Last news in Fakti

6 Ноември, 2013 14:18 1 338 0

Редовната мисия на МВФ е на посещение у нас до 15 ноември

  • редовната-
  • мисия-
  • мвф-
  • посещение

Чобанов: Приоритетът на правителството е рестарт и постигането на по-балансиран модел на икономически растеж

Редовната мисия на МВФ е на посещение у нас до 15 ноември - 1
Снимка: БГНЕС

Приоритетът на правителството е рестарт и постигането на по-балансиран модел на икономически растеж в страната. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов по време на встъпителната среща с редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) по член IV от Учредителния договор на институцията, водена от Мишел Шенън. Чобанов допълни, че за тази цел в Бюджет 2014 г. е залегнала Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ на стойност 500 млн. лева.

Министърът на финансите коментира, че програмата ще адресира регионалните различия в страната, а заместник–министър Людмила Елкова допълни, че средствата от него ще се използват целево за проектите, по които са кандидатствали отделните ведомства и общини.

Чобанов уточни, че ще бъдат отделени и допълнителни 100 млн. лв. в сферата на образованието, които да засилят връзката между училищата и университетите с бизнеса в страната. Сред другите мерки са намаляването на административната тежест за фирмите и гражданите, като вече два пакета от мерки са внесени в Министерски съвет. Приоритет за рестартиране на икономиката според Чобанов са и промените в Закона за обществените поръчки и антимонополното законодателство.

По време на редовната мисия на МВФ, която продължава от 6 до 15 ноември, ще бъдат дискутирани основните краткосрочни и средносрочни макроикономически прогнози, политиките за осигуряване на икономически растеж, двигателите на икономическо възстановяване и основните принципи и политики в проекта на държавен бюджет за следващата година. По време на мисията експертите от фонда ще имат срещи с министъра на финансите Петър Чобанов, заместник-министрите Людмила Петкова и Людмила Елкова, експерти на Министерството на финансите, както и с други представители на правителството и Българската народна банка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА