Last news in Fakti

5 Април, 2023 17:40 952 3

Нагоре! Цената на златото е близо до едногодишен максимум

  • злато-
  • кюлчета злато

Централните банки са закупили 1136 тона злато през 2022 г., което е представлявало 55-годишен максимум

Нагоре! Цената на златото е близо до едногодишен максимум - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Котировките на златото се повишиха днес, достигайки най-високата си цена от март 2022 г., след като по-слабите от очакваното данни за свободните работни места в САЩ засилиха надеждите, че основните лихви на Управлението за федерален резерв (УФР) ще се повишават с по-бавен темп, съобщи Си Ен Би Си, информира БТА.

Спот цените на златото се повишиха с 0,1 на сто до 2022,79 долара за тройунция (31,1 грама - бел. р.), докато американските фючърси на златото останаха без промяна на ниво от 2038,10 долара за тройунция.

Анализатори смятат, че златото е в добра позиция да поддържа печалби над равнището от 2000 долара за тройунция, тъй като по-слабите перспективи за лихвени покачвания размиват алтернативните разходи за притежаване на кюлчета, което не носи доходи, но служи и за "застраховка" срещу инфлацията и икономическата несигурност.

Търсенето на злато скочи до 11-годишен връх миналата година заради "колосалните покупки на централните банки", според Световния съвет по златото. Централните банки са закупили 1136 тона злато през 2022 г., което е представлявало 55-годишен максимум.

Цената на златото пробива границата от 2000 долара за тройунция за трети път, след като това се случи за първи път през август 2020 г., и след това през март 2022 година. "Този път изглежда, че златото може да поддържа инерцията си, докато тъмни облаци надвисват над икономиката", посочи независимият анализатор Рос Норман.

Според него по-слабите икономически данни са изместили акцента от "обуздаването на инфлацията към спасяването на икономиката като цяло".

Златото поскъпна с 2 на сто снощи, след като проучване на свободните работни места и текучеството на работната сила (JOLTS) на Министерството на труда показа, че новосъздадените работни места в САЩ през февруари са спаднали до най-ниското си ниво от почти две години.

Индексът на долара (ICE Dollar) се повиши, но все още е близо до двумесечен минимум, което прави златните кюлчета по-евтини за купувачите, притежаващи други валути.

Междувременно среброто поевтиня с 1,1 на сто до 24,74 долара за тройунция, платината поскъпна с 0,6 на сто до 1022,99 долара за тройунция, докато паладият, също от групата на благородните метали, скочи с 1,2 на сто до 1474,73 долара за тройунция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инвеститор

    4 2 Отговор
    така е защото предстои срив на финансовата система...и който има много активи в хартийки(които ще стават само за горене) ги преобразува в злато,имоти или крипто...няма смисъл да се купува злато на 2К за унция
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 наблюдател

    0 0 Отговор
    Печатайте момчета!Чакат ви нови висоти в цената на златото.