Last news in Fakti

26 Юни, 2023 15:12 2 078 19

Три възможни сценария за развитие на района на „Марица-изток“ до 2040 г.

  • марица изток-
  • въглища-
  • цетрали-
  • мерки

Наистина ще има много голямо регионално сътресение, ако "Марица-изток" бъде затворен

Три възможни сценария за развитие на района на „Марица-изток“ до 2040 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Три възможни сценария за демографско и социално-икономическо развитие на района на „Марица-изток“ до 2040 г. очертава в анализ екип изследователи от Българската академия на науките и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Те бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА от доц. Георги Бърдаров, един от авторите на изследването, изготвено по поръчка на фондация „Фридрих Еберт“.

Първият сценарий, който сме очертали, е на ускорен енергиен преход с активна и адекватна подкрепа от страна на централната и местната власт, посочи доц. Бърдаров. Той обясни, че ускорен преход означава закриване на най-малко половината мощности до края на 2026 г. и пълно излизане от въглищната енергетика най-късно до 2035 г.

Вторият сценарий е на ускорен енергиен преход без наличието на адекватна публична подкрепа, а третият сценарий е на забавяне на енергийния преход, като дейността на въглищната енергетика в България бъде запазена до окончателното ѝ закриване през 2038 г. или 2040 г. Според изследователите третият сценарий ще изисква дерогация от ЕК за емисиите от въглищната ни енергетика и продължаващата дотация както на държавната, така и на по-малките частни ТЕЦ-ове ще обременява все повече публичния бюджет. В анализа се посочва, че в крайна сметка това ще доведе до чувствително поскъпване на електроенергията в страната и ще осуети реформите за засилване на иновациите.

Първият сценарий е най-адекватният и ще доведе до болезнено в момента, но по-бързо трансформиране на региона и по-малка цена да бъде платена от хората, коментира доц. Бърдаров. Хората в региона са силно уплашени, но всяко едно забавяне само ще утежни ситуацията и цената ще бъде много по-голяма, посочи той. Доц. Бърдаров допусна, че е възможно миксиране на тези сценарии.

В рамките на изследването са направени дълбочинни интервюта с общинските власти в Стара Загора, Раднево, Гълъбово и Нова Загора. Доц. Бърдаров отбеляза, че на първо място сред изводите от тези интервюта е пълната липса на яснота за бъдещето на региона и хората. Той посочи, че има неразбиране на значението на зеления преход и недоверие в т.нар. справедлив преход. Доц. Бърдаров отбеляза и отсъствието на комуникация на държавната власт с местните власти и хората в региона. Скъсаната комуникация предизвиква хаос и страх в населението, които рефлектират във все по-засилени емиграционни нагласи, се посочва в анализа.

На пресконференцията беше представено и проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено от 29 октомври до 6 ноември 2022 г. сред над 800 пълнолетни души и представително за страната. Според него 56% от запитаните биха искали да се запазят въглищните централи по-дълго, 21% са на мнение, че трябва да се закрият, а 23% не могат да отговорят. Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл болкан“ коментира, че има високо недоверие към властта, което се проектира и към Брюксел. Той отчете, че има наличие на инстинкти, свързани със съхранението на здравето и средата, но доминира социалното. "Хладилникът донякъде побеждава термометъра", смята Симеонов.

Наистина ще има много голямо регионално сътресение, ако "Марица-изток" бъде затворен, както нашият европейски ангажимент изисква, без голяма, своевременна, комплексна, добре обмислена, снабдена с финанси помощ от държавата, коментира ас. д-р Димитър Събев. Той посочи, че 40 хиляди загубени работни места е нещо много сериозно, но вече сме минавали през това много пъти в български градове през 90-те години на миналия век. Колкото повече отлагаме, толкова по-трудно ще бъде после да се възстановим, допълни Събев. Той отбеляза, че функционирането на комплекса води до замърсяване и загуба на около 1000 души на година.

В рамките на изследването са разработени и три сценария за демографска и пространствена прогноза – оптимистичен, реалистичен и песимистичен. Най-вероятният сценарий за бъдещото демографско развитие на изследваните общини ще е в границите между вариантите реалистичен или песимистичен, коментира проф. Надежда Илиева. Ако вземем предвид 2021 г. за базова година, броят на населението се очаква да намалее между 38% до 2050 г. при реалистичния вариант и с 44% съгласно песимистичния, посочи тя. По думите ѝ най-засегнати от тези процеси ще бъдат общините Димитровград, Раднево и Гълъбово, където според песимистичния вариант населението ще намалее повече от половина.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 8 Отговор
    Безкрайни полета с тютюн. Пак ще продавате махорки за Русия, само че с турски марки.
  • 2 др Гей Билтс

    12 2 Отговор
    "Ако вземем предвид 2021 г. за базова година, броят на населението се очаква да намалее между 38% до 2050 г. при реалистичния вариант и с 44% съгласно песимистичния" Тия да не чакат Чума?
  • 3 Компира

    17 0 Отговор
    Зелен преход от зелените терористи. В момента те са на власт и няма да се поколебаят да закрият и затворят всичко, дето все още работи на доизживяване. Помните ли Костов? Някой иска да превърне половин Южна България във Видин и Монтана.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Забравяте и Стара-Загора!

