Last news in Fakti

1 Юли, 2023 08:43 1 071 4

Малък излишък в бюджета през юни

  • министерство на финансите-
  • излишък-
  • бюджет

За първото полугодие на 2022 г. бе отчетен излишък в размер на 1,2 млрд. лв.

Малък излишък в бюджета през юни - 1
Снимка: БГНЕС

Бюджетът през юни може да се окаже на малък излишък, става ясно от предварителните данни на Министерството на финансите за полугодието. На месечна база през юни спрямо май салдото е положително в размера на един милиард и 400 милиона лева.

След като от Министерството на финансите очакват месечно преизпълнение през юни спрямо май, „бюджетното салдо по консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2023 г. се очаква да бъде положително в размер на около 0,2 млрд. лв. (0,1 % от прогнозния БВП).

За сравнение, за първото полугодие на 2022 г. бе отчетен излишък в размер на 1,2 млрд. лв, допълват от министерството. Окончателните данни за май обаче показват дефицит от милиард 178 милиона лева, а очакваното подобрение през юни се дължи на крайния срок за плащане на корпоративния данък и други постъпления, например – от Европейската инвестиционна банка. Размерът на фискалния резерв към 31.05.2023 г. е 11,7 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най-Излишен е

    3 0 Отговор
    То дето се прави на финансов министър
  • 2 Малък излишък

    3 1 Отговор
    Във времена на криза ,не може да има.
    По скоро звучи като ----- голям недостиг.
  • 3 На хартия

    0 0 Отговор
    Всичко е възможно!
  • 4 хммм

    1 0 Отговор
    Това правителство работи!! Ето го доказателството..