

19 Март, 2023 07:36 1 932 14

Най-голямата банка в Швейцария е в напреднал етап на преговори за придобиване на Креди сюис

  • швейцария-
  • банки-
  • сделка-
  • креди сюис-
  • ю би ес

Според "Файненшъл таймс" Ю Би Ес е под натиск на швейцарските власти да осъществи сделката

Най-голямата банка в Швейцария е в напреднал етап на преговори за придобиване на Креди сюис - 1
Снимка: Фейсбук

Най-голямата банка в Швейцария Ю Би Ес (UBS) е в напреднал етап на преговори за придобиване на конкурента ѝ Креди сюис, за да избегне той крах, предадоха световните агенции, цитирани от БТА, като се позоваха на редица медии.

Според "Файненшъл таймс" Ю Би Ес е под натиск на швейцарските власти да купи Креди сюис.

Правителството на Швейцария се е събрало вчера следобед, за да обсъжда ситуацията с Креди сюис, пък съобщава националната агенция Кистоун-А Те Ес. Според вестник "Ен Зет Зет" седемте членове на Федералния съвет на Швейцария са дискутирали въпроса с Креди сюис в продължение на два часа.

Борсите в Швейцария отварят врати в понеделник и дотогава трябва да бъде намерено решение на случая с Креди сюис възприемана като слабата брънка на банковия сектор в страната. В противен случая може да се повтори мрачната ситуация от 15 март, когато при затваряне на борсите Креди сюис струваше едва 7 милиарда швейцарски франка, което е много жалка стойност за банка, която заедно с Ю Би Ес е сред 30-те банки смятани за прекалено важни в света, за да бъдат оставени да фалират.

Според "Файненшъл таймс", който се позовава на два анонимни източника, клиентите на Креди сюис са изтеглили 10 милиарда швейцарски франка депозити само за един ден в края на миналата седмица заради опасенията, които сега поражда банката.

Според "Блумбърг", който се позовава на анонимни източници, Ю Би Ес иска обществените власти да поемат юридическите разходи и потенциалните загуби в случай на сделка.

Според запознати източници един от разглежданите сценарий по време на дискусиите е Ю Би Ес да поеме само управлението на активите и състоянието с преотстъпване на инвестиционната част на банката.

Дискусиите касаят също и съдбата на швейцарския клон на Креди сюис, един от доходоносните клонове на групата Креди сюис, изгубила 7,3 милиарда швейцарски франка миналата година и прогнозираща значителни загуби и през настоящата година.

Според запознати източници, цитирани от Ройтерс, Ю Би Ес се опитва да получи от правителството на Швейцария гаранции в размер на 6 милиарда долара, за да осъществи сделката за придобиване на Креди сюис. При придобиването може да се стигне до съкращаване на 10 000 работни места, казва един от източниците.

Дойче банк също е заинтересована от придобиване на дялове в Креди сюис, но сделка в тази насока би отнела повече време, казват запознати лица.

Според швейцарски медии сделката за придобиване на Креди сюис от Ю Би Ес ще бъде обявена днес по време на извънредно заседание на правителството и ръководителите на двете банки, което ще бъде в Берн, посочва Франс прес.

Креди сюис преживя две белязани от редица скандали години. Ръководството призна за съществени слабости във вътрешния контрол. За сметка на това Ю Би Ес прекара няколко години във възстановяване от шока от финансовата криза през 2008 г. и сега събира плодовете на тези усилия.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 1 Отговор
    Че да фалира и тя .

    Коментиран от #14

  • 2 Генерал дьо Гол

    31 0 Отговор
    беше казал - След излизането на Франция от НАТО няма да настъпи никакъв Апокалипсис,Той ще настъпи когато започнат да фалират банките в Швейцария!
  • 3 Делю Хайдутин

    25 0 Отговор
    Явно онези 50 млрд от държавата не са помогнали.

    Коментиран от #6

  • 4 ЧехМедЖаН ПаШа

    16 1 Отговор
    Колко милиарда им трябват?
    Аз ще я купя,имам много чехмеджета пълни с евро и кюлчета злато...
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 1 Отговор
    Швейцария отдавна не е НЕЗАВИСИМА❗❗❗
    Независимостта й приключи с падането на банковата тайна там ❗
    БАНКСТЕРИТЕ овладява трезорите на страната на синята крава ❗❗❗
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Сигурно са скрили една две нули , за да не ни плашат 🤔😉🤔😉
  • 7 случаен

    15 0 Отговор
    ха-ха рогът на изобилието на веките се пропука,скоро ще се изравним по стандарт,идат на нашия

    Коментиран от #8

  • 8 Мъжа на урсула

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "случаен":

    Те не са били по-богати от нас.
    Просто живееха на кредит
    Ма Президента Путин им донесе сметката и се видя колко са ,,богати,,
  • 9 Ха…

    14 0 Отговор
    Е то от статията излиза, че едва ли не, те сами са си създали проблемите, а не международната ситуация и трите фалирали банки в америка. Да, ама ние не пасем трева драги ми червенотиквеничковчета. Тези мантри ги пейте на спявка с децата от детската градина. Днес креди сюис, утре останалите. По канален ред.
  • 10 Абе

    12 1 Отговор
    Отиде коня в ряката, ама те се правят че нищо не е станало. Няма лошо, ще си го признаят по трудния начин.
  • 11 Целта е

    12 0 Отговор
    да изчезнат търговските банки и всичко да се контролира от една централна банка през цифрови "пари" и перфектно глобално робство
  • 12 Отчаяните русофили

    2 11 Отговор
    От 44 та чакаме да фалира прогнилата Америка и загниващия запад
  • 13 Калпазанин

    8 1 Отговор
    С санкциите за какво бяха не трябваше ли руските банки да фалират 🤔🤔🤔🤔, ква я мислеха пък каква стана, дайте още санкции и пращайте оръжия за укрите и очаквайте още фалити
  • 14 Минчо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Поредния АМЕРИКАНСКИ Шанташ това са им банките и всичко останало