Last news in Fakti

12 Ноември, 2013 16:07 1 620 0

Apple и Samsung се връщат в съда в дело за милиарди

  • apple-
  • samsung-
  • дело

Съдебната битка между двете компании е една от най-големите патентни войни в днешно време

Apple и Samsung се връщат в съда в дело за милиарди - 1
Снимка: БГНЕС

Технологичните гиганти Apple и Samsung отново ще влязат в съда, за да продължат една от най-големите патентни битки в днешни дни, съобщава Би Би Си.

През 2012 г. съдът намери корейската компания за отговорна за нарушаването на 6 патента на Apple и разпореди тя да изплати на конкурентите си обезщетение на стойност от $ 1 млрд. Нещата обаче претърпяха обрат през март тази година, когато съдът преразгледа присъдата и реши, че щетите, понесени от американската компания, трябва да бъдат уточнени на нов процес.

Според съдия Луси Кох съдебните заседатели от първия процес в Калифорния са изчислили грешно стойността на загубите, които компанията е понесла. Според нея $ 555 млн. от исканата сума са били правилно изчислени, но за останалите 450 млн. е нужно преразглеждане. По време на процеса тази сума може както да бъде намалена, така и увеличена, така че от Apple могат да получат и по-голяма сума от отсъдения милиард.

В първия процес от компанията настояваха Samsung да им изплатят обезщетение на стойност $ 2,5 млрд. Според шефовете на технологичния гигант, техният корейски конкурент е изкопирал дизайна на оригиналните айфон и айпад, както и различни елементи на техния потребителски интерфейс.

От Samsung контрираха обвиненията, обявявайки, че са работели по подобни дизайни месеци преди продуктите на Apple да излязат на пазара. От корейската компания дори поискаха обезщетение за нанесените им от техния конкурент вреди на стойност от $ 519 млн.

По време на първия процес от американския гигант поискаха всички продукти на Samsung, за които се смята, че са влезли в разрез с патентното право, да бъдат изтеглени от пазара. Съдът обаче тогава реши, че компанията може да бъде достатъчно добре компенсирана с финансово обезщетение. 

Двете компании са замесени в дела помежду си в повече от 10 европейски държави. Органите на Европейския съюз вече са взели предварително становище, според което действията на южнокорейската фирма задушават конкуренцията. Ако бъдат признати за виновни за нарушаването на европейските антитръстови закони, от Samsung ще бъдат застрашени да загубят сума от величината на $ 18.3 млрд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА