Last news in Fakti

10 Юли, 2023 05:42 1 728 1

Аржентинското правителство откри първия 573-километров участък от газопровода "Нестор Киршнер"

  • аржентина-
  • газопровод

Това е най-големият енергиен инфраструктурен проект в страната от 40 години насам

Аржентинското правителство откри вчера първия 573-километров участък от газопровода "Нестор Киршнер", изграден от меганаходището за неконвенционални въглеводороди Вака Муерта до провинция Буенос Айрес, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Газопроводът "Нестор Киршнер", наречен на името на бившия президент на Аржентина (2003-2007 г.), е най-големият енергиен инфраструктурен проект в страната от 40 години насам.

Церемонията по откриването бе в газовата станция Сатурно в град Саликело, на 520 км югозападно от Буенос Айрес. Тя беше ръководена от президента Алберто Фернандес, придружен от вицепрезидентката Кристина Киршнер и министъра на икономиката Серхио Маса.

"На тези, които казват, че това е страна на провалите и разочарованията, днес ние показваме, че можем да изградим суверенитет", заяви Маса, дясноцентристки либерал, който ще бъде основният кандидат на управляващата коалиция на президентските избори на 22 октомври. "Изграждането му струваше 2,5 милиарда долара, без външно финансиране. Тази година ще спестим 2 милиарда долара от внос, а до 2024 г. сумата ще нарасне до 4,2 милиарда долара", заявява на правителствения уебсайт Флавия Ройон, държавен секретар по въпросите на енергетиката.

Находището Вака Муерта, което се простира на площ от 30 000 кв. км в Патагония, се счита от министерството на енергетиката на САЩ за втория по големина запас от шистов газ в света и за четвъртия по големина запас от шистов нефт в света. Той се експлоатира от аржентинската държавна петролна компания И Пе Фе (YPF) в партньорство с американската група "Шеврон" (Chevron).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 с други думи

    0 0 Отговор
    разликата между Сибир и Патагония е никаква