Last news in Fakti

12 Април, 2023 05:43 1 439 4

Агоп Каспарян: Енергийните помощи за бизнеса трябва да бъдат спрени

  • агоп каспарян-
  • бизнес-
  • помощи

Това наливане на пари ни докарва до една спирала, в която бихме могли да стигнем до високи нива на дефицит, смята икономистът

Агоп Каспарян: Енергийните помощи за бизнеса трябва да бъдат спрени - 1
Снимка: Евронюз България

Все още не сме стигнали до свръх дефицит, но ако безразборните харчове продължат, раздуването на държавната администрация и подкрепата за бизнеса като енергийни помощи, ще стигнем до такава ситуация с дефицит над 3%. Това каза в ефира на Euronews Primetime икономистът Агоп Каспарян. По думите му компенсациите, които получава бизнесът заради скъпия ток се раздават „на кило“ и на печеливши, и на те толкова печеливши предприятия. За тази помощ на годишна база се харчат над 12 млрд. лв., но тя може да бъде спряна и с решение на Министерски съвет, каза още той.

Това наливане на пари ни докарва до една спирала, в която бихме могли да стигнем до високи нива на дефицит. По последни данни на НСИ износът от България намалява, намалява и инфлацията. Ставаме свидетели на една тенденция, в която държавният бюджет и приходите скоро няма да бъдат такива, каквито бяха преди няколко месеца. От друга стране ще имаме едни раздути разходи.

Агоп Каспарян бе категоричен, че дефицит от 3% може да бъде постигнат от работещо правителство и ограничаване на „популистките харчове“.

По отношение на добавките за пенсионерите Каспарян каза, че те са предвидимо перо в бюджета, защото ги има от вече повече от 20 години. Странно е, че сега има изключени от тази помощ, но това очевидно е решение на финансовия министър, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо

    14 0 Отговор
    Помощ не искам,но тока да е на приемлива цена,а не всеки месец цената различна и да се чуди после човек как да го плаща,не може единия месец да е 50 стотинки,другия 65 стотинки. Изнасяте евтиния ток навън,а тук продавате скъпия и после искате икономиката да върви.
  • 2 Евреин

    9 1 Отговор
    Му кажи,той за българите нищо добро не иска.
  • 3 боб марли фарук

    3 0 Отговор
    ами прав е !! това наливане на мангизи в икономика надува балона, лихвите се качват и накрая ще рухне всичко !!!
  • 4 Механик

    3 3 Отговор
    Абе, кави са тия Бабикяни, Агопяни, Хлаваджани, Каспаряни и пр. евреи, дето така смело управляват НАШАТА държава? Не е ли време България да си е наша и ние да си решаваме?