    12 2 Отговор
    ,,...най-засегнати от тези процеси ще бъдат общините Димитровград, Раднево и Гълъбово..."

    Коментиран от #17

  • 6 ЗА СЪЖАЛЕНИЕ...

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Компира":

    ...на там вървят нещата,с това БГ безпрекословно клякане в поза ,,партер" пред ЕС...!
  • 7 кокорчо

    14 0 Отговор
    КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ ГОТОВИ НА ВСИКО САМО И САМО ДА СА НА ВЛАСТ В УГОДА НА ЕС И ФАЩ
  • 8 МАЙ

    10 0 Отговор
    Много теоретици, за това как да рушиш и нито един какво ново да се създаде ...
    Така свикват след като препишат някой друг текст и се подпишат, за автори, без даже някой да им ги чете.
  • 9 РЕАЛИСТ

    9 0 Отговор
    Проста сметка. ТЕЦ 2 и ТЕЦ 3 имат обща мощност 2500 мегавата. В Белене в кашони, според Бойко има два реактора с мощност 2000 мегавата и възможност по проект за още 2. Ако имаше премиер с топки, мислещ за бъдещето на България, досега да я е построил. Тецовете са остатък от миналото. Бил съм на стаж там и е грозна работа. Виждаш грозното лице на капитализма. ТЕЦ 1 , пък е още по зле.
  • 10 Ами

    5 5 Отговор
    Подържането на въглищните централи не е решение, а само отлагане на проблема. Всяко забавяне просто прави нещата по-трудни болезнени и на още по-висока цена. Просто политиците си подхвърлят горещия картоф единни на други с надеждата друг да се оправя с него. За тях това е болезнен въпрос защото тази индустрия е загиваща и трябва да бъде затворена, но това е свързано със неминуеми социални сътресения от които те бягат всячески. От това бягство страдаме всички, защото при нас енергиен преход не се случва нашета енергетика стои на едно и също ниво и става се по не ефективна и неконкурентно способна. След няколко години цената на ел. енергия произведена от въглища заради въглеродните емисии вече ще е така, че релно тя ще бъде неизползваема на фона на цената на тази от ВЕИ която ще става се по-масова и достъпна. Тогава ние какво ще правим с нерентабилната си енергетика? Пак ще дотираме предприятия работещи на загуба само за да работят ли?

    Коментиран от #18

  • 11 Ами хайде,

    4 1 Отговор
    Затваряйте ги,ама един вариант,втори,трети,пети.Само не си мислете,че със зелените ще можете да си разигравате кончето,както с Мариците.Да,дотациите са държавни,но в Мариците става това,което кажат политиците.Защо си мислите,че зелените ще ви пуснат при парите?Или ще ви се отчитат като поп,както Мариците.Тази политика дето я водехте в държавната ТЕЦ-2 и Мините,не беше от най-правилните,ама като ви го кажат---незаменими хора няма.Продължавайте в същият дух,отрежете още един от клоновете,на който сте се разположили.
  • 12 До сега сто пъти,

    3 0 Отговор
    Можехте да ги затворите,какво ви спира,само не си измивайте ръцете със загриженост за хората и региона.Колко варианта има--два.Единият е страх,за оставането ви на власт,другият е пак някакви интереси и спогодби около затварянето на обектите,за които не можете да се договорите.
  • 13 За хората,

    3 2 Отговор
    Които си мислят,че като затворят Мариците,токът ще стане песен,нищо подобно,че ще бъде минималната работна заплата достойна,нищо подобно.Но,че ще постъпят и с други по същият начин--гарантирано.
  • 14 БгТопИдиот🇧🇬

    2 3 Отговор
    Нал 89 искахте банани и киртаци.

    Е имате ги !!
  • 15 Недялко

    2 2 Отговор
    Само затваряне му е майката. Тази сбирщина от роднини до девето коляно, връзкари и любовници са като тения . Повечето са с тегло по над 120кг. с огромни заплати. Там все още е социализъм. Половината от работниците имат друго занимание от което си докарват допълнителни доходи. Не ги мислете..
  • 16 ЗАТВАРЯЙТЕ ГО ,

    3 0 Отговор
    ЧЕ ТАМ СЕ НАПЪЛНИ С НЕКАДЪРНИЦИ НА ВИСОКИ ЗАПЛАТИ! МИНАЛАТА СЕДМИЦА ДВАМА НЕКАДЪРНИ ИНЖЕНЕРИ ЗАПАЛИХА ТУРБИНА ЗА МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ!!!
  • 17 Как да забравим Ст. Загора?!

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Забравяте и Стара-Загора!":

    Тя всичката селения некадърна работещи на Тец 2 и рудниците натеглиха заеми за жилища и се пренесоха там , оризелиха хубавият град с тъпотията си !
  • 18 Ти защо си мислиш

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    Че с перки и соларки можеш да замениш ТЕЦ. Това къде го има по света?
  • 19 Дрънчо

    1 0 Отговор
    По-долу има статия, че в Германия отварят стари мини за въглища?!?!