Last news in Fakti

7 Септември, 2023 13:26 13 783

Групата Kongsberg доставя на Полша най-модерните ракетни установки в света

  • полша-
  • ракетни установки-
  • kongsberg

Това е най-голямата поръчка на компанията в историята и й възлиза на близо 2 милиарда долара

Групата Kongsberg получи договор от полското министерство на отбраната за доставка на четири батареи брегови ракетни комплекси NSM на стойност около 16 милиарда норвежки крони или 2 милиарда долара. Това е най-големият единичен договор в историята на компанията. „Полша е дългогодишен партньор и ние сме горди да подпишем това споразумение. С променената ситуация на сигурността в Европа, Полша е решена да осигури важни отбранителни способности, а за Kongsberg като индустриален партньор това гарантира предвидимост за инвестиране и продължаване на изграждането на капацитет за посрещане на тези нужди,“ казва главният изпълнителен директор на Групата Конгсберг.

NSM означава „морска ударна ракета“ и може да бъде изстреляна както от наземни, така и от морски платформи, като вече се използва от 12 държави. Системата първоначално е разработена от Групата Конгсберг за ВМС на Норвегия и се счита за най-модерната морска ракета за директно поразяване в света, с обхват от 185 километра.

Полша беше първата нация, която придоби възможностите за NSM като базирана на сушата ракетна система през 2008 г. и след това се разшири с допълнителна батарея през 2014 г. Новата доставка ще започне през 2026-та и се очаква да приключи преди 2032-ра година.

Системата за брегова отбрана използва системата за командване и контрол NASAMS с функционалност за управление на NSM. Полската индустрия ще допринесе за значителни части от обхвата, включително комуникационната система, превозните средства и части от системата за командване и контрол, както и ще участва в дейностите по системна интеграция. Дъщерното дружество на Групата (Kongsberg Defense & Aerospace) е получило договорът. Той зависи от одобрено експортно финансиране, като се очаква финансирането да приключи до няколко седмици.

В началото на тази година северната ни съседка Румъния също поръча нова брегова защитна система на Групата Конгсберг и Райтеон, а през май латвийското правителство гласува единодушно закупуването на NSM от Конгсберг за укрепване на защитите по протежението на Балтика.



Свързани новини