Last news in Fakti

8 Април, 2023 11:20 508 2

Централната банка на Гърция ревизира нагоре прогнозата за икономическия растеж на Гърция през 2023 г.

  • гърция-
  • централната банка на гърция-
  • прогнозата -
  • икономическия растеж-
  • банковият сектор

Представяйки годишния отчет на банката, управителят й Янис Стурнарас каза, че гръцката икономика ще нарасне с 2,2% през 2023 г., а инфлацията ще падне до 4,4%. Очаква се държавният бюджет да отчете първичен излишък от 0,7%.

Централната банка на Гърция ревизира нагоре прогнозата за икономическия растеж на Гърция през 2023 г. - 1
Снимка: АНА-МПА

Централната банка на Гърция ревизира нагоре прогнозите си за растежа на гръцката икономика през тази година, предаде гръцката агенция АНА-МПА.

Представяйки годишния отчет на банката, управителят ѝ Янис Стурнарас каза, че гръцката икономика ще нарасне с 2,2% през 2023 г., а инфлацията ще падне до 4,4%. Очаква се държавният бюджет да отчете първичен излишък от 0,7%.

Стурнарас обаче подчерта, че икономиката е изправена пред предизвикателства и заплахи главно поради влошаващата се външна среда, но и заради перспективата за удължен предизборен период. Стурнарас също отбеляза, че гръцката икономика е показала забележителен напредък. През 2022 г. БВП нарасна с 5,9%, надхвърляйки в абсолютна стойност нивата отпреди пандемията. Притокът на чуждестранни инвестиции в Гърция през последните две години достигна 20-годишен рекорд, отразявайки подновеното доверие в перспективите на гръцката икономика. Инфлацията намали доходите на домакинствата, но нивото на безработица падна под нивата от 2010 г. благодарение на реформите, които повишиха гъвкавостта на пазара на труда. Дефицитът по текущата сметка нарасна до 9,7% от БВП през 2022 г., но това се дължи на временни фактори, каза Стурнарас, добавяйки, че износът се е удвоил в сравнение с 2010 г. Държавният дълг е 171,4% от БВП, което е с 35 процентни пункта по-малко отколкото през 2020 г. Стурнарас каза, че бюджетните цели за 2022 г. са постигнати и че първичният дефицит ще бъде почти елиминиран.

Коментирайки банковия сектор, управителят на Централната банка на Гърция каза, че възстановяването на рентабилността на банките е забележително. „Банковият сектор е в по-добра позиция да поеме всякакви сътресения от международните пазари“, отбеляза той.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    1 5 Отговор
    Гърците и светът ще се оправят, само руснаците ще затъват все повече в блатото си.
  • 2 Радев

    2 1 Отговор
    И какво, благодарение на моето управление ние също коригирахме прогнозата за растеж - вярно, че надолу, но важното е че и нашата е коригирана.