Last news in Fakti

7 Април, 2023 08:35 532 1

Чужденци са създали 7070 фирми в Черна гора през миналата година

  • чужденци -
  • фирми -
  • черна гора

До края на март са регистрирани 2780 нови фирми, като се запазва тенденцията от миналата година - 2020 фирми или 72% от новосъздадените фирми са регистрирани от чужди граждани

Чужденци са създали 7070 фирми в Черна гора през миналата година - 1
Снимка: МИНА

От общо 9060 фирми, регистрирани в Черна гора през миналата година, почти 80 процента са основани от чужденци, а капиталът им възлиза общо на почти 30 милиона евро, предаде черногорската агенция МИНА, позовавайки се на данни на Приходната и митническа администрация.

Черногорските компании, основани през миналата година от чужденци, са 7070, като собствениците на повече от половината – 3830 - са руски граждани.

След тях най-много компании са притежание на турските граждани, които само през миналата година са създали 1480 фирми. Далеч зад Русия и Турция в списъка на чуждестранните основатели на компании в Черна гора са сръбски граждани, които са основали 275 компании, следвани веднага от Германия с 247 и украинци с 200 компании.

Гражданите на Беларус са на пето място със 138 новосъздадени компании, докато следващите в списъка - италианци, косовари, британци и граждани на Босна и Херцеговина - са отворили по-малко от 100 компании в Черна гора през последната година.

От Приходната и митническа администрация съобщиха, че дейностите, които извършват новосъздадените фирми с чуждестранни учредители, са различни като най-много – 873, около 12% от общия брой, са с предмет на дейност търговия на едро или дребно.

„Около 9% от фирмите са регистрирани с предмет на дейност компютърно програмиране, а 510 фирми са регистрирани като ресторанти или други заведения за обществено хранене. След това са фирмите, които се занимават с консултантски услуги - 473, а 438 фирми се занимават със строителство на сгради“, посочват от Приходната и митническа администрация на Черна гора.

Що се отнася до тази година, до края на март са регистрирани 2780 нови фирми, като се запазва тенденцията от миналата година - 2020 фирми или 72% от новосъздадените фирми са регистрирани от чужди граждани.

"Размерът на капитала на фирмите, учредени от чужденци през тази година, е 2,03 млн. евро", отбелязват от Приходната и митническа администрация на Черна гора.

Структурата на чуждестранните собственици на фирмите не се променя съществено спрямо миналата година. Руски граждани са основали 1240 фирми тази година, което е 60% от общия брой на новоучредените фирми, собственост чуждестранни граждани, докато една пета от компаниите са основани от турци. След тях в значително по-малък брой фирми собственици са граждани на Сърбия, Германия, Украйна и Беларус.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нов

    1 1 Отговор
    За да си купи недвижим имот чужденец трябва да стане като фирма,а не като физическо лице. Така че няма нищо сензационно