17 Септември, 2013 23:00 1 104 0

Красин Димитров: Има потенциал за износ на фармацевтични и медицински продукти за Китай

  • китай-
  • медицина-
  • лекарства

Азиатската страна е на второ място сред експортните ни дестинации извън ЕС

Съществува потенциал за разширяване на българския износ на фармацевтични и медицински продукти за Китай. Представителите на китайския бизнес ще имат възможност да се запознаят с предимствата и качествата на тези производства у нас по време на срещите им с български компании. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров при откриването на бизнес форум на тема „България – Китай: търговия и сътрудничество в областта на фармацевтичните и медицински изделия”  в Българската търговско-промишлена палата.

България е поставила във фокуса на външноикономическата си политика разширяването на търговско-индустриалните отношения с Китай като водещ традиционен партньор, заяви зам.-министър Димитров. Той припомни, че през 2012г. двустранният стокообмен между България и Китай е бил на стойност от 1.8 млрд. щатски долара, което е рекордно ниво в търговията между двете страни. Ръстът на българския износ за азиатската страна с 88%  я нарежда на второ място след Турция сред експортните дестинации извън ЕС.

По време на откриването на българо-китайския форум заместник-министър Красин Димитров представи предимствата на България като благоприятна бизнес среда и припомни, че страната ни предоставя безпрепятствен и безмитен достъп до пазара на ЕС, отлични условия като платформа за китайските продукти към съюза и за бизнес контакти с други страни членки. Ниският данъчен режим и оперативни разходи, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка, ни нареждат сред най-предпочитаните инвестиционни дестинации. Считам, че съществуват добри възможности за развиване на съвместни производства в България между българските и китайските компании. Активно ще насърчаваме всички инициативи, които са в интерес на доброто сътрудничество между нашите две страни, заяви зам.-министър Димитров.

Бизнес форумът, на тема „България – Китай: търговия и сътрудничество в областта на фармацевтичните и медицински изделия”, се организира от БТПП и Китайската търговска камара за внос и износ на лекарства и продукти за здравето, съвместно с посолството на Китай в София. В него участват 17 китайски компании, производители и търговци на фармацевтични продукти и медицинско оборудване, както и официални лица от Министерството на търговията на Китай, Министерството на индустрията и информационните технологии на Китай, Китайската търговска камара за внос и износ на лекарства и продукти за здравето, и посолството на Китай в София. От българска страна участие във форума ще вземат над 30 компании.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА